VIK föll tungt mot snabbt och skickligt Karlskoga i alla aspekter av spelet – tillbaka till ritbordet gällande hur VIK ska bli ödmjuka defensivt och få loss kraften offensivt även mot topplag

Jimmie Janssons och Daniel Gunnarssons backmål (ingen har nätat i PP ännu) lyser med sin frånvaro, vilket hittills är en stor missräkning för VIK:s offensiv. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

VIK föll väldigt tungt hemma mot Karlskoga på onsdagskvällen. BIK vann hur rättvist som helst med 4-1 i ABB Arena. VIK blev utmanövrerade på ett sätt som inte var riktigt bekvämt med tanke på målsättningen.

VIK inledde bra första bytena faktiskt. Men när Wikman dribblade på egen blå så att Björklund blev fri var det början på en mörk gulsvart afton. Nu räddade en vass JG just det friläget.

Men BIK åkte lite mer skridskor och 0-1 PP sedan Eriksson lämnades ensam efter en serie märkliga beslut då först Rauchenwald släppte sin center (Eriksson) och sedan tittade Persman och Gunnarsson bara puck.

JG vass i första då VIK inledde bra första bytena. Men sedan mycket slarv och dräll mot bra BIK. 7-8 i chanser BIK. Bättre VIK mot slutet av perioden.

Det synkade inte alls i andra perioden heller för VIK mot ett mer samspelt och snabbt BIK. Efter en grov indian av Tornberg lyckades en annars åter blek Rauchenwald rädda situationen och hitta fram till Lunsjö som överlistade Volden med ett lågt skott fram till 1-1 efter 22.05.

Jimmie Jansson var i princip den enda som var bra denna afton och backen hade ett rungade skott i ribban i PP.

1-2 kom istället efter nytt misstänkt pucktitt framför utmärkt JG av Gunnarsson, som först tillät Lindquist åka ifrån i BP. Domaren visade uselt spelsinne och visade sedan ut DG efter en bra brytning, men DG slutade då markera och Björklund satte pucken efter 33.27 under den avvaktande utvisningen.

3-5 chanser BIK 5v5, men blått skapade två feta chanser i BP också. Rekonen är en oerhört skicklig playmaker som utnyttjade att Gunnarsson och Zetterberg markerade samma spelare tidigt i tredje och 1-3 efter 40.20.

Zetterberg brände sedan ett jätteläge då Volden fick ut ett benskydd. Gunnarsson hade verkligen en mörk afton och bjöd även på 1-4 efter ett enkelt pucktapp bakom eget mål. Ridå. Chanser 5-mot-5 slutade 5-5 i sista.

SAMMANFATTNING

VIK verkar nästan tro att man är bra. Försvarsspelet är bitvis så slappt att man häpnar. VIK förlorade varenda närkamp, kunde inte markera och såg trötta ut.

Trodde inte jag skulle skriva detta men VIK verkade ha lite smådålig inställning denna afton. Gör man inte grundjobbet kan det vara ett tecken på att det är något är fel. Paananen & Fagerlund måste nu tygla alla ”stjärnors” eventuella egon i att börja göra jobbet utan puck och bli mer ödmjuka.

Sen var ju Karlskoga väldigt bra. Men det visste vi ju redan. Såklart. BIK vann chanserna med 18-15 i 5-mot-5. BIK kom mycket mer samlat i sina bågar och åkningar som en enhet.

VIK:s backar fick ofta förgäves leta efter någon med fart då det inte synkade i åkningarna. BIK kändes betydligt snabbare i afton. VIK vann nog heller inte en enda närkamp. BIK vann alla andrapuckar och VIK hade som sagt inte rätt inställning där.

VIK fick inte heller igenom några skott då BIK ständigt var i skottlinjen. VIK:s många småväxta tänkta toppforwards fastnade i armarna på BIK-bjässarna i afton. Anton Svensson, Lukas Zetterberg och Alexander Lunsjö var svåra att detektera.

Wikman fick chansen i en offensiv roll men tog den inte riktigt denna gång. Rauchenwald fortsatte att teka bra, men fortsatte även vara anonym och slog åter bort någon passning för mycket.

Frycklund hade lite en off-night men var ändå bäste center, det säger något. Bergman var inte lika bra som tidigare.

Det kommer såklart hända då och då att man gör en dålig match. Men detta var lite väl dåligt. Backarna hade förtvivlat svårt att rensa ut puckarna ur egen zon. Många gummiarmar där denna afton.

Hursomhelst verkar det stå allt mer klart att Rauchenwald inte är en drivande och spelförande topp-2-center i ett allsvenskt topplag. Det gör att tappet av Skedung blir extra tungt och Karlsson är nog främst en väldigt bra tredjecenter. Rauchenwald kan dock göra ett utmärkt jobb som breddcenter och är en stark tekare.

Därmed saknas det en given topp-2-center i detta bygge. Det är ganska uppenbart. Skulle inte alls förvåna om Patrik Zetterberg snart adresserar det problemet. Ekonomin ska ju vara bra. För det är en ganska central bit som saknas som kan förklara varför annars vassa yttrar ser lite vilsna ut.

Men det fanns ändå positiva bitar. JG gjorde sin klart bästa match och höll länge kvar VIK i matchen. Var väl i princip chanslös på alla mål.

Jansson gjorde sin överlägset bästa insats denna säsong efter några svaga matcher. Hade Janssons projektil i ribban givit 2-1 istället för 1-2 i PP hade saker kanske sett lite annorlunda ut.

Lavoie skapade en del tack vare sin smartness och åkningar med puck. Just där är Lavoie lite för ensam, då han på ”BIK-maner” kan hitta åkvägar och rör på benen samtidigt som ytor då skapas. Många VIK-forwards blir lite statiska och suger gärna på pucken med stillastående ben, och det går inte mot så bra backar som BIK har.

Jardeskog spelade hårt och hade en del fina uppspel, dock även några äventyr. Jesper Johansson gjorde en fin insats som fjärdecenter.

Nu saknade även BIK bra namn som Henrik Larsson med flera. Man känslan är ganska stark att VIK är ett klart bättre lag då Mathias From är med. Detta då dansken kan ta in pucken i anfallszon och spela med fart o-c-h kontroll som få behärskar.

Så det är ganska klart vad som behöver göras. Paananen måste installera en ödmjukhet i spelet, främst utan puck, och Zäta behöver nog värva in en topp-2-center så snart som möjligt.

Det skulle behövas ”en till Mikael Frycklund” så Västeråssonen inte bli så ensam som verklig central kraft och att inte så mycket hänger på honom i centerväg. Det skulle högst sannolikt släppa loss kraften hos de många potenta vingarna.

Att värva efter en förlust låter ju populistiskt så här direkt på, men det är ju efter en serie av prestationer som detta skrivs. Lite tillbaka till ritbordet efter en seriestart med svagt försvarsspel och bara två mål gjorda mot topplagen HV71 och Karlskoga.

Bäst ikväll VIK Support som höll igång hela tiden – även vid baklängesmål. Djupt imponerande! Hatten av!

Sen kan man ju undra varför inte juniorerna Filip Wiberg och Erik Thorwalls fick spela mycket sista 10-15 minuterna i tredje? Tar man med dessa är det väl bara låta killarna lira när det ser ut som det gör…

PUCKLIGAN

5 Johan Gustafsson

4 Jimmie Jansson

3 Jesper Johansson

2 Alex Lavoie

1 Ludvig Jardeskog

30 svar

 1. JAEN skriver:

  Lite märkligt det här snacket runt hockey ”att få ihop gruppen” det har man försäsongen på sig. Sen utvecklar man den under säsongen. Känns som en mordern ursäkt där man vill skaffa sig en buffert med tid.

  Gruppen ska vara ihopsatt tillsammans med en tydlighet om försvarspel och andra moment till seriestart.

 2. Bozo skriver:

  Med From är laget 100%.

 3. Musse skriver:

  Oj oj 23 kommentarer! Det måste vara fler än alla andra inlägg tillsammans i år. 99% idag är negativa. Jag har sett säsongens samtliga matcher och jag är imponerad över årets upplaga, som dessutom kommer att spetsas under resans gång. Även jag var sur och besviken på lagets plattmatch igår när jag gick från hallen. i morse valde jag att vara positiv och tro på laget för det är så mycket roligare.
  I fortsättningen kommer jag nog att välja bort att läsa bloggen efter en förlust. Då det bara ger dålig energi att läsa så mycket negativt.

  • Jeppe skriver:

   Håller med dig till 100%.. väljer oxå o se det som att det inte är nu vi ska vara som bäst!! Utan efter jul o framåt!
   Jag älskar verkligen gulsvart så mycket så jag inte kan med o läsa kommentarer efter en förlust! Det kan sänka mig hela vecken!! POSITIVITET är det jag måste sikta på annars blir jag bitter. Vlt väljer jag oxå bort medans Bloggen och micke har ändå en nykter syn på saker till 97%!

  • Olliver skriver:

   Japp håller med.
   Bik har förstärkt det dem tänkt sig. Ett shl-lån o en ny finne.
   Visst har de oxå skador just nu oxå.
   Men vik kommer stärka upp. Hoppas Z har lite is i magen o tar in nåt som gör skillnad.

 4. Bozo skriver:

  Har det blivit för bekvämt? Mysigt på jobbet slutar sällan med stordåd. Vill VIK sälja in till spelare att man kommer ha mysigt på jobbet, så är väl det ok men då ska de oxå gå ner 30-40% i lön och då kommer klubben ha möjlighet att värva helt andra spelare. Så är det nog i för sig med Gunnarsson och Gustafsson.

 5. Jan Malmberg skriver:

  Är inte bara folk som gnäller, när tom. Paananen låser in sig med laget och är bedrövad över spelet att det inte är Okej då lär det vara riktigt dåligt.

  • Johan skriver:

   Ska de behöva gå så långt redan att man ska hålla på att låsa in sig med laget?
   Man har som Coach/Lagledare 60minuter på sig att ändra taktik, få fart på spelarna osv. Innan de har man träningar. Vad är de som gör att dessa spelare som på pappret är väldigt duktiga inte får ut fullt? Kangas var grymt bra förra året, nu känns de knappast som han platsar. Känns som spelarna kör fast och inte får ut sin fulla potential? Vad beror de på?
   Kan de vara Paananen?

   Patrik Juhlin, en av de bästa spelarna en gång i tiden, OS-guld, grymt hockeykunnig, otroligt bra som person..Men! Han fick inte laget i sura att fungera och ersattes av en som fick fart på laget.

   Trots bara början av säsongen tror jag de är hypen av att VIK ska upp till SHL som gör att folk är frustrerande att inte VIK presterar bättre.
   Börja fundera över tränare..

   • Inge snack skriver:

    Eeeh.. det där om Julle ska du nog undersöka lite bättre och mer noggrant med de som var med i Surahammar. Sympatisk ledare låg nog inte i vågskålen.

 6. Observant skriver:

  Hej. Tack för en bra blogg.

  Funderar lite varför folk så snabbt gnäller. 2 vinster och 2 förluster. Inte på något sett katastrof mot HV och Bik som motstånd. Saknaden av Skedung och From märktes lite igår dock. Stötta ert lag och tror inte Gunnarsson blir bättre av allt gnäll. Han kommer igen till samma form som i träningsmatcherna skall ni se.

  • Bozo skriver:

   Egentligen är det ointressant hur det går för Gunnarsson, det viktiga är att VIK blir ett vinnande lag.

 7. Jan Malmberg skriver:

  Tror inte jag sett så många kommentarer förut på vikfancentral.se 17 st hitills. Sluta klaga på VIK skrev någon hörde inte någon som inte klagade på Laget igår, när jag lämnade Arenan. Det laget presterade igår är inte Okej. Spelarna behöver kritik så att dom fattar vad fansen tycker och självklart beröm när dom spelar bra🏒🥅 detta är sport inte teater

 8. Vik-följare skriver:

  Vilken härligt kreativa och livfull blogg, tack för alla återkopplingar.
  Några reflektioner från gårdagens bedrövliga hemmamatch, utöver en suverän analys
  Från VIK.se matchreferat VIK-BIK står det ”Västerås kom till spel utan skadade Mathias From och Isac Skedung men istället fick juniorerna Erik Thorwalls, Filip Wiberg och Karl Persman chans till spel.”.
  Tror ledningen själva på det som skrivs. Fick verkligen juniorerna chanen. Persman fick ett byte, de övriga några enstaka byten. Är det så man ger dem chansen?
  Tränarna har sagt att det är i mars-april VIK ska vara på topp. Varför inte ge de yngre chansen att skaffa erfarenhet med speltid och bli ännu nyttigare i slutet av säsongen, det gäller även Kangas som får för lite speltid. Det är inte nu man ska toppa.
  Ledningen verka sakna den beprövade inställningen ”vågar du inte misslyckas så utvecklas du inte”. Här verkar principen vara – en misslyckad insats = mindre speltid, åtminstone för vissa!!!
  Skapa Mod som ger bra insatser och segrar

 9. Johan skriver:

  Tack för en mycket bra blogg!
  Tack för en väldigt bra klack som tar i mer än spelarna och har mer ork!

