Nästa match

Warning! There is no posts to display. Please check your widget settings

Försvarsspelet som varit mediokert även 19/20 & 20/21 har alla kanske ”glömt bort” – tänk om allt mer inkörd JG börjar få hjälp & scout om Huhtala som är ny i HV71

 

Denna blogg, med flera, har talat väldigt lite, eller inget, om VIK:s försvarsspel inför säsongen. Detta trots att defensiven överlag har stagnerat under Thomas Paananens och Patrik Zetterbergs styre och bitit sig fast kring högst mediokra 2,7 baklängesmål per match de senaste två säsongerna.

Man kan säkert skylla på mycket, men just att ha ett disciplinerat försvar brukar inte handla så enormt mycket om pengar att handla spelare för. Utan det är nog mycket en vilja att varje kväll underkasta sig det tråkiga och hårda jobbet i en förhoppningsvis smart, tydlig och ramstark försvarstaktik.

2,7 är alldeles för mycket då topplagen ofta ligger runt 2,0, vilket även Paananen själv sagt. Nedan är en tillbakablick sedan 2010-2016 då NJ gjorde VIK till ett snålt spelande lag gällande att släppa in puckar (förutom sista säsongen) samt de senaste åren:

Säsong, serie, matcher, poängsnitt, målsnitt och insläppt snitt.

Sedan VIK gick upp till HA under Paananen, mycket tack vare Dahlbom och just ett snålt försvarsspel, har det gått åt fel håll och stannat där. Dock har Paananens lag nästan alltid skapat ganska mycket chanser framåt enligt denna bloggs noteringar.

Inledningen på denna säsong har inte heller varit bra defensivt. Dels förlorades kamperna framför målen mot topplagen HV71 och Karlskoga, men även Tingsryd och Vita Hästen skakade om VIK rejält bitvis i den gulsvarta försvarszonen.

Pucktitt och puckjagande har skapat öppna landskap för oppositionen. Hur funkar överbelastningen egentligen nuförtiden? Har VIK backar och centrar för detta låga försvarsspel?

Det finns experter som ifrågasatt VIK:s idé i försvarsspelet. Och backar som Simon Åkerström och Alex Trivellato tappade markant kvalitet efter en tid i VIK. August Nilsson och Alexander Younan stod konstant och stampande totalt sett.

Calle Själin var direkt svag i VIK för att nu spela 20+ minuter per match i SHL. Lovande Gustav Berglund lärde sig aldrig spela försvarsspel här, kanske bättre lycka i Mora?

Så upp till bevis för utvecklingsmiljön för backar och VIK:s försvarsspel överlag. Fler behöver göra Jimmie Janssons resa. Intressant att offensiva backar som Lindelöf, Liwing & Leduc stortrivdes här, men mer defensiva backar inte så mycket?

Ludvig Östman, Logan Roe och Ludvig Jardeskog har dock potential att ändra på det och bli fina backfjädrar i hattarna på Paananen och Zetterberg.

***

Tänkte också på vad Daniel Gunnarsson sa direkt då han värvades gällande att han främst såg sina styrkor som ligga i det offensiva spelet. Så kanske har vi lite orättvist inbillat oss att DG är en mycket stark back även defensivt.

Lika lite som Peter Popovic blev ett offensivt hot bara för att han gick ner från SHL till VIK i HA kanske då en sådan som Gunnarsson blir en dominant defensivback i HA.

Gunnarsson var generellt bra med pucken även mot Karlskoga, men föreföll lite sliten. Kanske är det bästa att låta DG vila från spel i box play trots allt?

***

Men hursomhelst är 3,75 mål framåt/match en bra start. Och trots att inte mycket stämde mot BIK vann värmlänningarna trots allt ”bara” chanserna i 5-mot-5 med 18-15.

Och borta mot HV71 ”vann” VIK chanserna i 5-mot-5 med 19-15 enligt denna bloggs noter.

Tänk om en allt vassare JG, som redan verkade frustrerad i VLT, börjar få hjälp i egen zon? Det tillsammans med en frisk From och kanske en ny toppcenter inhandlad längre fram (om nu inte Skedung tar ett jättesteg efter tillfrisknandet) så kan det bli bra då VIK skapar chanser.

