Luppen på Paananens förmåga att installera ett försvarsspel på toppnivå: Fortsatta problem efter två säsonger och nu fem matcher i rad med mediokert försvar – debacle i Södertälje

Poddags med Thomas Paananen igen! FOTO: RUNE ÅHLÉN

21 svar

 1. Bozo skriver:

  Nån som satt defensiven är ju Hellenberg denna säsong. Oerhört imponerande.

 2. Icing skriver:

  Ja det räckte inte som tändvätska när SSK backen Malmström tyckte att vik är ett bra lag…men aningen bekväma….det var precis så det var…vik behandlade pucken som en handgranat och hostade upp puckar högt och lågt så fort dom blev ansatta…
  Sen hjälper det ju inte när vår toppmålis är 87%- ig
  och vår toppback är-5….

 3. Robin skriver:

  Paananen och Fagerlund måste få spelarna att börja göra jobbet till 100%. Klarar dom inte av det så måste det till ett tränarbyte. Får känslan av att VIK åker betydligt mindre skridskor än motståndarna och den känslan har jag haft dom sista två säsongerna. Kolla bara på HV och Karlskoga. Där är det fullt ös från alla spelare och man jobbar tillsammans som lag.

 4. robert Jonsson skriver:

  Man lär komma ihåg att defensivt så är man fem spelare som skall försvara. Jag frapperas över att de två senaste åren så ser VIK:s forwards helt desorienterade ut i egen zon. De verkar inte veta sin uppgift här. Sedan lär man sluta fega ur genom att ej ge duktiga juniorer ordentligt med speltid. I går fick Hagman göra SHL debut i Växjö. Får ej Kangas utökad speltid blir vi även av med honom till nästa säsong.

  • Pelle skriver:

   SHL-lagen tar det dom vill ha ändå, oavsett speltid. Bara att inse och acceptera.
   VIK har väl aldrig fått behålla någon stortalang efter genombrottsåret.

 5. Örjan skriver:

  Funderar har verkligen Z värvat ihop ett bra lag ??
  JG och Gunnarsson är det bra värvningar ??
  Lite bäst före datum vibbar på dom två
  Lika värva ihop förhållandevis dyra fjärdelinespelare
  Tänker varför inte satsat på Oskar Hagman och lockat hem Lucas Ramberg
  Två billiga alternativ
  Hagman har gjort succén i Växjö och J20 nationell södra
  Och belönades med att få gå in i tredje kedjan i A-laget och göra SHL debut
  Ramberg gick till Örebro iår och träna med A-laget men enligt rykten trivdes han inte i Örebro och gick tillbaka till Luleå och vart med i A-laget där i någon match
  Två killar som vart ett billigt alternativ för VIK
  Har kanse kostat vad en gör i dag av fjärdekedjans spelare
  Och satsat dom pengarna på något vassare till en första och andra kedja
  Och hur länge skall Lill Z få chanser
  Visst petar väl in någon puck ibland
  Har andra fått lika många chanser kanse dom oxå kunnat peta in några puckar med

  Nej tyvärr med dagens organisation kommer inte VIK att nå SHL
  In med någon typ som Tjomen i Leksand
  Som rensar ut lite folk och bedriver föreningen utan massa ryggdunkare vilket det verka vara i VIK

  • Pelle skriver:

   Finns säkert brister i VIK:s organisation, men att juniorerna som värvas till SHL och dessutom får chans till spel i deras A-lag, att dom skulle stanna i VIK och dessutom vara billiga är en naiv inställning. Känns som vi har haft den här diskussionen varje år i många år.
   Inte ens Holmberg vars pappa spelade i VIK stannade kvar juniortiden ut trots att han var ordinarie i VIK:s A-lag.

 6. Fredrik skriver:

  Tror inte på sparkande i detta läge. Vad som är tydligt är att det blivit stressat. Tror man vill för mycket och att offensiven ska glimra. I realiteten tror jag dock man måste back to basic ned defensiven i förstaläget. Spela enkelt. Låt offensiven växa fram under matcherna efter att man känner att man löser defensiven först.

  Var väldigt tydligt i början av matchen framförallt att det var stela handleder. Misslyckade mottagningar, tappande av puckkontrollen, missade passningar som normalt sett sitter hela tiden.

  Daniel Gunnarsson ser tyvärr ut att lida av pressen han har på sig att vara toppback. Självförtroendet verkar lågt och han verkar tänka på tok för mycket vilket gör att inte ens hans offensiv funkar i nuläget.

  Angående J.G… Svårt. Han är väldigt skicklig i grunden men det känns i mina ögon ofta överarbetat i allt han gör. Känns lite omodernt utan att ha någon målvaktskunskap alls. Han glider hit och dit, hamnar utanför målet efter räddningar, hamnar påfallande ofta på isen fladdrandes och en hel del returer åt alla de håll. Han har ju den där aggressiva målvaktsstilen snarare än den där lugna ”täcka av alla vinklar”-stilen vilket får mig att känna oro i lägen där jag normalt sett inte brukar det. Gah. Svårt!

  Frycklund börjar man känna igen på allvar. En riktigt drivande center som hela tiden visar vilja som blandas med urfin skridskoåkning, teknik och styrka. Solklar förstacenter. Logan Roe känns i mina ögon stabilast bland backarna över hela isen även om Jansson gör det väldigt bra offensivt. Östman känns stabilast defensivt kan jag tycka. Pålitligast. Jardeskog har ett härligt fysiskt spel. Övrigt i de två senaste matcherna framförallt så känns det som de flesta spelarna underpresterar en del.

  Back to basic och spela mer som det bottenlag/mittenlag som man faktiskt är just nu så tror jag bitarna kommer börja falla på plats igen.

  Sedan kan jag tycka att man haft lite marginaler mot sig också – både framåt och bakåt. Enkla styrningsmål som motståndarna fått massor av måste vi börja få till också. Saknar vi den spelartypen helt? Känns nästan så just nu.

  • Bozo skriver:

   Du tar upp många nyförvärv. Men hur är det med de spelat i klubben några år nu, var är de? Skulle de inte bli så bra nu för en gång skull när de fick bättre omgivning? Var är tryggheten och stommen i spelet? Varje säsong tycker jag börjar med samma visa, hur kan laget alltid börja på minus när motståndarna ser ihopspelade ut.

 7. Rockis skriver:

  Så träffsäkert skrivet Micke. Du har ringat in alla de problem som vårt lag just nu har. Mkt läsvärt! Tror dock inte att man ska lägga allt hopp på 1-2 nyförvärv, utan nu måste det ageras från sportchefens sida. Det är chefens roll att väcka sina anställda. Informera vad som gäller om du ska lira. Sådan pondus visar andra duktiga sportchefer. Långtifrån svågerpolitik. Samtidigt kan Z lyfta fram det positiva undantaget, Jardeskog, som visar hur tufft och ont det ska göra om du som motståndare ska in på vår kasse. Se och lär övriga. Gör om gör rätt. Ok med sarg ut ibland. Samla inte fler indianfjädrar. Håll ihop laget. Inget är kört än. En hiskelig massa underbara omgångar kvar.

 8. Bozo skriver:

  Restriktionstomt på onsdag. Ångestmatch mellan de två största besvikelserna i serien hittills. Vad händer vid förlust mot ett nollpoängsgäng?

 9. Joahn skriver:

  1. Börja med att ge Paananen sparken !

  2. In med Linus Ryttar i mål och se hur laget beter sig få.

  3. Gå ut med att klubben lägger när SHL satsning om de ska se ut så här.

  4. Många nya spelare

  5. Z ?

  6. Hålla tyst, blunda, inte skriva negativt-vissa vågar ju inte läsa när man kritiserar VIK här i kommentarerna på bloggen, hoppas VIK är som bäst i april, hoppas nästa säsong..

 10. Jan Malmberg skriver:

  Mycket måste bli bättre om det ska bli en semifinal som Åbonden kräver. Definitivt målvakts och försvars spelet Linus Ryttar borde få chansen mot Kristianstad. Man kan inte leva på gamla meriter det är nu och här det gäller. Vi får se vad Paananen har bakom Paanbenet. 🥅🏒

  • Bozo skriver:

   Jag tror det kommer gå mycket bättre med Ryttar. Inte i den mening att han är bättre, men försvarsspelet kommer vara betydligt mer påslaget. Blir tyvärr ofta problem när det finns 1-2 spelare i ett lag med betydligt större meriter än resterande. De övriga vet inte hur de ska förhålla sig.

 11. Bozo skriver:

  Jag får en känsla av att många i och runt laget är rädda att misslyckas. Många har på många sätt ett ganska behagligt läge i livet i VIK. Få hålla på med hockeyn på hemmaplan nära familj m.m. Att få lämna VIK skulle bli mycket jobbigt på ett personligt plan. När det privata blandas så mycket ihop med jobbet låser det sig och det blir en osund desperation.

 12. Danne skriver:

  Bra skrivet! Efter att jag sovit på matchen vaknar jag med känslan att SSK vinner matchen i första perioden och en bit in i andra. Sen när VIK kommer igång så studsar pucken fortsatt SSK väg. SSK kan fortsätta leva på gott självförtroende och VIK får jobba i uppförsbacke där marginalerna inte är på VIK sida. Att ändå spela så stark som i slutet av tredje under de premisserna ser jag som en styrka i laget. Om man nu vill lyfta något positivt från denna sura förlust

 13. Peter T skriver:

  Nån som vet om JG haft nått längre skadeuppehåll de senaste åren.
  Jag tycker det verkar som att han inte riktigt orkar hålla upp kroppen, när han är knästående på isen, kanske därför han sjunker så djupt med överkroppen.
  Kan det vara så att JG skulle behöva träna bålen lite extra, för han sjunker ihop väldigt djupt, och lämnar då stora luckor under överliggaren.

 14. Bosse skriver:

  Så jävulskt bra skrivet 👏
  Håller med 100%

 15. Steffo skriver:

  Har ännu inte sett VIK göra en riktigt bra period denna säsong vilket är oroande. I tidigare upplagor har man ofta kunna skymta att det finns potential även om det gått tungt. Vet inte om man kan värva sig ur detta, ledningen har ju satt ett lag som de tror på isen, gruppkemin verkar inte stämma just nu när så många underpresterar

 16. Bozo skriver:

  Coacher och sportchefer måste näst intill alltid sparkas om de nu inte hoppar av av personliga skäl. Sällan att den sportsliga ledningen slutar en färdig säsong och sedan tar någon annan vid. Svårt att se att någon i den sportsliga ledningen kan få nya kontrakt, inte ens om man tar laget till SHL. Det är och har varit lite för mycket frågetecken under resans gång. Räddningen för Z kan bli ”kill your darlings” om man ska uppnå något likande som 14/15.