Mångfaldige guldmedaljören ”JG” (ex Frölunda, Rögle) står inför en av sina största utmaningar i att ta VIK till SHL – som har potential att få många individuella ligaledare men tuff konkurrens från främst HV71 & Löven

Glada miner då "JG" presenterades. FOTO: JIMMY GERDIN VIK.SE

 

Under tisdagen presenterades Johan ”JG” Gustafsson på VIK.se. Två SM-guld, två SM-silver, tre CHL-titlar och VM-guld både med Tre Kronor och Småkronorna. Det är en välmeriterad spelare som tar plats i VIK:s omklädningsrum kommande säsong.

Sanny Lindström sa nyligen att ”JG” fortfarande är en bra SHL-målvakt, trots mänsklig räddningsprocent de senaste åren.

Intressant att ”JG” trots alla meriter bara är 29, men ändå äldst i VIK, några månader tidigare född än Köpingsson nr. 2, Daniel Gunnarsson.

“JG” fick alltså efter 61 dagar utan match plötsligt hoppa in för Rögle i finalen. JG såg bra ut trots rost och SM-final. Köpingssonen gjorde flera fina räddningar men var olycklig sent på 3-1-målet.

Bara det att Rögle valde att satsa på “JG” i en avgörande SM-final säger en del om hur han måste sett ut på träningar på sistone.

VIK får således en fantastisk tidigare SM-guldvinnande målvakt kommande säsong, som lär lyfta resten flera procent här med sin blotta närvaro. Och det på en position som är den viktigaste i denna sport. Har man den bästa målvakten är nästan inget omöjligt.

***

Nu kan vi slå fast att VIK på riktigt kommer bli en SHL-utmanare redan kommande säsong. Intressant i sammanhanget att flera samarbetspartners tycker att ”SHL2024” är för långt bort.

Men självklart kommer sannolikt främst HV71 och Björklöven bli favoriter, då VIK nog har en bit kvar till deras budget och möjlighet till ”bredd på spetsen”.

Sedan kommer givetvis även Mora och Karlskoga (om de kan ersätta 2/3 av förstakedjan) bli jobbiga, högst troligen även Modo med Karlin, Södertälje (om Samuelsson får ordning efter den stora rensningen) och möjligen AIK (men första importen lät det inte lovande om här…) plus något obligatoriskt överraskningslag.

***

Men VIK har i alla fall potential att få…

 • …seriens bästa målvakt i Johan Gustafsson
 • …seriens bästa back i Daniel Gunnarsson
 • …en av seriens bästa centrar i Mikael Frycklund
 • …en av seriens mest produktiva forwards i Anton Svensson
 • …seriens mest produktive back i Jimmie Jansson
 • …en av seriens bästa yttrar i genombrottsmannen Alexander Lunsjö
 • …en av seriens bästa skyttar i Lukas Zetterberg
 • …en av seriens bästa rena playmakers i Alexandre Lavoie
 • …en av seriens bästa och djupaste centerssidor
 • …några av seriens bästa och mest produktiva ”energispelare” i Bergman/Wikman
 • …seriens tacklingskung i Ludvig Jardeskog
 • …ett av seriens bästa skytte i ”PP1” & ”PP2” med högerkanonen Molldén m.fl. först i en andra enhet.

Visst är detta en stark start på pappret i SHL-satsningen? Kanske har bloggen drabbats av hybris, men faktum är att allt ovanstående ganska enkelt kan beläggas med siffror och annat.

Samtidigt är detta just bara på pappret. Skador, form, motivation, kemi och mycket annat ska sedan stämma även i verkligheten.

11 svar

 1. Jonte skriver:

  Man kanske är lite partisk nu men känns som nästa säsong kan bli den hetaste upplagan av Allsvenskan sedan säsongernas säsong! HV, Löven, VIK och Modo som sticker ut, har tyvärr alltför dålig koll på SSK, AIK, Mora och Bofors men de bör ju förhoppningsvis kunna ställa upp slagkraftiga lag. Plus att FHM förhoppningsvis släpper restriktionerna i september så publiken är tillbaka på läktarna. Mumma!

 2. Misse skriver:

  Helt ok med en fallskärm tycker jag, däremot tycker jag inte om varifrån pengarna kommer.

 3. Bozo skriver:

  Förmodligen får nog VIK alltid betydligt mer per krona än Löven, speciellt kommande säsong ser det ut som. Att locka spelare till Norrland är inte gratis. HV71 blir intressant, ett sånt djur har aldrig funnits i HA tidigare.

  • Pelle skriver:

   Jag misstänker att den där fallskärmen som SHL införde för en del år sen på sju miljoner eller nåt finns kvar. Det kan ju ställa till det i kombination med dessa nya regler för upp/nedflyttning. Det lag som åker ur har ju då en helt annan budget än sina allsvenska konkurrenter. Dessutom kan de ju ha en stor sparad slant på banken. Jag vet inte hur HV:s ekonomi ser ut.

   • Mathias skriver:

    Fallskärmen finns kvar, ligger på 6mkr och är en viktig sådan. Till att börja med är det ca 40 miljoners budgeterad intäkt som försvinner och det är bara toppen av isberget. Stora varsel väntar, omorganisering mm. Det är sammanlagt strax över hundra personer som är anställda av HV71. Dom där 6 miljonerna är viktiga för organisationen i omställningsarbetet till den allsvenska kostymen.

    • Pelle skriver:

     OK tack för svar. Vet också om det där argumentet med kostym. Återstår att se om själva laget också är anpassat till allsvensk kostym. Min farhåga är att de ändå får råd med en större spelarbudget än de andra i ligan. Ryktades nyligen tex om att en återvändande NHL-spelare skulle in. Har glömt namnet.

  • Peter skriver:

   Vad grundar du det på? Löven har lätt att locka spelare och är en klubb många vill spela för. Det är inte vik!!!!! Löven Hade 11,9 milj i spelarbudget förra året. Tex hade ssk 14😂

 4. Anders skriver:

  Belov ett alternativ som sista defback?

 5. Pelle skriver:

  Zäta säger att laget blev bättre än han hade kunnat drömma om för några månader sedan.

  Det verkar som om alla på önskelistan ville komma. Och att det just i år var så många som ville hemåt. Bitarna har verkligen fallit på plats.

 6. Pelle skriver:

  Läste någonstans att han hade två SM-silver, ett med Luleå och ett med Rögle. Kan det stämma?