Vi ber alla till högre makter för Tobias Forsberg & Erssons succé på världsscenen – hur långt kan han bära ett redan starkt VIK sedan?

Tobias Forsberg var mycket omtyckt i VIK, jagas här av Kenny Källström 2010.

 

Sporten spelare och fans älskar, ishockey, har tyvärr en baksida. Den höga farten och kampmomenten drar tusentals supportar till arenorna och hundratusentals till TV-sofforna varje omgång.

Baksidan är att ibland sker olyckor som nu drabbat Tobias Forsberg i Leksand. Vi håller alla Tobias med oss i våra tankar.

Tobias var en riktig färgklick då han spelade i Västerås två säsonger från 2009-2011. Under 100 matcher slet han extremt hårt i precis varje byte plus att han gjorde 41 fina poäng.

Dessutom var Tobias väldigt trevlig och svarade alltid på bloggens frågor på ett bra och intressant sätt. Här är min senaste intervju med Tobias precis efter sina två säsonger i VIK.

***

Ersson och Erssons mask gör sig bägge väldigt bra i JVM. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Samuel Ersson gjorde direkt braksuccé mot Finland JVM. Uppenbarligen finns det inget som gör 19-åringen nervös. Frågan är hur långt Ersson kan bära VIK i vår? Brukar man inte säga att en målvakt är halva laget…

För att sticka ut hakan har VIK faktiskt några element i laget som det kan dröja innan man återfår igen:

 • En målvakt på uppgång som är 94-procentig.
 • En fin tabellposition att jobba utifrån och slagläge uppåt.
 • En förstakedja som är en av seriens bästa, där alla tre (Östman, Zetterberg och Bergman) kan spela i SHL nästa säsong.
 • En högklassig andrecenter i Mikael Frycklund.
 • En väldigt solid och välbalanserad backsida som är utvecklingsbar och leds av tungt SHL-meriterade Jonas Liwing som fått en ny vår och gör sin poängmässigt bästa säsong i den långa karriären.
 • Backsidan innehåller framtidsnamn som Jimmie Jansson och Alex Lindelöf som bägge också snart kommer spela i SHL (Alex Younan är faktiskt yngst där på backsidan och har ju också bitvis gjort bra saker, man glömmer lätt hur ung han är).
 • En bra bredd av målskyttar på forwardssidan med hög arbetskapacitet.
 • En ledning som verkar få sina lag att vara bäst när det gäller i specifika matcher. Bloggen är fortfarande impad över hur VIK kunde slå ut både Mariestad och Kristianstad i playoffen ifjol trots jobbiga lägen.

Slutsatsen av ovanstående: VIK kommer sannolikt bli ganska hårt plockade av SHL-lagen efter denna säsong. Säsongen 19/20 kommer VIK sannolikt få börja om i en ganska stor utsträckning, om man är kvar i HA. Långsiktigheten finns inte där längre. Det gäller att passa på då tillfällen bjuds säsongsvis.

Därför får vi hoppas att VIK-ledningen, om möjligt, kan få välvilliga samarbetspartners att satsa lite extra för att hota mot SHL redan denna säsong. Dvs. om Zetterberg anser att laget kan och bör förstärkas.

Kalla det hybris, visst, men spelarna är proffs och de vill vinna matcher. Det vore tjänstefel att inte drömma om SHL om man spelar jämnt med de bästa och mot de SHL-hårdsatsande HA-lagen och ligger trea-fyra i tabellen. Vad ska man annars sikta på, öh, att bara gå till själva kvalet?!

Sedan är inte glappet till de sämsta lagen i SHL är inte heller så gigantiskt, trots att man varje år säger det, innan ett SHL-lag åker ut. Tex. gjorde Trevor Mingoia direkt succé och mål i Rögle. Visst var han jättebra i Västervik, men han dominerade ju inte spelet.

4 svar

 1. Pelle skriver:

  Jag misstänker att Tobias Forsberg har brutit nacken, och att det är därför han flyttats till Akademiska.
  Det är i så fall väldigt olyckligt och oturligt. Han riskerar i så fall att bli förlamad.
  Kommer man fel så är det nästan lättare att bryta nacken än att få hjärnskakning, typ dykolyckor.

  Han hade inte jättehög fart men dyker rätt in i sargen. Lite märkligt att en av domarna försöker lyfta upp honom först, som om han trodde att det inte var något allvarligt. Någon som brutit nacken får man absolut inte lyfta på det sättet. Det kan skada ryggmärgen allvarligt.

 2. Storgurka skriver:

  Ser också Bulan som enda(självklara) förstärkningen man bör göra. Laget är så pass starkt o har allt att vinna. Ska man gå upp måste man ha flyt, med skador osv. Då spelar 1 spelare dit så stor roll.

 3. Gurkan 63 skriver:

  Jag håller inte med helt Ang värvningar vid denna tidpunkt i serien, skulle det ha värvats skulle det ha gjorts tidigare. En grupp som är homogen och trivs tillsammans och jag kampat ihop från start det är som en stor familj . Dagens vik är inte sämmre än lagen ovanför i tabbellen. Håller med föregående talare skulle man värva så Berglund är en som skulle lyfta laget och hela ROCKLUNDAHALLEN! !!!

 4. Bozo skriver:

  Klubben bör lägga all kraft att få hem Bulan åtminstone resten av denna säsong. Då är det kanske viktigare saker än pengar som gäller. Kryp för hans farsa (om det finns något otalt där), engagera hans polare (Thalberg väl?). Ivarsson hade väl Bulan som tränare (assisterande).