Marcus Dahlbom behöver åter överträffa sig själv – fem matcher kvar för kvalhjälten att förbättra sina svaga vinstsiffror i sin allsvenska karriär

Dahlbom behöver höja sin vinst- och räddningsprocent. Höjs den senare höjs även den andra. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

JVM-finalen spelas den sjätte januari. Inte alls omöjligt att Juniorkronorna är med då, som den stolta hockeynation vi är. Om vi utgår från det och den långa resan hem från Kanada med tidsomställning och allt, innebär det att Ersson inte kanske är riktigt redo förrän 12/1 i Oskarshamn.

Två matcher och tio insläppta utan Ersson innebärande två förluster är kalla fakta. Dahlbom och Myrenberg har således följande matcher kvar:

 • AIK hemma
 • Södertälje borta
 • Hästen borta
 • Leksand hemma
 • Karlskrona hemma

15 poäng på spel mot relativt bra motstånd hemma och luriga bortamatcher mot Hästen och Södertälje. Med trepoängssystemet kan det gå ruskigt fort både upp och ner.

Marcus Dahlbom har denna säsong, och även tidigare, haft svårt att vinna hockeymatcher med i HA. Som Jonas Franssons backup säsongen 15/16 vann Dahlbom 6 av 18 (33 %) matcher. Fransson vann då 17/30 (57 %).

Som Henrik Lundbergs backup säsongen därpå vann Dahlbom 5 av 15 matcher (åter 33 %). Lundberg vann 43 % (16/37) av sina matcher. I år har Dahlbom vunnit 4 av 13 matcher (31 %) mot Ersson 14/17 och 82 %.

Totalt har alltså Dahlbom vunnit 15 av 46 matcher, vilket motsvarar 32,6 %. Detta samtidigt som hans partners sammanlagt vunnit 47 av 84 (56 %).

Det är tufft att bortse från hjälterollen Dahlbom hade ifjol, men det finns ingen tid eller plats för nostalgi i en väldigt jämn allsvenska.

Dahlboms siffror i Allsvenskan, alla matcher för VIK sedan 2015.

Denna fråga har ju även långsiktiga parametrar i sig då Dahlbom har kontrakt fram till och med våren 2020, alltså även över nästa säsong. VIK kommer behöva ha en backup (Dahlbom eller någon annan) som vinner mer matcher än vad Dahlbom gjort hittills om föreningen ska fortsätta ta kliv.

Kommande fem matcher är således av yttersta vikt även på längre på längre sikt för Dahlbom och VIK  gällande hur man ska satsa gällande målvaktsfrågan.

Det som talar för Dahlbom är dock förmågan att överträffa sig själv och lyfta en nivå som keepern lyckades med under sin magiska säsong i Ettan. Då var faktiskt starten också lite tveksam. Han måste göra samma grej igen.

7 Responses

 1. Miko skriver:

  Dahlbom gjorde det fantastiskt bra när man förra säsongen tog sig tillbaka till HA. Det skall ha ha all cred för. Dock så får man en känsla av att han inte håller på samma sätt i HA då han inte lika ofta som ifjol hittar sin högsta nivå. Ersson är helt enkelt en mer komplett målvakt som är bättre i sidled och släpper färre returer. Skillnaden är att Ersson på egen hand kan vinna matcher genom att göra avgörande räddningar medan Dahlbom behöver mer förlita sig på extra hjälp från utespelarna. Det är i alla fall min syn. Man får hoppas att Dahlbom under den tiden som är Ersson är borta kan hitta sin hög högsta nivå. Lyckas han kan han starkt bidra till att laget åter börjar vinna. Om inte finns det risk att laget fortsatt blir kvar i formsvackan. Hoppas Dahlbom redan imorgon visar vilken högklassig målvakt han kan vara.

 2. Bozo skriver:

  Det ser ut i matcherna att Dahlbom får mindre hjälp av backarna än vad Ersson får. Har storleken en psykologisk faktor här? Backarna tror att en stor målvakt klarar att freda sin zon bättre eller att en stor målvakt tar större utrymme och på det sättet trycker bort sina backar en bit med bara sin uppenbarelse.

 3. Peter skriver:

  Der är nog bara att inse att Dahlbom helt enkelt inte håller HA-klass. VIK har helt enkelt haft flyt med värvinigen Ersson som egentligen bara skulle vara backup till Dahlbom. Hade Ersson varit en lika ”bra” backup till Dahlbom som Dahlbom varit som backup så hade inte VIK vunnit många matcher. Istället så har Ersson varit VIKs bästa spelare och tack vare honom ger det stabilitet och trygghet i defensiven.

  • vabe skriver:

   Instämmer. Med Dahlbom i målet hade vi inte kommit långt. Förlust 9 matcher av 13 med honom i mål, alltså ca 70 % förlust. Släpper in 3,23 per match.

 4. Jan Malmberg skriver:

  Ersson kan ju vara klar mot Leksand om sverige bara kommer till kvart eller semifinal. Bara att vänta och se🤔

 5. Jan Malmberg skriver:

  Alla för en, En för alla. 6 poängs match mot AIK. Lucas Z(Zorro) etterbergs tre musketörerna gest sist mot Almtuna men inga poäng.Håll dom utan för borgen(målet) Checka dom högt stenhårt, som ni gjort ofta denne säsong. Dahlbom lycka till. Om han nu står?🏒🏒🏒🎯