Marcus Jonsson stort energitapp till AIK vilket dock öppnar för ökad produktion från fjärdekedjan

Det är några pusselbitar som NJ måste hålla reda på i huvudet. Nu försvann ytterligare en bit då Marcus Jonsson skrev på för AIK. FOTO/montage: Rune Åhlén FOTOBLOGG

Fantastiskt energiske Marcus ”Messy” Jonsson har lämnat VIK efter 214 matcher totalt och 24 poäng. Ny adress blir AIK.

Detta förstärker känslan att detta är något av en märklig silly för VIK. Normalt sett brukar VIK ju tappa de forwards som gjort eller har potential att göra runt 45-50 poäng i Allsvenskan, de backar som gör över 30 poäng och målvakter som ligger på 94 i räddningsprocent.

Nu har man istället gjort sig immuna mot det genom längre kontrakt och tidiga förlängningar med tänkta storspelare. Skön efterlängtad kontinuitet på spetsen alltså.

Men istället har man tappat/släppt populära lirare som Tony Romano, Luca Caputi, Viktor Mårtensson och nu alltså ”Messy”. Spelare som NJ säkert kunde behålla men troligen ganska mycket på eget bevåg valde att prioritera bort. En prioritering som kanske redan gjordes för länge sedan då han signade Williams & McGrath på längre kontrakt.

***

NJ verkar alltså undvika att priskriga om just sådan här spelartyper. Att ”överbetala” exempelvis Nick Angell lite är nog lättare att försvara då en sådan back kan vara en traktor och lira 25-30 minuter i viktiga matcher. Då blir priset per poäng och vad man får ut i kvalitetstid på isen kanske ändå inte så högt.

Tror nog ändå att NJ prioriterar rätt och undviker att priskriga om just sådan här spelartyper. Detta delvis tack vare att några mycket intressanta juniorer knackar på dörren som måste få riktiga chanser nu. Och delvis för att det är lättare att ersätta 30-35-poängslirare och energispelare än absoluta (potentiella) topplirare.

Allt detta dukar förhoppningsvis upp för några få spetsvärvningar (dock troligen ”bara” på allsvensk nivå) och att juniorerna får plats och möjligheter att spela sig igenom kortare svackor.

***

Jonssons och Mårtenssons energi och fysik kommer dock saknas mycket. Det kan inte VIK ersätta. Där är det hög SHL-klass. NJ kommer nog också sakna deras tidigare låga löneanspråk.

Däremot kan NJ säkert bygga en fjärdekedja som chippar in och gör fler avlastande mål och poäng.

VIK har ju varit ganska ensamma om att ha så extremt lågt producerande fjärdelinaspelare. Jonsson och Mårtensson snittade 0,11 respektive 0,10 poäng/match totalt i VIK. Det bör bli ganska lätt att överträffa och ger en tröst i besvikelsen att VIK tappar hjärta och karaktär.

2 svar

  1. Vik skriver:

    Kul att titta på hockey i vinter undan tacklingar.

  2. SteffNo skriver:

    Initiala känslan var ju en hink galla över NJ! Men sen läser man Noréns alltid lika vakna analys, så NJ klarar sig et tag till 😉