VIK fick icke oförtjänt sen utdelning mot AIK efter nya bra saker av topp-2-kedjorna & Dahlbom fick därmed efterlängtad seger

 

Västerås lyckades bryta sin lilla, främst resultatmässiga, svacka på ett imponerade sätt hemma mot storsatsande AIK. VIK vände 0-2 sista 4.25 till 2-2 och seger 3-2 efter sudden då Sebastian Benker blev övertidshjälte.

Publiken han knappt sätta sig innan 0-1 AIK kom efter okarakteriskt slarv Hassel. Hassel slog pucken på Castonguays blad och trissan styrdes olyckligt till comebackande Jens Jakobs som snyggt hittade Sam Marklund som satte pucken otagbart för Dahlbom efter 1.48.

Klacken tystnade inte och Östman och Younan gjorde bra saker och AIK tog till slut en 2a. VIK hade ett bra PP och Skinnars fick het chans efter bra pass av Frycklund.

Trots kallduschen i början trummade VIK på och skapade en del. Skott 6-1 VIK efter tio minuter.

VIK fortsatte bra och borde gjort något mål. VIK hade det mesta av anfallsspelet men lite mer AIK andra halvan på perioden.

Andra perioden var ganska jämn, men mer AIK mot slutet. I den här lillan svackan fick inte VIK energi av några enkla mål.

Istället kom 0-2 sedan Younan kanske lite enkelt släppte förbi Marklund och Dahlbom petade ut pucken och öppet mål för Castonguay. Men det var ruskigt svag backcheck/markering av Eriksson, Skinnars och Jesper J vid 0-2-målet, stackars Dahlbom där. Antar att de fick en tårtork av Paananen där…

AIK fick energi av målen och slog lite fina långpass och så. Det var fortsatt jämnt i tredje. AIK försvarade sig bra.

Men Acke Ringström satte 1-2 från blå efter bra skymning av Frycklund, där #9 verkligen tog kampen framför kassen och vred och vände trots uppvaktning av AIK:s starka backar.

Sedan var det dags för ZBÖ-kedjan. Östman uppfattande snabbt att Zetterberg satte fart från egen zon med en pass på bladet. Några snabba skär senare satte Zäta en stenhård pass på en anstormande Bergman som visade sin klass att i full fart kunna placera in pucken precis i krysset fram till 2-2.

I förlängningen tappade först Benker pucken snöpligt på ett friläge, men tog revansch snabbt då han utnyttjade en AIK-back som screen och Wallin såg det hårda handledskottskottet sent. Segermålet 3-2 i minut 64.

Bergman sätter ju en p-r-e-c-i-s i krysset typ var fjärde-femte match. Dags igen. Inte orättvist att Benker fick avgöra i sudden. Oerhört stark vändning mot defensivt solida AIK.

SAMMANFATTNING

Det var den förlustsviten och svackan det. Man brukar ju säga att bra lag väldigt sällan förlorar mer än två matcher i rad.

Gladast var nog Marcus Dahlbom som äntligen fick en seger, den 16:e segern i keeperns 47:e allsvenska match. Dahlbom gjorde en hel del bra räddningar, och på bägge målen spelade VIK slarvigt och slappt försvarsspel.

Kan Dahlboms självförtroende nu växa av detta kommer säkerligen antalet returer gå ner också. Hursomhelst blev detta något att bygga på för kvalhjälten.

Annars man kan säga att VIK:s toppcenterpar med Östman och Frycklund glänste mest tillsammans med många av lagets backar.

AIK är trots allt ett lag som satsar hårt mot SHL redan denna säsong. Och visst är de tunga att möta, främst i egen zon och så är de ju exempelvis oerhört starka i teken. Man får sällan något gratis av AIK.

Men sett över 60 minuter var VIK det något bättre laget och segern var inte oförtjänt. Samtidigt hade VIK för en gångs skull något av en hemmadomare – på hemmaplan (!). VIK spela PP i 11 minuter mot AIK:s tre. Samtidigt spelar VIK i hög fart som en delförklaring.

Dock var VIK:s PP för det mest ganska svagt, men i vissa fick man bra snurr.

Så här stark och komplett backsida har inte VIK haft på många år. Lindelöf och Jansson spelar med stort hjärta blandat med fin skicklighet. Hassel är urstark utan puck och Liwing är säkerheten själv på blå.

Ringström går från klarhet till klarhet och vågar mer och mer smyga med upp i anfallen. Ofta är uppspelen bra och forwards får bra puckar att jobba med. Källström var solid och hade något byte där han enkelt plockade av en motståndare pucken helt sonika bakom mål. Younan blandar och ger men hade några bra offensiva räder.

Framåt drev Frycklund sin kedja och skapade massor åt sin omgivning, samtidigt var både Freddan J och Lindberg extra på i afton. Som om de verkligen känner nu att de är topp-6-forwards som måste vara riktigt på tå varje kväll framöver.

Dock lyftes Lindberg bort från den kedjan i förmån för Benker, och Lindberg spelade med Skedung och Wikman istället.

Kedjan med Eriksson, Skinnars och Jesper Johansson hade inte direkt någon lyckad kväll och var minus två. Skinnars är lite bekväm och letar mest passningar, skulle ibland behöva försöka driva lite mer puck och skapa även den vägen.

Skedung var idag tredjecenter och hamnar lite i tidsnöd ibland och får inte ut så mycket av sin spelfördelande till Benker och Wikman.

Överlag borde det kanske finnas sparkapital i både Skedung och Skinnars. Den förstnämnde har 0+2 senaste -1 senaste 11. Skinnars är -5 och har bara 2+1 senaste 11. Detta trots att bägge spelat mycket power play. Dock fick Jesper J ta Skedungs PP-plats idag.

Frågan är hur länge Paananen kan hålla Lindberg utanför PP så länge som Skinnars inte producerar där?

Med tanke på att VIK inte direkt blev utspelade, för att utrycka det milt, av topplaget AIK den här gången heller finns det väl ingen större anledning att tro att VIK inte är i toppen för att stanna?

PUCKLIGAN

5 Mikael Frycklund

4 Acke Ringström

3 Alex Lindelöf

2 Kalle Östman

1 Jimmie Jansson

snapFB:
a:1:{i:0;a:46:{s:11:"rpstBtwDays";a:5:{i:0;s:1:"1";i:1;s:1:"2";i:2;s:1:"3";i:3;s:1:"4";i:4;s:1:"5";}s:11:"rpstRndMins";s:2:"15";s:12:"rpstPostIncl";s:0:"";s:8:"rpstType";s:1:"2";s:12:"rpstTimeType";s:0:"";s:12:"rpstFromTime";s:0:"";s:10:"rpstToTime";s:0:"";s:10:"rpstOLDays";s:0:"";s:10:"rpstNWDays";s:0:"";s:10:"nxsCPTSeld";s:0:"";s:7:"tagsSel";s:0:"";s:11:"rpstBtwHrsT";s:2:"21";s:8:"tagsSelX";s:0:"";s:14:"rpstBtwHrsType";s:1:"A";s:11:"rpstBtwHrsF";s:1:"8";s:5:"nDays";s:0:"";s:4:"nHrs";s:0:"";s:5:"proxy";s:0:"";s:5:"fltrs";a:4:{s:14:"nxs_cats_names";a:0:{}s:14:"nxs_tags_names";a:0:{}s:23:"nxs_count_meta_compares";s:1:"1";s:23:"nxs_count_term_compares";s:1:"1";}s:7:"fltrsOn";s:0:"";s:4:"nMin";s:0:"";s:5:"qTLng";s:0:"";s:1:"v";i:360;s:2:"do";s:1:"0";s:5:"nName";s:13:"vikfancentral";s:9:"msgFormat";s:77:"Nytt inlägg (%TITLE%) på %SITENAME%. %IMG% %ANNOUNCE%. Läs mer här: %URL%";s:10:"msgAFormat";s:0:"";s:11:"msgATFormat";s:0:"";s:11:"msgACFormat";s:0:"";s:6:"appKey";s:15:"273915312709351";s:6:"appSec";s:32:"fe27f80941db1b1766c39d6cd8a82955";s:4:"pgID";s:13:"vikfancentral";s:11:"accessToken";s:0:"";s:8:"authUser";s:0:"";s:12:"authUserName";s:0:"";s:15:"pageAccessToken";s:0:"";s:15:"appsecret_proof";s:0:"";s:8:"postType";s:1:"I";s:10:"attachInfo";s:1:"F";s:6:"imgUpl";s:1:"T";s:5:"fbURL";s:37:"http://www.facebook.com/vikfancentral";s:8:"destType";s:0:"";s:11:"attachVideo";s:1:"N";s:10:"riComments";i:0;s:12:"riCommentsAA";i:0;s:3:"tpt";s:0:"";}}
snap_isAutoPosted:
1545860467
snap_MYURL:
snapEdIT:
1
snapTW:
s:421:"a:1:{i:0;a:12:{s:2:"do";s:1:"1";s:9:"msgFormat";s:51:"%TITLE% %SURL% #vikhockey #twittpuck #vikfancentral";s:8:"attchImg";s:1:"0";s:9:"isAutoImg";s:1:"A";s:8:"imgToUse";s:0:"";s:9:"isAutoURL";s:1:"A";s:8:"urlToUse";s:0:"";s:4:"doTW";i:0;s:8:"isPosted";s:1:"1";s:4:"pgID";s:19:"1078043055041724417";s:7:"postURL";s:60:"https://twitter.com/VIKFanCentral/status/1078043055041724417";s:5:"pDate";s:19:"2018-12-26 21:41:08";}}";

7 Kommentarer

 1. Martin

  Publikstödet måste nämnas.
  Länge sedan jag var på en sådan publikfest. Hörde AIK klacken men fick känslan av att dom kände sig utmanövrerade. Grymt bra jobbat.

 2. Johan

  Fantastiskt bra blogg med bra analyser. Hatten av! En fundering; hur tänker du gällande puckutdelning för målvakterna? Har noterat att de sällan (el tom aldrig?) får några puckar i din betygsättning.

  1. Mikael Norén

   Tack Johan, puckligan är ovetenskaplig och högst subjektiv, den bygger mest på en känsla kring spelarnas betydelse för matchutgången i stort och smått. Men visst har målvakter fått många plus genom åren. Tyckte dock att Dahlbom tex. släppte lite för många returer mot AIK för att vara topp-5 just den matchen.

 3. Bozo

  Svårt att titta på spelet och kunna tycka att något lag var bättre än det andra spelmässigt, då de hade helt olika mål med sitt spel. VIK var i uppförsbacke från början och AIK valde att spela kontrollerat och minimera sina misstag och väntade på att VIK skulle göra misstag, vilket är mycket svårt för lag på denna nivå, speciellt på bortaplan. Lagen har varit jämnbra över 3 matcher nu i spelet men VIK har varit betydligt mer effektiva. Märks också i slutet idag att VIK har mer kräm och AIK gått tunt på forwards.

  VIK förtjänar sin placering just nu, men nog främst på att andra lag inte håller måttet. Kan dock bli svårt att hålla top4 över 52 matcher. Men känns som VIK är byggt som ett typiskt slutspelslag. Med många som producerar, vältränade och lyfter energimässigt som lag i publikmatcher. Känslan är att VIK blir oerhört jobbiga att möta i eventuella slutspel med mycket publik och tätt matchande.

  För att injicera i feb/mars bör det nog tas in någon mer spets, mest utifrån ett psykologiskt perspektiv, för visst kommer mittenlagen ta in spets. Sedan är det bra så att spelarna inte slår sig till ro kring sin plats i hierarkin.

 4. Svanteturesson

  Bra sammanfattning! Dock tycker jag inte att VIK var det bättre laget över 60 minuter även om jag skulle vilja det. AIK ”kontrollerade” det mesta av 1:a och 2:a perioden (kanske även halva 3:e perren), dvs tyngre och smartare. Dahlbom gjorde några avgörande räddningar som annars kunde gjort att AIK spelade bort oss ur matchen. 1-2 pucken och reduceringen förändrade matchbilden, VIK fick den extra kick dom behövde och AIK blev trötta och osäkra på ledningen. Att vi vann (efter ordinarie) måste ses som den extra kick vi fick från kvitterien under ordinarie. Grymt sköna 2 pinnar!

 5. Gulsvarta

  Jag delar inte din uppfattning av Hassel och Fryklund.

  Hassel får ta på sig bägge målen, tappar pucken på första och det andra så ville han ge igen på AIKaren mer än han kolla puck.

  Fryklund tappar extremt mycket puck över hela banan. Gillar inte heller hur han i PP dribblar som sista gubbe och tappar pucken. Räkna till 3-4 såna tapp idag mot Aik.

  1. Mikael Norén

   Letar man fel hittar man det på de flesta spelarna. Ovanstående är ett försök att se till helheten och inte fastna för mkt i detaljer. Hur ser din topp-5-lista ut efter denna match? Sedan måste kreativa spelare få misslyckas ibland att våga, men jag håller med att Frycklund ibland kunde riskminimera mer.

Tweets

Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

VIK berör verkligen. Många kloka kommentarer på FB, här och under artikeln, 31 st är kanske rekord. Ändå lite impad… https://t.co/xtOu0Fqa7l

SvaraRetweetFavorit
Anton - AvatarAntoendpAnton

@PeGe_gbg @VIKFanCentral Ja precis, lite min poäng. Han hade verkligen bidragit både med poäng och vinnarskalle

SvaraRetweetFavorit
PeGe - AvatarPeGe_gbgPeGe

@Antoendp @VIKFanCentral Känslan blir inte bättre när man ser att Östman producerar i Leksand…hårt slag på många sätt när han lämnade.

SvaraRetweetFavorit
Oskar Laurell - AvatarOskarLaurellOskar Laurell

@LeifTagg @VIKFanCentral Helt klart är att 20 insläppta mål är åtminstone sex, sju mål för mycket. Men jag vet inte… https://t.co/02Etm3xO1N

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto