Inför Södertälje med SSK-kännare, VIK på backjakt (utgallrade från NHL-camperna kanske tittar hitåt), fokus på försvaret med insatt & ”Karlskoga spelade lite tråkhockey”

Marcus Bergman skymde bra vid Filip Karlsson 1-1-mål då lagen möttes senast i Köping. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

På lördagskvällen väntar Södertälje i Scaniarinken. Bloggen fick denna fylliga rapport om SSK av Adam Gunnarsson som skriver om SSK på @SSportklubben på Twitter och på SvenskaFans.com (där undertecknad blev intervjuad inför denna match).

– SSK har ett väldigt ungt lagbygge med mycket potential. Det finns flertalet spelare som har möjlighet att blomma ut lite extra. Som exempelvis Emil Alba som börjat väldigt bra. Stortalangen Ludvig Jansson och forwarden Albert Sjöberg har börjat säsongen lovande och lär bara bli bättre och bättre.

– Lagets största svaghet är en svag centerlinje. Då är svårt att ha tre kreativa kedjor med Norberg och Aronsson. Det blir även ruggigt svagt om Olsson eller Lindberg är skadade eller sjuka. Skulle förvåna mig om SSK inte letar aktivt efter en center.

– Lite överraskande för en del kanske men jag är helt trygg med målvaktssidan. Fredrik Bergvik övertygade under säsongen och var även riktigt bra mot Troja/Ljungby samt den första matchen mot Mora. Nikita Tolopilo kom även in i onsdags och spikade igen. Stod för flertalet helt avgörande räddningar, det är även han som ser ut att vakta målet imorgon.

– SSK har inte övertygat i säsongsinledningen men man har tagit små steg för varje match. Uppspelen har varit bedrövliga och något vi hade blivit straffade för mot ett bättre lag än Mora. Behöver ha en trea högre upp i anfallszon. Alldeles för ofta man släpper till kontringar när samtliga tre forwards sjunker lågt bakom motståndarmålet.

– Samtidigt har man tagit poäng i tre raka matcher nu trots dåligt spel, vilket får ses som en stryka i sig. Får man till positionsspelet i egen zon, ligger rätt i anfallszon ur ett defensivt samt offensivt perspektiv och får bra uppspel på forwards i fart kommer det att plockas en del poäng.

– Sportklubben blir nog ett ganska defensivt lag på sin peak – bredden för att föra matcher mot de allra bästa finns inte men man kan vara framgångsrik ändå. Förutom de jag nämnde innan ska man hålla ett öga på Brett Pollock. En riktig klassvärvning så här långt men han har en del att jobba på i defensiven.

– SSK verkar vara tippade strax utanför topp-6 av de allra flesta. Det är väl fullt rimligt. Ser jag dock till pappret tror jag man kommer vara ett topp-6 lag när allt faller på plats. Hur högt inom kvartsfinalplatserna det blir beror på vad som kommer in under säsong. Man har varit sparsamma under sommaren i väntan på publikbeskedet, så min förväntan är att det kommer dyka upp bra namn men vi får se.

– Jag måste vara optimistisk inför lördagen, 3-1 till SSK, säger Adam avslutningsvis.

***

Simon Fernholm är otillgänglig på obestämd tid och VIK blir lite tunna på bara sex seniorbackar. Nu verkar det som att Patrik Zetterberg intensifierar sin backjakt avsevärt.

Zäta ska ha en peng att agera med om sportchefen hittar rätt spelare. Det ska dock vara väldigt tunt på marknaden just nu och VIK konkurrerar med 3-4 SHL-klubbar som också är tunna på backsidan.

Sannolikt kan marknaden dock öppna upp sig lite mer kommande veckor när NHL-klubbarna börjar sätta sina lag från de stora ursprungliga NHL-camperna. Det blir alltid spelare där som inte får plats i NHL och i stället för AHL eller ECHL söker sig till Europa.

***

Många har noterat VIK:s svaga försvarsspel inledningsvis med felbeslut i egen zon, förlorade kamper och missade markeringar. Spelarna verkar ha svårt att veta vad de ska göra i egen zon, och forwards är ju lika viktiga i egen zon många gånger.

Men VIK har fullt fokus på detta inför Södertälje och coach Patrik Fagerlund lät väldigt defensivt inriktad då han sa på VIK.se att ”vi fokuserar på defensiven och sedan får vi ta de chanser vi får i Södertälje”.

Fagerlund gav också en passning till Karlskoga att de spelade ”lite tråkhockey, men väldigt smart” senast i Västerås, intressant nog.

***

– Vissa baklängesmål är inte bra alls, med totalt pucktittande, som insatt källa sa till bloggen om VIK. Källan fortsätter med intressant input om grunderna i försvarsspelet de flesta lag i HA använder nuförtiden:

– Alla som kan hockey av tränarna använder ju sig av överbelastning i egen zon från toppcirkel och nedanför.

– Om det är det en motståndare med puck i hörnet så ska du då ha två backar därute. Forward på pucksida ska stå relativt högt på sin back, medan den bortre yttern kollapsar och står framför eget mål som säkerhet, ifall centern behöver gå ut i hörn och hämta puck om motståndarna är två därute.

– Man lämnar alltså bortre back omarkerad tills han får pucken då kliver FW framför mål upp i skottlinje (vilket ska vara svårt om man överbelastar rätt). Men i Västerås fall på exempelvis 3-1-målet mot BIK så står ju yttern alldeles för djupt i egen zon, och får för sig att göra backen/centerns jobb och markera killen i slottet.

– Nyckeln är ju att nummer 1 ut går stenhårt mot puckföraren. Kvittar egentligen om denne får fast killen, för ”2:an” ska ligga så nära att går puckföraren vänster så ska ”2:an” ta honom.

– Man-man-markering är väl ganska ute, men kanske försöker VIK spela det ibland, jag vet inte, säger källan avslutningsvis.

Så vi får kolla detta lite extra under lördagens match. VIK har ju använt överbelastning sedan NJ:s dagar, men frågan är vilken variant som dagens VIK försöker tillämpa?

Många gånger har ju VIK velat ha tre man (center plus backarna) hårt mot puckföraren i en väldigt tuff överbelastning. Spännande fortsättning följer…

***

Glädjande att Mathias From och Isak Skedung verkar kunna spela. Denna duo betyder mycket för balansen i detta lag. Skedung ger mer välbehövlig offensiv från centerplats till de många vassa yttrarna detta lag innehåller.

Rauchenwald blir då också nyttig mer till sin rätt som driven och tekningsstark fjärdecenter.

5 svar

 1. Misse skriver:

  Svar nej. Jönköping andas HV71, det är stadens lag och hockeyintresset är stort i Jönköping. Även när laget låg sist i shl kom det publik. Likadant med Västerås, de hockeyintresserade går på matcher oavsett division. En trogen skara på runt 2-2,5k personer följde laget nära i div1 och i allsvenskan.Sen kommer givetvis publikmatcher med mer folk. HV71 har ett större intresse i staden och kommer alltid ha mycket publik och bra förutsättningar med stöttande näringsliv att ställa ett bra lag på isen.
  Jag hoppas Västerås kommer dit nån dag <3

 2. Pelle skriver:

  Lagen får den publik dom förtjänar. Publiken som stannade hemma mot BIK visste vad dom gjorde.
  Samma sak med HV:s publik, dom vet vilket bra lag dom har.

 3. Peter T skriver:

  Tycker man säger emot sig själv, när man å ena sidan klagar på dålig uppslutning på läktaren.
  För att sedan i nästa mening säga, “ Tvivlar själv på om jag ska se matchen mot Kristianstad på cmore eller åka till en halvtom Arena?”

  Hur funkar tankegångarna där egentligen, måste eka nått fruktansvärt.

 4. Jan Malmberg skriver:

  Man såg igår vilken klass HV71 har det tog 6-7 min innan Karlskoga tog sig ur egen Zon och 0-2 i baken. Målen av en premiär spelande Finne som spelat 4 år i KHL. Det slutade 7-2 i en fullsatt Arena i Jönköping inte 2500 som i Rocklunda eller 6000 i Leksand mot Oskarshamn. Tvivlar själv på om jag ska se matchen mot Kristianstad på cmore eller åka till en halvtom Arena? Vlt kallar Gunnarsson för Back stjärnan inför Södertälje matchen det tycker jag är en överdrift. Stjärnor blir inte utlånade till andra lag i SHL. Simon Edvinsson kommer bli en stjärna är nu ordinarie i Frölunda 18 år gammal . Är nog snart i NHL!

  • Peter skriver:

   Resultat HV BIK visar vilken klass som finns i HV och att VIK kan ligger nära. Spelet mot BIK på rocklunda vet jag inte vilket lag som spelade men det kan inte varit VIK. De är bättre än så…
   Vi får väl se om VIK är tillbaka mot SSK. Jag är orolig att läggmatcher som mot BIK tär på sammanhållningen inom laget.