  Jag vet att de klagas mycket, extra mycket nu. Då även jag. Då målet var SHL inom några år och inåt skulle VIK vara med i toppen..

  Så som VIK spelade igår, så är de inget topplag.
  Västervik kommer dribbla upp spelarna på läktaren ju.

  Något måste göras i tid nu.

  – Nya spelare, 2 nya backar. 2 nya forwards till att börja med. Egentligen mer , men de kostar nog för mycket för VIK trots att dom satsar.

  – Målvakt, jag tror mer på Ryttar. Spela han nu.

  -Paananen, är han inte överskattad? Kan han verkligen leda VIK mot SHL?

  Eller ska VIK göra som förra säsongen och resonera att serien nyss startat, hoppas på att spelarna ska komma igång, förlora mer än vad man vinner, hoppas att Kangas blir draftad trots att de finns bättre spelare som skulle passa mer i NHL, ta nya tag nästa säsong?

  Konstruktiv skapligt negativ kritik, ja , men VIK skulle satsa hörde jag…

 10. robert Jonsson skriver:

  Detta år ser ungefär lika ut som man upplevde förra året. Det verkar som spelet i egen zon helt saknar struktur. Oengagerat och få som verkar vilja offra en hörntand för laget. På papperet ett meriterat lag men sedan gäller det att få ”stjärnorna” att jobba ihop som ett lag. Detta är inte det lättaste.
  Vid återkomsten till HA 2018-2019 hade man ett på papperet svagare lag. Men man hade ett lag som krigade för märket på bröstet. Detta ledde sånär till seger i Slutspelsserien och en möjlighet till SHL avancemang. Leksand som vann Slutspelsserien gick sedan upp i SHL det året och där är man fortfarande kvar.
  Frågan är om Zetterberg värvat ihop rätt spelartyper som tillsammans fungerar ihop. I nuläget känns det inte så.

 11. Sir Väs. skriver:

  Hörde jag Patrik Berglund?! Blir han inte dömd för det han står anklagad för så hade det varit ett ypperligt läge att plocka hem honom igen.
  Här kan han dominera och också göra sitt för Västerås innan karriären är över. Om den nu inte är det redan.

  Tyckte igår att det endast var Jardeskog som visade vilja och tuffhet. Alla andra kändes loja och osynkade. Saknade frycklunds grinighet som brukar höja alla delar av laget när han är lite arg.

 12. Christoffer Pettersson skriver:

  Daniel Gunnarsson har nu varit inne på 10 av VIKs senaste 12 insläppta mål. 5 lag i serien har inte ens släppt in 10 mål totalt så det är ett stort underbetyg för DG. Nu är säkert potentialen hög men att han ska ha sån stor press på sina axlar som media lagt är nog inte rättvist. Skala ner hans tid i PP och boxplay och låt honom hitta in i spelet 5-5 istället och växa in i rollen över tid.

 13. Bozo skriver:

  Samma gamla gentlemannamässiga VIK. Inga känslor ingenting när man blir avklädda på detta vis.

 14. Jan Malmberg skriver:

  Det var mycket snack innan Hockeyallsvenskan hur bra Gunnarsson var. Bara hoppas att han visar något snart, annars bör han bänkas. Detta var så dåligt att man skämdes att vara Västeråsare efter matchen. Paananen tyckte att dom inte vann en enda närkamp, saknade verkligen From han kunde ha gjort skillnad för Bergman lär väl inte komma tillbaka som målskytt igen verkar det som. Detta håller inte mot Södertälje dom kan torska mot vilket lag som helst med dagens spel SKÄRPNING!!

 15. Pelle skriver:

  Sen kan man undra över om inte en back behöver värvas ganska omgående nu när Fernholm är långtidsskadad som det verkar.

 16. Pelle skriver:

  Inte bara VIK som har problem. Modo tex förlorade med 5-0 i Tingsryd. Och SSK och Mora har spelat svajigt. Löven hade ett bottennapp med 0-1 hemma mot VVIK förra omgången.

  En till Frycklund? Om Frycklund är ”kopian” så är ju ”originalet” ledig. Men säkert inte så enkelt att lösa. Inte än iaf. Kanske går när saker klarnar. Eller så går det inte alls och då kanske man måste leta i Nordamerika. För i Europa finns det väl inga toppcentrar lediga?

  • Mathias skriver:

   Jag har hoppats länge på att vi kan locka hit ”originalet”.

 17. Steffo skriver:

  Sällan har jag sett en spelare ha en så dålig dag på jobbet som Gunnarsson. Intressant att man inte bänkar en sån spelare, vad ska till för att bli bänkad? 3 baklängesmål räcker inte iallafall. Skickar väldigt konstiga signaler till övriga spelare, Pannan har en del att tänka på, HV71 och BIK har visat tydliga spelidéer, inget jag sett hos VIK hittills

 18. Peter T skriver:

  JG klart bästa VIK spelare i kväll.
  Tyckte även Roe gjorde det bra, såg att han fick spela mycket i tredje oxå.
  Håller med dig om att det såg håglöst ut, i tredje perren såg det nästan ut som man hade gett upp.
  BIK är mycket mer samspelta, de åker som skållade ollon, och passningarna satt på bladet.
  Det måste in förstärkningari truppen, undrar om inte Z:a avvaktar utsållningen over there.
  Det som måste förstärkas är att backsidan måste få in lite kött och muskler, som kan få stopp i spelet, det ska fan göra ont på motståndarna i våran zon.
  Dessutom måste vi få in två spetsar framåt, gärna en toppcenter.

 19. Bozo skriver:

  Usch dagens matchen gör att man nästan längtar tillbaka till restriktionerna.

 20. Mike skriver:

  Struktur och stabilt ramverk – det var den stora skillnaden ikväll. När det finns på plats så kommer det andra av sig självt. Jag vet var jag ska vara på banan och då kommer närkampsspelet automatiskt. Utan ramverk och struktur blir det alltid en tvekan om och vem som ska ta tag i en situation. Just den här avsaknaden av tydligt ramverk har varit så jobbig att se senaste 2 säsongerna och jag börjar luta åt att coach är för grund. Tänk väl att Pannan fått mycket beröm för att utveckla individer och spelare men z är ju tydlig. I år är VIK ingen språngbräda för nästa steg i karriären. I år ska man spela i vik för att hjälpa vik upp på nästa nivå

  • Bozo skriver:

   Precis. Visst Paananen kanske har ett tänk med det är tydligt att inte spelarna tar sig till det fullt ut, antigen att de inte förstår eller att de inte tror på det.

 21. Örjan skriver:

  En klockren analys av matchen
  Och begriper inte varför skjuter man inte för?
  Verkar som man fan måste spela pucken in över mållinjen
  Som du skrev försvaret under all kritik
  En riktig bjudning så det vart mål
  Och många bjudningar till som med tur inte blev mål i baken
  Tror Pannanen har en hel del att jobba med
  Klacken är enda som får beröm
  Sen stämmer publiksiffran är det illa inte mer betalande än lite över 2500
  Kan det vara biljett priset som är för högt ??
  En Match mot BIK Karlskoga skall ju vara fullsatt hall
  Närmaste ett derby vi kan komma förutom Almtuna då

  Kvällens glädjeämne gällande hockeyn i länet måste vara att Surahammar upprepade söndagens vinst med att ikväll slå Linden från Eskilstuna
  Fan Sura i topp i ettan med 6 poäng
  Det är fan mer poäng än dom tagit på en hel säsong förr om åren
  Riktigt skoj

  • Jan Santaniemi skriver:

   Hej Örjan…

   Kul att du flaggade lite för de övriga länslagen 🙂 Den 15/10 så tar Sura emot Köping i ett länsderby…tyvärr kan jag inte gå men jag hoppas att många andra kan det.

 22. Bozo skriver:

  Snabbt tillbaka till ritbordet. Eller snarare sträckbänken. Så här håglöst har jag inte sett VIK uppträda i Rocklunda sen degraderingen. Nu måste Paananen visa att han kan förändra spelet till på lördag. Allt är ju upplagt för att han ska misslyckas denna säsong och har han inte spelarna med sig här så blir det en självuppfyllande profetia.