Mer Cheek med KIK-experten: ”Tar stort ansvar i hela spelet, målfarlig lagspelare som brinner för att vinna, står upp för sina lagkamrater & en ledare både på och utanför isen”

Cheeks karaktär och ledarskap hyllas.

 

Det unga hockeyoraklet och KIK-experten Max Strömberg Melin, som bland annat bloggar på SvenskaFans med sin käre far, bjuder här på en utförlig scoutrapport gällande VIK:s heta nyförvärv Trevor Cheek. Vi fick redan igår valda delar ur denna rapport.

– Trevor Cheek är en väldigt effektiv spelare i de momenten som han är riktigt bra på, menar Max och delar in Cheeks spel i fyra områden:

ANSVARSTAGANDET

”KIK satte alltid in Cheek i avgörande situationer både offensivt som defensivt. Stark tekare som tar stort ansvar i spelet både med och utan puck. Slarvar inte med detaljer som att sätta fart på pucken i passningar, att vara noggrann vid linjerna osv. Skicklig i egen zon där han utvecklades mycket under säsongen, alert och hjälper sina lagkamrater. En trygg spelare som du vet vad du får av byte efter byte med en hög uppsida framför BÅDA målen.”

Det säger en del att som import direkt få ett A på bröstet i Kristianstad. Var även kapten i Danmark. Mikael Gath visste vad han fick i ledaregenskaper och Cheek var hela tiden en bra brygga mellan spelartruppen och ledarstaben.”

ATTITYDEN

”Folk pratade om att man skulle få Cheek ur balans och att han då var mindre effektiv. Min uppfattning var tvärtom. Han ska vara småirriterad och spela på gränsen, då blir han mer involverad i matcherna och växer. Smäller på i alla lägen han kan, står upp för sina lagkamrater och en ledare både på och utanför isen. I början tog han en del onödiga utvisningar men ju längre säsongen led blev de mer sällsynta. En lagspelare ut i fingerspetsarna som brinner för att vinna. Bidrar i så många aspekter av spelet ishockey. Gedigen bra hockeyarbetare som alltid kommer till jobbet. Grattis till en bra vävning, han kommer ni få mycket glädje av!”

SPELET FRAMFÖR MÅL

”Där var han Allsvenskans bästa spelare föregående säsong. Han är inte bara statisk i sitt spel där. Hans smarta sätt att röra sig framför och således både bli spelbar för att finnas som en ”avlastare” när medspelare sätts under press, sen även gör det ännu svårare för både målvakt och försvarare att hantera honom. Stor sinnesnärvaro där han kan vrida om och alltid finns som möjlig styrning.

Han är så satans stark i underarmarna så han lyckas hela tiden ha sin klubba i isen och därmed ger sig förutsättningar att styra puckar, där till använder han sin hockeyröv och skapar distans från sig själv till motspelarna. Så runt mål är han komplett och duktig på att lokalisera lösa puckar. Det mest underskattade i hans spel framför kassen är dock hans återerövring, för att ha ett effektivt PP måste man vinna tillbaka lösa puckar, där är han väldigt effektiv. Stark alert och skicklig på att sätta upp ett nytt spel. Alla hans mål görs i sektorn.”

”ÖPPNA SPELET”

”Där är han lite mer begränsad om han själv är den som ska driva spelet. Därför har han ofta startat byte med att teka och sedan gå ut på vingen. Centern är den som ska driva spelet och det är inte Cheeks styrka. Dock är han duktig i spelet att hitta ytor att röra sig på, att vara spelbar och alltid vara ett alternativ. Gillar att attackera mål i förstavågen där han tar första och bästa mot mål.

I 5-mot-5 behöver han en spelskicklig som driver spelet för att vara effektiv, sedan en snabb rapp ytter. Cheek spelade oftast med Dennis Svensson och Deven Sideroff i KIK. Om ni landar Östman kan jag se honom ihop med Östman och Bergman/Lunsjö då det är en omgivning som hade passat bra tror jag.”

Vi tackar Max för den fylliga rapporten!

***

Denna blogg har ju sedan exit mot Björklöven talat om att ledarskapet måste upp och förändras i VIK. Nu blir coacherna kvar och då blir det avgörande att dessa höjer sin kravbild, vilket de förhoppningsvis kan då Paananen & Fagerlund inte är prestigefyllda och kan vässa saker. Plus att spelare som Cheek kommer leda laget mycket på och vid sidan av isen.

Kan inte som Rangersfan låta bli att tänka lite på Mark Messier då man läser Max rader. Messier, med lika vassa armbågar som handleder, kom till New York och lyfte hela klubben till det ultimata målet. Detta från många slätstrukna år och resultat långt ifrån fornstora dagar, precis som VIK idag. Många medspelare beskrev hur de växte av att bara se Messier i samma Rangerströja som de själva.

Lite fånigt kanske att göra den jämförelsen, men Cheek kan i alla fall vara en del i ett kliv bit bort från det VIK som ofta vikit ner sig, inte klarat att spela precis på gränsen och aldrig varit som bäst när det gällt på högre nivåer.

Cheek känns i alla fall som något helt annat än vad VIK värvat tidigare.

***

Om Du uppskattar bloggen och podden och vill att de ska finnas kvar även imorgon, stötta gärna via Swish: 0703795445 eller via donation Paypal enligt nedan.

4 svar

 1. Mr H skriver:

  Bergman – mycket bra och viktigt för oss. Alltid nyttig och svår för alla motståndare.
  Kul som tusan!!!
  Roe nu då!

 2. PatrikH skriver:

  Kul och viktigt att Bergman blir kvar och signat för två säsonger!

 3. Stenberg skriver:

  Mikael, du gör grovjobbet och sportjournalisterna på VLT hänger på:)
  https://www.vlt.se/2022-05-03/expertens-utspel-om-viks-nyforvarv-dar-ar-han-bast-i-serien
  Antar att VLT stöttar din blogg ekonomiskt??

 4. Bozo skriver:

  Sanningen är ju att även Paananen behöver riktiga vinnarskaller. Han lyfte fram hur Östman den äldre sporrade honom och träningarna blev vildsinta. Sedan Östman lämnade och ingen med samma pondus tillsammans med temperament har anslutit så har oxå Paananen gått ner sig. In med lite tokar så det blir fart på Västerås-sönerna.