Frågeställningarna inför sista (?) topp-2-chansen då formsvagt AIK gästar – Paananens tuffa ord & vilken är/blir den sista topp-6-forwarden?

Hetta är väldigt het och är han redo att göra en resa som Östman i att gå från Ettan till att bli en stjärna i HA? FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Efter ett minibreak över jul väntar en riktig hockeyfest på annandagen då AIK gästar. Tar man på sig topp-2-glasögonen (som alla med riktig tävlingsinstinkt borde som fyra i tabellen) är kanske detta något av sista riktiga chansen att haka på för VIK.

Oskarshamn har vaknat igen efter en liten svacka har mosat på med fem raka trepoängare, som ett sant topplag – och leder serien på 64 poäng. AIK har faktiskt tre raka förluster (Björklöven 2-3, Pantern 1-4, IKO 3-5) och ligger på 60 poäng.

VIK står efter två raka nollpoängare kvar på 54 poäng, fyra efter Karlskoga på 57. Och eftersom serien är så jämn (bara Hästen riskerar att bli avsågade) är det trots VIK:s alla segrar ”bara” 14 poäng till nionde platsen och ”bara” 16-17 poäng ner till undre strecket. Och med trepoängssystemet går det fort om man torskar fem raka…

Så det finns faktiskt ingen tid för VIK att stanna upp och beundra sig egen vinstrad från tidigare och slå sig till ro.

Inte för att det verkar som laget gjort det, då man i långa stycken gjorde en stark bortamatch i Uppsala förutom sista 91 sekunderna då AIS vände 2-3 till 4-3. Sedan sa Acke Ringström detta på VLT.se:

Det finns många vinnarskallar i det här laget. Efter matchen bröt vi ihop totalt och det rök några klubbar i omklädningsrummet.

***

Annars känns det mesta bra i VIK-land med bra balans och leverans från backparen, i mål finns över tid Ersson tillgänglig och många forwards levererar.

Men som i de flesta lag finns ett antal frågetecken.

Hur många matcher kan Dahlbom vinna med VIK nu i de cirka fem som är kvar innan Ersson återkommer? Kvalhjälten måste upp på sin höga högstanivå nu.

Gustav Lindberg. Kan svackan brytas mot AIK? FOTO: RUNE ÅHLÉN

Kan Gustav Lindberg studsa tillbaka efter en svag match i Almtuna? Detta efter en längre formsvacka som poänglös i sju raka med -3? Detta efter 1+4 och +5 sina tre första med riktig istid. Ord och inga visor från Paananen gällande Lindberg i VLT:

Det han presterat på slutet är inte bra nog. Han är en offensiv spelare men behöver jobba defensivt och göra rätt för sig. Vi hade enskilda samtal efter Almtuna.

Paananen visade också i samma VLT-artikel att han har en hög kravbild, denna gång gällande Jesper Cederberg:

…inte åka och gömma sig på matcherna. Det är en ny nivå för honom och han har fått stort förtroende. Men vi har inte råd att folk åker och gömmer sig. Han behöver ta tag i de bitarna, då spelar han.

***

Enligt VLT kan VIK ställa upp så här då Fredrik Hetta saknas pga. skada:

 • Lukas Zetterberg – Kalle Östman – Marcus Bergman
 • Gustav Lindberg – Mikael Frycklund – Fredrik Johansson
 • William Wikman – Isac Skedung – Sebastian Benker
 • Anthon Eriksson – Johan Skinnars – Jesper Johansson
 • Jesper Cederberg  (Hetta skadad och Younan tveksam på backplats)

Förstakedjan är ju fortsatt gjuten såklart. Men då den kommer få allt hårdare bevakning krävs att främst andra- och tredjekedjan orkar producera i längden.

Det innebär att Fredrik Johansson behöver spela på sitt max offensivt genom resterade delen av säsongen. Att Frycklund är en given topp-6-forward tycker nog de flesta vid det är här laget.

Men den stora frågan är ju hur det blir med Lindberg, som lite skulle ersätta Mattias Beck.

Om inte Lindberg kommer ur sin svacka blir det problem och man sitter där igen ”minus” en tänkt toppforward. Fördelen är dock att Lindberg är ung och säkert kommer tillbaka i form, förhoppningsvis snabbt.

Annars är ju Fredrik Hetta värd en topp-6-roll på försök. Trots relativt lite istid och i roller med mer defensiva forwards har sniper-Hetta gjort 7+4 sina 19 senaste matcher. Dessutom är Hetta en måleffektiv spelare som ligger trea i VIK med 17,07 % av skotten i nät.

Men om varken Hetta eller Lindberg visar sig riktigt hålla som topp-6-forwards just nu skulle man rent utav behöva värva för att hålla sig kvar i toppen åtminstone och orka göra ett bra kval sedan.

Fansen favorit no:1 är tuffe Anthon Eriksson. Kan han lära sig täcka pucken bättre kommer han snart få mycket mer istid, det tror i alla fall bloggen. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Lite schalur också på tredjekedjan. I mina ögon är Wikman just nu mer av en renodlad energispelare, tror han skulle trivas bättre i en ”crash-line” med tex. Anthon Eriksson.

Den kedjan skulle bli högst sevärd tror jag, lika-barn-leka-bäst, dessutom är Eriksson väldigt effektiv med fem fina mål på bara 14 skott, tvåa i serien med nästan 36 % i måleffektivitet (!).

Tror då också att man skulle få mer offensiv ut av Benker och Skedung i tredjekedjan med någon mer offensivt betonad tredjelänk där, tex. Jesper Johansson eller Johan Skinnars.

2 Responses

 1. Gurkan 63 skriver:

  Vissa soelarekanske ha blivit lite för bekväma och tar din plats lite för givet. Bjuder dom inte upp till dans så är det bara bänka dom.

 2. Påsen skriver:

  Det känns som flera spelare behöver komma upp i prestation för den istid som dem får. Tycker inte alla spelar på rättvisa grunder. Men så är det väl alltid att tränarna har vissa som dem tror på lite mera fast prestationen är mindre bra. Men som nykomlingar är det helt ok.