Mardrömsmotståndet tillbaka i ABB Arena

VIK-supportern Jesper Jansson hörde av sig till oss och undrade om vi ville publicera en artikel inför Djurgårdens besök i ABB Arena som han skrivit. Självklart ville vi göra det:

Mardrömsmotståndet tillbaka i ABB Arena

Många dystra minnen i VIK:s historia förknippas med Djurgården inte minst från 90-talets slutspelsdrama. Nu är mesta mästarna nere i allsvenskan och tillbaka i VIK:s spelschema.

Efter kvalserien 11/12 stod det klart att mesta mästarna i ishockey, Djurgårdens IF, återigen skulle komma på visit till ABB-arena då stockholmslaget spelat ner sig i hockeyallsvenskan. Ett lyft ekonomiskt för VIK då Djurgården fått västeråsarna att gå man ur huse genom åren.

Det stående publikrekordet sattes när just Djurgården var på besök. Sportsligt ser det inte alls lika ljust ut åtminstone om man ska tro historieböckerna. Historien mellan VIK och stockholmarna sträcker sig långt bak i tiden.

I en sammandrabbning i slutet av 40-talet blev slutresultat förkrossande åtta mål mot noll i Djurgårds-favör. 50-talet bjöd inte på något bättre. Under en säsong åkte man på stryk mot Djurgården två gånger med totalt tretton baklängesmål och bara ett egenproducerat.

I det stora hela bygger historien mellan VIK och Djurgården på gulsvarta förluster, där av har Djurgården blivit en mardröm att möta.

Nittiotal med tunga slutspelsmöten

1988 fick hela Västerås jubla då VIK hade tagit klivet upp till hockeysveriges finrum, elitserien. I och med detta var det möten mot ett starkt Djurgården som gällde. I slutet av 80- och början av 90-talet gick Djurgården som maskiner då man radade upp SM-titlar.

Säsongen 92/93 blev en intressant säsong. De gulsvarta kom från en fiaskosäsong med få nya namn i truppen och var dömda till en plats i bottenträsket av alla Sveriges hockeyexperter. Djurgården däremot var som vanligt tippade att relativt enkelt knipa en slutspelsplats och ha goda chanser på SM-guldet. Kanske hade VIK blivit lite väl hårt dömda eftersom det här seriespelet inte blev som något annat då man för första och enda gången vann elitserien.

I slutspelet hade man oturen att få Djurgården, detta Stockholmslag som man alltid haft så stora problem med. VIK kom ut starkt i den första slutspelsronden då man vann mötet med fem mål mot två. Denna seger blev dock dyr då laget mest framstående spelare Fredrik Nilsson blev skadad efter ett överfall från en Djurgårdsspelare.

Det spekulerades kring att attacken var planerad men det blev aldrig bekräftat. Om så var fallet gav det resultat för Djurgården gick tillslut vidare. VIK mötte Djurgården i ytterligare två slutspel som båda resulterade i förlust.

Nya spännande möten

Nu har portarna slagits upp till en alldeles ny hockeysäsong och nya tungviktsmöten mellan VIK och Djurgården. Inför säsongen har VIK tappat hela sin så viktiga förstakedja som var ledande den föregående säsongen.

Till laget har man tagit in relativt oprövade namn och en ny tränare som har god allsvensk erfarenhet. Trots att man ej är tippade att hamna i toppen så osar det optimism från laget då det finns en spelglädje och gemenskap som tidigare saknats.

Även Djurgården har plockat in en ny tränare som det senaste året har jobbat som expertkommentator på Viasat. Man har fått behålla rutin i laget i namn som Ottosson och har på försäsongen ångat på i European Trophy. Så vad som väntar är ett tämligen rutinerat Djurgården mot ett oprövat VIK med god lagmoral. Om det slutar med VIK revansch eller Djurgårdsjubel återstår att se.

Källförteckning

Böcker: VIK laget i mitt hjärta, Bo Wallin, utgiven 2011

Hemsidor: Vik Fan Central, https://vikfancentral.se/

Djurgårdens IF, http://www.difhockey.se/

VIK, http://vik.se/