Kan Västerås resa sig såsom Mora och Rögle gjorde 2010-11 och 2011-12?

Kan Johan Larsson revanschera sig efter -4 på två matcher och på nytt sätta ett fint mål mot Djurgården? FOTO: RUNE ÅHLÉN (C) FOTOBLOGG

Säsongen 2010-11 startade väldigt illa för Mora. Laget läckte bakåt och förlorade fem raka inledningsvis om jag inte minns helt fel. Men laget plockade in några backar och lyfte sakta men säkert.

Sedan kom man samman ordentligt och gick som en ångvält genom serien. Man vann förkvalserien galant och tog sig till kvalserien.

Lika var det förra säsongen för Rögle. Efter ett tiotal matcher och en tung 3-6 förlust hemma mot Sundsvall såg det mörkt ut för Ängelholmslaget. Men man skickade iväg några underpresterare och likt Mora året innan tog man sig till förkvalserien. Sedan ångade man på som bara Rögle kan och pågarna gick upp.

***

Dessa båda historier visar att man kan vända på en säsong även om det ser tungt ut, som det gör för Västerås nu. Vi får hoppas att det händer.

Lärdomen verkar vara att man inte ska vara rädd att göra någon förändring som Mora och Rögle gjorde. Om försvaret fortsätter läcka och om målvakterna inte kommer en bit över 90 i räddningsprocent snart bör nog VIK agera inom fem-tio matcher.

Det handlar ju inte om att byta ut hela laget, men att göra någon rejäl åtgärd där det blöder.

***

Det är ju ganska klart att det är någon eller några puckskickliga backar VIK behöver. Vi får hoppas att VIK snart rättar till detta. De unga backarna verkar inte riktigt redo att ta VIK till toppen ännu.

Robin Nilsson har blandat och gett hittills med två mål men samtidigt -2 i plus/minus. Här nätar den unge backen mot Troja. Frågan är om Nilsson kan stabilisera sin nivå i spelet?

Kanske är också renodlade defensiva envägsbackar som knappt kan slå ett bra pass eller hantera pucken ett utdöende släkte i dagens hockey? I så fall känns ju VIK:s backsida aningen fossil…

Det verkar som de flesta lag har mer allsidiga och tekniska backar än VIK. I dagens hockey med grym press över hela banan måste man ha backar som kan slå ett bra pass även under stress och hård forechecking.

***

Rösta till höger hur du tycker VIK ska agera efter den tunga starten på säsongen.

Artikeln skriven av Mikael Norén

3 svar

 1. Patrik H skriver:

  Backarna är inte dåliga defensivt sätt, men när det gäller att hitta bra första pass och hålla i anfallen från blå saknas det ”skills”. Förra säsongen var ju Mitell ett ljus. Sedan betonade ju Waltin att backarna alltid skulle tänka defensivt och inte gå med för högt upp, kanske därför att den offensiva förmågan var för svag? Samtidigt, det man inte tränar på kan man inte heller bli bättre på. Känns som träning i att vända spelet från egen zon borde vara högprioriterat.

 2. Mikael Norén skriver:

  Dc: Ja, håller med! Satsa på några offensiva backar som kan hålla bort första forecheckaren och ändå kunna leverera ett bra förstapass. Annars kommer det bli en lång mörk säsong i VIKs zon…

 3. Dc skriver:

  Jag tycker det känns helt tydligt att man behöver i alla fall 2 st väldigt offensiva backar. Offensiven är det inge fel på bland forwardsen, för dom skjuter ju ändå mycket. Där handlar det bara om att kemin ska stämma. Till slut måste det väl göra det? Vi har ju bra forwards!
  In med 2 st tokoffensiva backar, sen får vi hoppas på att våra målvakter skärper till sig.

  Än är det ju inte kört! 🙂