VIK har dessutom genom åren åkt på många tidiga käftsmällar för att sedan resa sig ordentligt. VIK-fansen är ett härdat släkte…

***

HV71 fortsätter sin jättesatsning och tog nyligen in VM-meriterade finske yttern Tommi Huhtala, snart 34. Bloggen talade med en insatt i Mannheim och en NHL-scout som säger ungefär samma saker:

– Huhtala är en hårt arbetande spelare med en absolut ”laget-först-mentalitet”. Tillsammans med Ben Smith (ex Rögle) var han en del i den kanske bästa offensiva PK-duon i DEL. Huhtala är en viktig spelare i omklädningsrummet, men han tappade lite av offensiven genom åren. Hans senaste år i Mannheim var den överlägset svåraste säsongen, han var borta med tre skador och spelade bara 28 matcher under grundserien. Men när Mannheim hade en ”do-or-die”-match i Straubing gjorde han två mål och var matchens spelare.

– Den viktiga frågan i Tommis spel om han kan hålla sig frisk och om hans kropp fortfarande låter honom spela så uppoffrande. Är effektiv framför mål och längs sargerna. Det råder ingen tvekan om att en frisk Huhtala är tillgång för varje lag på och utanför isen. Men frågan om hans kropp fortfarande håller…

***

Många lag har förstärkt de senaste veckorna. Hur kontrar Patrik Zetterberg? Samtidigt kan ju HV71 med sin enorma skattkista kanske ”köpa sönder sig” som kanske Leksand och Malmö gjorde under många säsonger med för många legoknektar…

snapFB:
a:1:{i:0;a:46:{s:11:"rpstBtwDays";a:5:{i:0;s:1:"1";i:1;s:1:"2";i:2;s:1:"3";i:3;s:1:"4";i:4;s:1:"5";}s:11:"rpstRndMins";s:2:"15";s:12:"rpstPostIncl";s:0:"";s:8:"rpstType";s:1:"2";s:12:"rpstTimeType";s:0:"";s:12:"rpstFromTime";s:0:"";s:10:"rpstToTime";s:0:"";s:10:"rpstOLDays";s:0:"";s:10:"rpstNWDays";s:0:"";s:10:"nxsCPTSeld";s:0:"";s:7:"tagsSel";s:0:"";s:11:"rpstBtwHrsT";s:2:"21";s:8:"tagsSelX";s:0:"";s:14:"rpstBtwHrsType";s:1:"A";s:11:"rpstBtwHrsF";s:1:"8";s:5:"nDays";s:0:"";s:4:"nHrs";s:0:"";s:5:"proxy";s:0:"";s:5:"fltrs";a:4:{s:14:"nxs_cats_names";a:0:{}s:14:"nxs_tags_names";a:0:{}s:23:"nxs_count_meta_compares";s:1:"1";s:23:"nxs_count_term_compares";s:1:"1";}s:7:"fltrsOn";s:0:"";s:4:"nMin";s:0:"";s:5:"qTLng";s:0:"";s:1:"v";i:360;s:2:"do";s:1:"0";s:5:"nName";s:13:"vikfancentral";s:9:"msgFormat";s:77:"Nytt inlägg (%TITLE%) på %SITENAME%. %IMG% %ANNOUNCE%. Läs mer här: %URL%";s:10:"msgAFormat";s:0:"";s:11:"msgATFormat";s:0:"";s:11:"msgACFormat";s:0:"";s:6:"appKey";s:15:"273915312709351";s:6:"appSec";s:32:"fe27f80941db1b1766c39d6cd8a82955";s:4:"pgID";s:13:"vikfancentral";s:11:"accessToken";s:0:"";s:8:"authUser";s:0:"";s:12:"authUserName";s:0:"";s:15:"pageAccessToken";s:0:"";s:15:"appsecret_proof";s:0:"";s:8:"postType";s:1:"I";s:10:"attachInfo";s:1:"F";s:6:"imgUpl";s:1:"T";s:5:"fbURL";s:37:"http://www.facebook.com/vikfancentral";s:8:"destType";s:0:"";s:11:"attachVideo";s:1:"N";s:10:"riComments";i:0;s:12:"riCommentsAA";i:0;s:3:"tpt";s:0:"";}}
snap_isAutoPosted:
1633641431
snap_MYURL:
snapEdIT:
1
snapTW:
s:421:"a:1:{i:0;a:12:{s:2:"do";s:1:"1";s:9:"msgFormat";s:51:"%TITLE% %SURL% #vikhockey #twittpuck #vikfancentral";s:8:"attchImg";s:1:"0";s:9:"isAutoImg";s:1:"A";s:8:"imgToUse";s:0:"";s:9:"isAutoURL";s:1:"A";s:8:"urlToUse";s:0:"";s:4:"doTW";i:0;s:8:"isPosted";s:1:"1";s:4:"pgID";s:19:"1446223104007618565";s:7:"postURL";s:60:"https://twitter.com/VIKFanCentral/status/1446223104007618565";s:5:"pDate";s:19:"2021-10-07 21:17:12";}}";

