Luppen på Paananens förmåga att installera ett försvarsspel på toppnivå: Fortsatta problem efter två säsonger och nu fem matcher i rad med mediokert försvar – debacle i Södertälje

 

Västerås stod för en ny plattmatch i Södertälje på lördagskvällen. Onsdagens debacle hemma mot Karlskoga (1-4) följdes upp med en lika svag insats då SSK vann med 5-2.

VIK stod för en usel förstaperiod. Några okey första byten men sedan massor av bedrövliga passningar och kladd i mittzon.

1-0 efter nytt kladd i mittzon av annars bra Frycklund och Smith fri och kanske kröp JG ihop för tidigt efter 3.22. SSK öste på och fortsatt hönsgård i VIK:s zon. Spelare som Wikman, Zetterberg och Rauchenwald drällde farligt i mittzon och passningar missades.

JG stod för flera bra räddningar men var 2-0 alldeles för billigt mellan benskydden efter 16.38. Hela 9-3 chanser SSK 5v5 – så det kunde varit mer.

VIK blev lite bättre i andra och ”bara” 5-4 chanser till SSK i 5v5. Fortsatt alldeles för svagt VIK dock.

From serverade elegant Svensson fri, men stolpen var ivägen och istället 3-0 vid 30.34 efter misstänkt pucktitt av Jesper Johansson, som plötsligt var center då Paananen börjat kasta om väldigt i ett ständigt sökande.

Frycklund missade sedan öppet mål då VIK gjorde det bättre och SSK tog faktiskt timeout. 4-0 rent efter rent oflyt då en kantpass styrdes i eget nät av Gunnarsson efter 38.36.

Sista perioden inleddes tafatt och inget av lagen skapade något. Men VIK kom allt mer i en tempofattig match mellan två troligen just nu typiska mittenlag.

VIK fick ett tidigt PP där man gjorde det okey, men misstag av Svensson och Zetterberg gjorde att VIK tappade momentum i PPet.

En annars anonym Bergman vann i alla fall starkt en närkamp, Zäta dukade upp för den fantastiske Östman som visade sedvanlig pondus med ett riktigt slagskott där Frycklund tryckte in returen fram till 4-1 efter 49.49.

En annars ovanligt anonym Lunsjö fixade trots ett PP där VIK skapade tryck. Lunsjö friställde elegant From med en crossispass i PP, men Tolopilo stod för kanske årets räddning.

Men 4-2 efter att Frycklund åter legat bakom det mesta. Jesper Johansson kunde då vispa in sin egen retur efter 53.24. Men sedan var From för het och genade igenom målgården och Tolopilo kastade då ut en ben och filmade till sig ett PP som dödade matchen.

En extremt ojämn Tornberg hostade sedan åter upp pucken en gång för mycket i BP med en vansinnig passning där SSK kunde göra 5-2. Åter sjönk JG ihop lite för mycket och Alba kunde enkelt lägga in en backhand högt på en lätt simmandes JG efter 55.54.

SAMMANFATTNING

SSK vann chanserna med 18-13 i 5v5 efter att de nog tog det lite lugnare i tredje. Således en mycket rättvis seger för ett tidigare mycket ifrågasatt SSK, som fick en oerhört enkel resa utan att knappt behöva ställa ut skridskorna i första perioden.

VIK kom ut och liksom väntade på att SSK skulle ta tag grejerna. Efterhand när SSK kände att VIK mest var turister även denna afton växte såklart hemmalaget allt efterhand. Enkel psykologi.

Det var en match i mycket lågt tempo och det var märkligt att VIK trots detta makliga tempo hade så svårt. Också otroligt dåligt att VIK trots haveriet senast mot Karlskoga fortsatte kladda något oerhört i mittzon i främst första perioden, istället för att spela enkelt, vinna linjer och lägga djupt.

Fem matcher in nu och försvarsspelet har sett precis lika mediokert ut som under de två senaste säsongerna under Thomas Paananen. Det håller inte alls i ”SHL2024” om Paananen fortsatt ska misslyckas installera ett försvarsspel på absoluta toppnivå.

Coachen som ytterst ansvarig måste nu helt enkelt få till detta snarast möjligt. Det är fortfarande tidigt. Men ser försvarsspelet fortsatt så här oorganiserat även om tio omgångar måste nog Patrik Zetterberg agera.

Zetterberg behöver dock helst agera redan nu för att stabilisera backsidan och spetsa centersidan. Det behöver komma in en bra och snabb back till som kan städa i egen zon och inte hosta upp puckar som någon back tyvärr verkar fortsätta göra.

Mikael Frycklund är alldeles uppenbart för ensam som toppcenter i detta lag om man satsar på SHL. Detta har bloggen varit inne på tidigare.

Det är ganska lätt att se även i siffrorna då Frycklund nu har hela åtta poäng på fem matcher. Övriga centrar (Skedung, Karlsson, Rauchenwald) har tillsammans fem poäng på 13 matcher. Denna trio verkar sakna spetsförmågan att dra till sig och frigöra sig från bevakning, skydda och driva pucken och samtidigt sätta en öppnande passning.

Visst kan Skedung utvecklas, men detta är en SHL-satsning och inte en utvecklingsverksamhet längre. Karlsson är bra men det händer generellt sett för lite och -6 imponerar inte.

Sedan måste tänkta toppyttrar som Anton Svensson och Lukas Zetterberg upp betydligt och visa att de inte är ”one-hit-wonders” med bara en riktigt bra säsong i HA. Här skulle såklart ”en till Mikael Frycklund” på centerplats, som sagt, hjälpa dessa och andra yttrar mycket…

Lunsjö är också ovanligt ojämn denna säsongsinledning. Men den potentiellt på så många sätt starke yttern lider nog också av bristen på toppcentrar som dukar upp.

Mathias From var tillbaka och var åter bra, men såklart inte på topp efter skadefrånvaro. Måste också säga att Lavoie fortsatt är den som skapar mycket med lagets kanske bästa passningsspel. Många har att lära av kanadensarens precision och hårdhet i passningarna, även i ”enkla” sådana.

Precisionen på millimeternivå är så viktig i passningarna. Ett exempel i tredje då Karlsson gjorde bra saker in i anfallszon, men passningen satt sedan mer på Froms skridskor än blad, och chansen rann bort. De små detaljerna avgör, klyschigt men sant.

Ändå en del positivt på backplats. Ludvig Östman var åter en av de mest målmedvetna, bestämda och bästa spelarna med hela 7-2 i ”NP” plus en assist efter ett nytt tungt och distinkt slagskott.

Just att skjuta riktigt anlagda slagskott, som Östman, är en underskattad konstform inom ishockeyn. Kolla bara hur överraskande många mål på slagskott Wayne Gretzky faktiskt gjorde. Är det inte ute att lägga lata dragskott på mål?

Även Roe fortsatte göra en del bra saker med 7-3 i NP och amerikanen kan nog ta fler kliv om rätt förutsättningar ges. Roe kan nog få mer eld i spelet och våga ännu mer i anfallszon. Rörelseschemat och åkningen finns där för det.

Även Jardeskog gjorde en solid insats med några härliga bröstvärmare och fina uppspel (4-1 i NP). Gunnarsson och Jansson var anonyma, på gott och ont…

Men det är svårt att fatta att denna backsida med så bra komponenter släpper in så här mycket mål…

Även JG måste upp lite, trots att det kunde varit 5-0 efter första utan honom. Efter fem matcher har nu målvakten häpnadsväckande dåliga 86,9 i räddningsprocent. Visst har försvarsspelet inte funkat. Men JG blir lite för ofta för låg i position. Och som bloggen skrev tidigare måste JG justera sin stil för att funka optimalt i dagens hockey och dagens VIK, som stora atleter som JG brukar kunna göra.

Målvaktstränare Patrik Sjöström har här en utmaning att få JG att visa varför han har sådana meriter. Sjöström har ju tidigare hjälpt målvakter på kort tid att justera sin stil, som exempelvis Lasse Johansson som ju ofta tackat Sjöström.

Till sist. Tar detta från Olof ”GurkOlle” Loklints Twitter. Någon som minns VIK:s inledning säsongen 14/15? Ett storsatsande VIK låg då sist i Allsvenskan efter 12 omgångar.

Då gjordes stora förändringar inför omgång 13 då NJ vågade skicka tidigare poängkungarna Fornataro/McGrath och fick in karaktärsspelare som Gråhns, Berg & Jacobsson. Sedan lyfte laget från sista till första plats.

Frågan är vad Patrik Zetterberg kommer göra nu på lite sikt.

PUCKLIGAN

5 Mikael Frycklund

4 Ludvig Östman

3 Logan Roe

2 Ludvig Jardeskog

1 Alexandre Lavoie

snapFB:
a:1:{i:0;a:46:{s:11:"rpstBtwDays";a:5:{i:0;s:1:"1";i:1;s:1:"2";i:2;s:1:"3";i:3;s:1:"4";i:4;s:1:"5";}s:11:"rpstRndMins";s:2:"15";s:12:"rpstPostIncl";s:0:"";s:8:"rpstType";s:1:"2";s:12:"rpstTimeType";s:0:"";s:12:"rpstFromTime";s:0:"";s:10:"rpstToTime";s:0:"";s:10:"rpstOLDays";s:0:"";s:10:"rpstNWDays";s:0:"";s:10:"nxsCPTSeld";s:0:"";s:7:"tagsSel";s:0:"";s:11:"rpstBtwHrsT";s:2:"21";s:8:"tagsSelX";s:0:"";s:14:"rpstBtwHrsType";s:1:"A";s:11:"rpstBtwHrsF";s:1:"8";s:5:"nDays";s:0:"";s:4:"nHrs";s:0:"";s:5:"proxy";s:0:"";s:5:"fltrs";a:4:{s:14:"nxs_cats_names";a:0:{}s:14:"nxs_tags_names";a:0:{}s:23:"nxs_count_meta_compares";s:1:"1";s:23:"nxs_count_term_compares";s:1:"1";}s:7:"fltrsOn";s:0:"";s:4:"nMin";s:0:"";s:5:"qTLng";s:0:"";s:1:"v";i:360;s:2:"do";s:1:"0";s:5:"nName";s:13:"vikfancentral";s:9:"msgFormat";s:77:"Nytt inlägg (%TITLE%) på %SITENAME%. %IMG% %ANNOUNCE%. Läs mer här: %URL%";s:10:"msgAFormat";s:0:"";s:11:"msgATFormat";s:0:"";s:11:"msgACFormat";s:0:"";s:6:"appKey";s:15:"273915312709351";s:6:"appSec";s:32:"fe27f80941db1b1766c39d6cd8a82955";s:4:"pgID";s:13:"vikfancentral";s:11:"accessToken";s:0:"";s:8:"authUser";s:0:"";s:12:"authUserName";s:0:"";s:15:"pageAccessToken";s:0:"";s:15:"appsecret_proof";s:0:"";s:8:"postType";s:1:"I";s:10:"attachInfo";s:1:"F";s:6:"imgUpl";s:1:"T";s:5:"fbURL";s:37:"http://www.facebook.com/vikfancentral";s:8:"destType";s:0:"";s:11:"attachVideo";s:1:"N";s:10:"riComments";i:0;s:12:"riCommentsAA";i:0;s:3:"tpt";s:0:"";}}
snap_isAutoPosted:
1633810447
snap_MYURL:
snapEdIT:
1
snapTW:
s:421:"a:1:{i:0;a:12:{s:2:"do";s:1:"1";s:9:"msgFormat";s:51:"%TITLE% %SURL% #vikhockey #twittpuck #vikfancentral";s:8:"attchImg";s:1:"0";s:9:"isAutoImg";s:1:"A";s:8:"imgToUse";s:0:"";s:9:"isAutoURL";s:1:"A";s:8:"urlToUse";s:0:"";s:4:"doTW";i:0;s:8:"isPosted";s:1:"1";s:4:"pgID";s:19:"1446932009406898182";s:7:"postURL";s:60:"https://twitter.com/VIKFanCentral/status/1446932009406898182";s:5:"pDate";s:19:"2021-10-09 20:14:08";}}";

21 Kommentarer

 1. Bozo

  Nån som satt defensiven är ju Hellenberg denna säsong. Oerhört imponerande.

 2. Icing

  Ja det räckte inte som tändvätska när SSK backen Malmström tyckte att vik är ett bra lag…men aningen bekväma….det var precis så det var…vik behandlade pucken som en handgranat och hostade upp puckar högt och lågt så fort dom blev ansatta…
  Sen hjälper det ju inte när vår toppmålis är 87%- ig
  och vår toppback är-5….

 3. Robin

  Paananen och Fagerlund måste få spelarna att börja göra jobbet till 100%. Klarar dom inte av det så måste det till ett tränarbyte. Får känslan av att VIK åker betydligt mindre skridskor än motståndarna och den känslan har jag haft dom sista två säsongerna. Kolla bara på HV och Karlskoga. Där är det fullt ös från alla spelare och man jobbar tillsammans som lag.

 4. robert Jonsson

  Man lär komma ihåg att defensivt så är man fem spelare som skall försvara. Jag frapperas över att de två senaste åren så ser VIK:s forwards helt desorienterade ut i egen zon. De verkar inte veta sin uppgift här. Sedan lär man sluta fega ur genom att ej ge duktiga juniorer ordentligt med speltid. I går fick Hagman göra SHL debut i Växjö. Får ej Kangas utökad speltid blir vi även av med honom till nästa säsong.

  1. Pelle

   SHL-lagen tar det dom vill ha ändå, oavsett speltid. Bara att inse och acceptera.
   VIK har väl aldrig fått behålla någon stortalang efter genombrottsåret.

 5. Örjan

  Funderar har verkligen Z värvat ihop ett bra lag ??
  JG och Gunnarsson är det bra värvningar ??
  Lite bäst före datum vibbar på dom två
  Lika värva ihop förhållandevis dyra fjärdelinespelare
  Tänker varför inte satsat på Oskar Hagman och lockat hem Lucas Ramberg
  Två billiga alternativ
  Hagman har gjort succén i Växjö och J20 nationell södra
  Och belönades med att få gå in i tredje kedjan i A-laget och göra SHL debut
  Ramberg gick till Örebro iår och träna med A-laget men enligt rykten trivdes han inte i Örebro och gick tillbaka till Luleå och vart med i A-laget där i någon match
  Två killar som vart ett billigt alternativ för VIK
  Har kanse kostat vad en gör i dag av fjärdekedjans spelare
  Och satsat dom pengarna på något vassare till en första och andra kedja
  Och hur länge skall Lill Z få chanser
  Visst petar väl in någon puck ibland
  Har andra fått lika många chanser kanse dom oxå kunnat peta in några puckar med

  Nej tyvärr med dagens organisation kommer inte VIK att nå SHL
  In med någon typ som Tjomen i Leksand
  Som rensar ut lite folk och bedriver föreningen utan massa ryggdunkare vilket det verka vara i VIK

  1. Pelle

   Finns säkert brister i VIK:s organisation, men att juniorerna som värvas till SHL och dessutom får chans till spel i deras A-lag, att dom skulle stanna i VIK och dessutom vara billiga är en naiv inställning. Känns som vi har haft den här diskussionen varje år i många år.
   Inte ens Holmberg vars pappa spelade i VIK stannade kvar juniortiden ut trots att han var ordinarie i VIK:s A-lag.

 6. Fredrik

  Tror inte på sparkande i detta läge. Vad som är tydligt är att det blivit stressat. Tror man vill för mycket och att offensiven ska glimra. I realiteten tror jag dock man måste back to basic ned defensiven i förstaläget. Spela enkelt. Låt offensiven växa fram under matcherna efter att man känner att man löser defensiven först.

  Var väldigt tydligt i början av matchen framförallt att det var stela handleder. Misslyckade mottagningar, tappande av puckkontrollen, missade passningar som normalt sett sitter hela tiden.

  Daniel Gunnarsson ser tyvärr ut att lida av pressen han har på sig att vara toppback. Självförtroendet verkar lågt och han verkar tänka på tok för mycket vilket gör att inte ens hans offensiv funkar i nuläget.

  Angående J.G… Svårt. Han är väldigt skicklig i grunden men det känns i mina ögon ofta överarbetat i allt han gör. Känns lite omodernt utan att ha någon målvaktskunskap alls. Han glider hit och dit, hamnar utanför målet efter räddningar, hamnar påfallande ofta på isen fladdrandes och en hel del returer åt alla de håll. Han har ju den där aggressiva målvaktsstilen snarare än den där lugna ”täcka av alla vinklar”-stilen vilket får mig att känna oro i lägen där jag normalt sett inte brukar det. Gah. Svårt!

  Frycklund börjar man känna igen på allvar. En riktigt drivande center som hela tiden visar vilja som blandas med urfin skridskoåkning, teknik och styrka. Solklar förstacenter. Logan Roe känns i mina ögon stabilast bland backarna över hela isen även om Jansson gör det väldigt bra offensivt. Östman känns stabilast defensivt kan jag tycka. Pålitligast. Jardeskog har ett härligt fysiskt spel. Övrigt i de två senaste matcherna framförallt så känns det som de flesta spelarna underpresterar en del.

  Back to basic och spela mer som det bottenlag/mittenlag som man faktiskt är just nu så tror jag bitarna kommer börja falla på plats igen.

  Sedan kan jag tycka att man haft lite marginaler mot sig också – både framåt och bakåt. Enkla styrningsmål som motståndarna fått massor av måste vi börja få till också. Saknar vi den spelartypen helt? Känns nästan så just nu.

  1. Bozo

   Du tar upp många nyförvärv. Men hur är det med de spelat i klubben några år nu, var är de? Skulle de inte bli så bra nu för en gång skull när de fick bättre omgivning? Var är tryggheten och stommen i spelet? Varje säsong tycker jag börjar med samma visa, hur kan laget alltid börja på minus när motståndarna ser ihopspelade ut.

 7. Rockis

  Så träffsäkert skrivet Micke. Du har ringat in alla de problem som vårt lag just nu har. Mkt läsvärt! Tror dock inte att man ska lägga allt hopp på 1-2 nyförvärv, utan nu måste det ageras från sportchefens sida. Det är chefens roll att väcka sina anställda. Informera vad som gäller om du ska lira. Sådan pondus visar andra duktiga sportchefer. Långtifrån svågerpolitik. Samtidigt kan Z lyfta fram det positiva undantaget, Jardeskog, som visar hur tufft och ont det ska göra om du som motståndare ska in på vår kasse. Se och lär övriga. Gör om gör rätt. Ok med sarg ut ibland. Samla inte fler indianfjädrar. Håll ihop laget. Inget är kört än. En hiskelig massa underbara omgångar kvar.

 8. Bozo

  Restriktionstomt på onsdag. Ångestmatch mellan de två största besvikelserna i serien hittills. Vad händer vid förlust mot ett nollpoängsgäng?

 9. Joahn

  1. Börja med att ge Paananen sparken !

  2. In med Linus Ryttar i mål och se hur laget beter sig få.

  3. Gå ut med att klubben lägger när SHL satsning om de ska se ut så här.

  4. Många nya spelare

  5. Z ?

  6. Hålla tyst, blunda, inte skriva negativt-vissa vågar ju inte läsa när man kritiserar VIK här i kommentarerna på bloggen, hoppas VIK är som bäst i april, hoppas nästa säsong..

 10. Jan Malmberg

  Mycket måste bli bättre om det ska bli en semifinal som Åbonden kräver. Definitivt målvakts och försvars spelet Linus Ryttar borde få chansen mot Kristianstad. Man kan inte leva på gamla meriter det är nu och här det gäller. Vi får se vad Paananen har bakom Paanbenet. 🥅🏒

  1. Bozo

   Jag tror det kommer gå mycket bättre med Ryttar. Inte i den mening att han är bättre, men försvarsspelet kommer vara betydligt mer påslaget. Blir tyvärr ofta problem när det finns 1-2 spelare i ett lag med betydligt större meriter än resterande. De övriga vet inte hur de ska förhålla sig.

 11. Bozo

  Jag får en känsla av att många i och runt laget är rädda att misslyckas. Många har på många sätt ett ganska behagligt läge i livet i VIK. Få hålla på med hockeyn på hemmaplan nära familj m.m. Att få lämna VIK skulle bli mycket jobbigt på ett personligt plan. När det privata blandas så mycket ihop med jobbet låser det sig och det blir en osund desperation.

 12. Danne

  Bra skrivet! Efter att jag sovit på matchen vaknar jag med känslan att SSK vinner matchen i första perioden och en bit in i andra. Sen när VIK kommer igång så studsar pucken fortsatt SSK väg. SSK kan fortsätta leva på gott självförtroende och VIK får jobba i uppförsbacke där marginalerna inte är på VIK sida. Att ändå spela så stark som i slutet av tredje under de premisserna ser jag som en styrka i laget. Om man nu vill lyfta något positivt från denna sura förlust

 13. Peter T

  Nån som vet om JG haft nått längre skadeuppehåll de senaste åren.
  Jag tycker det verkar som att han inte riktigt orkar hålla upp kroppen, när han är knästående på isen, kanske därför han sjunker så djupt med överkroppen.
  Kan det vara så att JG skulle behöva träna bålen lite extra, för han sjunker ihop väldigt djupt, och lämnar då stora luckor under överliggaren.

 14. Steffo

  Har ännu inte sett VIK göra en riktigt bra period denna säsong vilket är oroande. I tidigare upplagor har man ofta kunna skymta att det finns potential även om det gått tungt. Vet inte om man kan värva sig ur detta, ledningen har ju satt ett lag som de tror på isen, gruppkemin verkar inte stämma just nu när så många underpresterar

 15. Bozo

  Coacher och sportchefer måste näst intill alltid sparkas om de nu inte hoppar av av personliga skäl. Sällan att den sportsliga ledningen slutar en färdig säsong och sedan tar någon annan vid. Svårt att se att någon i den sportsliga ledningen kan få nya kontrakt, inte ens om man tar laget till SHL. Det är och har varit lite för mycket frågetecken under resans gång. Räddningen för Z kan bli ”kill your darlings” om man ska uppnå något likande som 14/15.

Tweets

Mathias - AvatarjaghetermathiasMathias

@trucken021 @JoeLongplay @VIKFanCentral Haha jag är allvarlig 😂 Jag gillade honom!

SvaraRetweetFavorit
Albin Lundin - AvatarAlbinLundin14Albin Lundin

@VIKFanCentral Läge att kika på Lundgren om Warg är ute ur bilden?

SvaraRetweetFavorit
Niclas Gustafsson - AvatarnisselovuddNiclas Gustafsson

@VIKFanCentral Skulle gärna se mylläri i vik. Men Warg däremot tror jag inte på. Han har sett slö ut sedan han lämn… https://t.co/r7eBKGRdsF

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto