Många små steg åt rätt håll då VIK:s 2017 fortsatte bra mot Oskarshamn

Douglas Alenbring återvänder till Enköping. Tacklingsmaskinen är var omtyckt av hemmafansen. FOTO: RUNE ÅHLÉN

2017 fortsätter gå bra poängmässigt. 6 av 9 poäng nu efter alla justeringar som Christer Olsson talade om med oss fans. VIK vann på tisdagskvällen mot Oskarshamn med 2-1 efter straffar. Lukas Zetterberg blev stor hjälte efter två magnifika straffar där Lukas visade vilken begåvning han har.

Två lag utan självförtroende i första perioden som var jämn. Spelet var inte direkt en lektion i hur ishockey ska spelas. Det kändes som första målet skulle bli viktigt mellan två tilltufsade lag. Matchen som helhet nådde aldrig några höjder och IKO imponerade inte.

Lundberg var åter fenomenal. FOTO: RUNE ÅHLÉN

I andra perioden fick IKO det så viktiga första målet genom Manuel Ågren, som elegant styrde in sitt 16:e mål efter bra 30 sekunder av andra perioden.

Sedan tog IKO över helt och VIK valde (?) att kollapsa med fem man framför en suverän Henrik Lundberg. Det såg inte roligt ut men IKO gjorde inga mer spelmål den här kvällen mot ett lågt VIK-försvar.

VIK hämtade sig något mot slutet av perioden då smålänningarnas offensiv bedarrade efter några makalösa räddningar av Lundberg. VIK stack upp och skapade några farliga ströchanser.

Jesper Andersson tar steg som fjärdecenter och vann 6 av 8 tek. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Jesper Andersson tar små steg som fjärdecenter och vann 6 av 8 tekningar. Fick 10 minuters istid också. FOTO: RUNE ÅHLÉN

I tredje valde Olsson att starta enheten med Zetterberg – Andersson – Bergman som haft en bra kväll. Det lönade sig då Zetterberg stressade IKO så att allt bättre Hampus Larsson kunde fiska upp pucken och sköt sedan med kraft och precision så viktiga 1-1.

Sedan tog VIK över lite och skapade en del farliga chanser. Matchen gick till förlängning där IKO hade mest puck och där Svedlund missade öppet mål i slutet.

Zetterberg är stekhet med 1+4 senaste tre matcherna, varav två delikata straffar ikväll. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Straffar och där var Lukas Zetterberg kung med två urläckra straffar. Snacka om klass och begåvning i de händerna!

SAMMANFATTNING

Olssons återvunna mantra att ”vi kan inte släppa in för mycket mål, max två per match,” har givit en bra start med sex av nio möjliga poäng efter årsskiftet. Tre spelmål i baken bara, men samtidigt bara fem spelmål framåt på de tre senaste.

Härlig bild på allt mer mångsidige backfenomenet Hampus Larsson. FOTO: RUNE ÅHLÉN

I dag spelade inte VIK charmant hockey men det var uppoffrande spel och många fina kampmoment och tacklingar då Alenbring äntligen fick spela drygt sju minuter. Box play var lysande (där Alenbring ingick) och man dödade IKO:s annars fina power play (trea i ligan). Hela 12 tvåminutare på VIK men alla klarades av.

Henrik Lundberg tog 96,3 % av puckarna och stod för flertalet briljanta aktioner. Återigen, vilken smart värvning av Äpplet där. Med så bra målvakt behövs inte så mycket bättre offensiv för att det ska kunna börja hända grejer och fler segrar kan komma.

Mylläri verkar var lite på gång igen, äntligen. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Många spelare förefaller gå åt rätt håll med små steg. Mylläri ser ut att ha mindre ont, Jesper Andersson tar små kliv som fjärdecenter, Hampus Larsson är bra match efter match, bra saker av Simon Karlsson, Jonte Berg, Douglas Alenbring, Hercules och Bergman. Unge Hercules var verkligen strålande även denna match, vilka fina instickspassningar bland annat.

Mikael Frycklund åkte mer skridskor och såg ut mer som i början på säsongen igen, lovande för fortsättningen. Dessutom vann Mikael 7 av 8 tekningar.

Sannolikt kommer matcherna se ut så här. VIK kommer backa hem, säkra slottet och lita på att Lundberg tar alla skott utifrån. Man kommer då sannolikt inte släppa mycket mål om man fortsätter spela så här.

Man kommer sannolikt inte skapa så mycket mer framåt å andra sidan heller. Då man väl får chanser måste effektiviteten upp.

Laget skulle behöva en riktig förstakedja som kan visa vägen offensivt. Det finns dock inte spelarmaterial för det i dagsläget (dock komplementsspelare). Förhoppningsvis kan de 320 000 som VIK Support överlämnade till Äpplet & Zetterberg hjälpa en bra bit på vägen så att laget kan trycka in lite fler puckar.

Man har ju jagat defensiv back, men frågan är om inte Douglas Alenbring lindrade det suget en smula med sin fina insats ikväll som tacklingsmaskin. Om ”Dogge” nu kan fortsätta som i afton och även klara spelet med puck på ett för Olsson okey sätt.