3 Kommentarer

 1. anders

  tycker att vi ska spela mera defensivt och gå på kontringar och mera rakt på mål sen måste alla duma utvisningar bort som att dra av klubban av motståndaren som hände mot bik

 2. Bozo

  Är det nånsin hållbart att spela samma back i både PP och BP? Är det vanligt att man gör så framgångsrikt?

 3. Christoffer Pettersson

  Väldigt bra analys med siffror man förstår.
  Lägg då till att Gunnarsson ligger på -2,5 i insläppta per match hittills helt på egen hand så inser vi nog att en paus i boxplay vore bra för exakt alla parter utom motståndarna. Vi måste ju ändå få chansen att vinna matcher.

  Jag tror att problemet är pressen på honom. Har ni fortfarande tillgång till BIK matchen på C-more så kolla på en sekvens när det gått exakt 5 minuter på klockan. 15.00 står det i tiden på TVn.

  Det har varit ”lite grötigt” i mittzonen och Mora får in pucken i vår zon. Gunnarsson borde ta 3 skär in i zonen och hamna på plats men han står och drömmer 1 sekund för länge och hamnar istället efter BIK spelaren som skapar en ganska vass farlighet. Hade han åkt in i zonen där
  Han skulle vara så hade det aldrig blivit någon chans ens. Där är han inte påkopplad,, gör inte jobbat fullt ut. Så dålig som han varit nu är han såklart inte egentligen utan något är inte som det ska här.

  Samma sak vid deras 2-1 när domaren höjer handen för utvisning/straff felaktigt. Då slutar han spela helt. Hade han gått på returen först och gnällt sen hade det inte blivit mål.

  Det här är mentala bitar och man kan såklart inte lasta alla 10 mål han varit inne på bakåt för att det varit hans fel säkert hälften om vi ska vara ärliga. När HV 71 styrde in 2-0 skulle han tagit bort HV spelarens klubba men istället stod han med armarna uppe vid spelarens bröst. Då har vi inte ens nämnt indianen vid 1-4 mot BIK.

  Läge att skala ner istiden och jobba ett defensivt så lossnar det nog. För ”sitta på läktaren” en match (klassisk Pannan med nyförvärv) är nog fel med tanke på att han ska spela här många år framöver.

  Som du skriver Micke så behöver man inte ha 5st världsstjärnor på planen för att spela bra försvarsspel. Tror inte BIKs trupp är så mycket dyrare än vår men de bjöd inte på många gratischanser för oss i onsdags.

Tweets

Namn Namnsson💛🖤 - AvatarNamnsson1Namn Namnsson💛🖤

@Rexxius @VIKFanCentral Shit, de trodde jag inte!

SvaraRetweetFavorit
Namn Namnsson💛🖤 - AvatarNamnsson1Namn Namnsson💛🖤

@Rexxius @VIKFanCentral Vad vägde Theo Fleury? Haha nä men okej, de var nog lite väl illa😀

SvaraRetweetFavorit
Rexxius - AvatarRexxiusRexxius

@Namnsson1 @VIKFanCentral Med endast 68 kg på vågen behöver du nog inte vara så orolig för det. Tråkigt, men ska t… https://t.co/gaAwRQIu4a

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto