Mer om Carl Jakobsson (debut redan mot AIK?) från Johan Ekberg på Värmlands Folkblad och många andra: Den stora frågan är om Jakobsson kan hitta offensiven som skymtade lite i Färjestad

FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Under fredagen presenterades Carl Jakobsson som ett nytt forwardsförvärv. Kontraktet är på två säsonger så NJ tror verkligen på 23-åringen. Hör att VIK hoppas att det blir debut redan på fredagskvällen hemma mot AIK.

Bloggen fick info av Johan Ekberg som är sportchef Värmlands Folkblad om Jakobsson:

– Hade du frågat mig för ett par år sedan, då hade jag trott att han nu skulle vara en 15-målsskytt i SHL. Tog verkligen kliv för kliv, och var under en säsong en stor del i en av Färjestads nyttigaste kedjor med Oskar Bäck och Pontus Widerström. De var aldrig dåliga.

– Men sen stack Bäck till Nordamerika, och därefter hittade aldrig Jakobsson riktigt rätt. Hamnade i frysboxen när Mitell kom, och alla trodde han skulle lämna sen. Men bet i hop, ville verkligen visa vad han kunde.

– Och var sen på försäsongen i fjol rätt så bra, hade två-tre skott i målramen. Och på något sätt var det som att de sköt hål på den ballong av förhoppningar som han hade. För förra hösten… Jag vet inte om jag någonsin sett en spelare med så dåligt självförtroende som Carl Jakobsson då.

– Helt rätt att testa på Allsvenskan, för han behöver hitta tillbaka till sin offensiva touch. För den finns där, vi fick se den stundtals i Färjestad där dock konkurrensen gjorde att han aldrig fick chansen mer än någon strömatch högre upp i hierarkin.

– Kan vara både finessepelare och gnuggare, i offensiva roller mer skytt än playmaker då i så fall. Var en poängspelare som junior, klarade av en roll med defensiva zonstarter och BP-spel som senior dock också i FBK.

Hur är Jakobsson jämfört med Eric Engstrand, som också lirat i FBK?

– Som med alla i deras fack: Beror h-e-l-t på självförtroende. Med det kan båda göra 20 mål i HA – utan max 5…

***

Ytterligare en källa som brukar ha stenkoll:

Tycker han är en nyttig forward med bra skate, kan spela lite överallt i en lineup. Tycker han är mer konsekvent än Engstrand. Ska bli intressant att se om han får ut mer offensivt på HA-nivå.

***

Och en scout:

Välutbildad på isen, har en helt ok åkning. Duktig i spelet utan puck, har hockey i sig som han inte fått möjlighet att få ut senaste åren. Underskattade händer.

***

Nedan en intressant kommentar om Jakobsson på Twitter:

***

När Jakobsson fick kontrakt med Färjestad 2018 sa tränare Johan Pennerborn så här:

Jakobsson har under hela sin unga hockeykarriär varit en målskytt. Han har de naturliga egenskaperna för det. Samtidigt är Carl en väldigt klok spelare som har lätt för att förstå och sätta sig in i det system vi valt att använda för vår ishockey.

Intressant att det verkar finnas en latent offensiv där. 0,41 PPG i finska ligan 22-23 är inte heller direkt dåligt, alltså bättre än självaste Dyk i Södertälje, om vi nu ska körsbärsplocka lite.

7 svar

 1. Simon skriver:

  Om jag inte missminner mig så fick väl löven in : Schilkey,Pooley och Fortier samma år som supporterspelare? Hyfsade värvningar!

 2. Pellevin skriver:

  Dyk jämförelsen ör lite löjlig då Dyk åkte på en jobbig skada ifjol där han tappade platsen i pp och förstakedjorna och fick kämpa sig tillbaka. Ska du göra en relevant jämförelse får du kolla på deras totala snitt i finska ligan.

 3. Anders Stenlund skriver:

  Kanske inte håller mig till artikeln men tycker det är viktigt en då för er som inte vet..

  https://www.vik.se/article/vumas2g-4a8i1/view?fbclid=IwAR1c4kbI5Hxaa1rTelaMiN_r8iQ_paQzNgOKDP5h-wCSO6yeoEwt_Uh65lM

  Så in och bidra nu och hjälp NJ med det här.

  • Peter skriver:

   Precis gå in och bidra nu! Visa att vi är bättre än Löven på att få in pengar till en värvningspott.

  • Patrik skriver:

   Herregud…. Vik sanslöst kortsiktiga som vanligt, att de aldrig lär sig😂

   • Pelle skriver:

    Jag tror inte du förstår. VIK har ett stort sparat kapital som man försöker hålla intakt som buffert. Värvningarna skall hålla sig inom årets budget.
    Det finns ju också ett kapitalkrav på alla klubbar för att få elitlicens, så därför kan man inte bränna dom pengarna.
    Men det gäller att komma in i en positiv spiral. Ett bra lag ger högre inkomster som ger möjligheter att få ett ännu bättre lag.

   • Peter skriver:

    Jag förstår att det kan uppfattas som kortsiktigt, men faktum är att det handlar om att anpassa sig och lära av andra framgångsrika exempel. Varför har VIK inte tidigare övervägt att skapa en värvningspott, som Löven och deras supporterspelare. Lövens insamling har haft stor betydelse för deras sportsliga framgång. Genom att prova med nya ideér kan VIK stärka sin position och involvera fansen ännu mer. Det är en möjlighet som klubben kan dra nytta av.