Mer om Dower Nilsson från bland andra Henrik Leman & Strömberg Melin inför nytt försök mot (back)suveräna MoDo efter 1-7-lektionen: ”Spelskicklig jäkel som inledde bra i Frölunda för att sedan tappa lite”

Patrik Zetterberg och nye scouten Max Strömberg Melin har presenterat sitt första gemensamma nyförvärv. ARKIVFOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

Bloggen har fått mer input från insatta om VIK:s nye center Liam Dower Nilsson inför fredagsmatchen hemma mot seriens klart bästa lag MoDo.

I bloggens ögon är MoDo just nu laget att slå och den tydligaste favoriten att gå till SHL eftersom de har en struktur, skicklighet och jämnhet inget lag varit nära hittills.

För VIK är det hemmarevansch som gäller efter 1-7 (!) den 1:a oktober mot MoDo, som då spelvände sönder ett VIK, där bland annat backarnas passningsspel och offensiv inte imponerat helhetsmässigt.

MoDo däremot har seriens bästa offensiva backar i Näsén, Bernhardt och Ingman, kolla bara topp-5 i backarnas poängliga. MoDo formligen utklassar bland annat VIK där Lindelöf är bäste VIK-back på 21:a plats:

Vi får verkligen hoppas Z kan hitta en spelskicklig back till som kan sätta fart på pucken…

***

1-7-debaclet senast mot MoDo hemma var en match som egentligen smygstartade den här stormen av kritik mot alla runt VIK.

Men trots snålblåsten kring Thomas Paananen & Co. har VIK levererat två raka segrar med ganska bra offensiv hemma mot Karlskoga (4-3) och borta mot Västervik (seger 7-3).

***

Det blir småspännande att se Liam Dower Nilsson i sin första hemmamatch mot bästa tänkbara motstånd, dessutom ”bakom” en formstark Mikael Frycklund som förste centerlok och därmed mindre press på ”LDN”.

Bloggen har fått tre intressanta utlåtanden om ”LDN”, som för övrigt noterades för bäst Corsi i VIK i Västervik i en intressant kedja med Kokkonen och Salminen, vann många tekningar och noterades även för en matchvinnande assist:

– Liam Dower Nilsson är en spelskicklig jäkel, ser isen väl, kan göra bra saker med pucken, har stått ut som junior och lär ha en stor roll i vinterns junior-VM, säger Frölundaexperten Henrik Leman som driver rakapuckar.com.

– På seniornivå? Bra på försäsongen med Frölunda, vann kamper, visade sitt fina skott, gjorde några mål, men med tiden har allt liksom bara blivit blekare. Det har hänt för lite. Han har synts för lite.

– Kanske för att Frölunda fokuserat så mycket på att Liam ska lära sig bli att lita på defensivt i seniorhockeyn att han tappat bort sin offensiva instinkt. Kanske för att steget J20-senior bara är så här stort för en del.

– Utlåningen känns 100 procent vettig för alla parter, fortsatt seniorhockey men ett snäpp ner, nu får vi se om Liam tar chansen. Det finns mycket i hans verktygslåda – men han behöver släppa loss, säger Henrik avslutningsvis.

***

VIK:s förhållandevis nye scout Max Strömberg Melin säger så här om det första nyförvärvet som han varit involverad i på riktigt:

– Liam Dower Nilsson är otroligt smart, men syns inte alltid. Men med sitt hockey-IQ skär han av passningar, ligger rätt i banan och tvingar motståndarna ofta att ta ett beslut som de inte vill med puck. Detta tack vare att han minimerar deras tid och utrymme. Står för stabilt spel med bra driv.

– Har okey händer, men lever även i det offensiva på sin smartness, hittar positioner som är svåra att suga upp som motståndare och ger sig tid i varje ögonblick. Är en okey skridskoåkare, framförallt över längre sträckor. Sätter sig inte i situationer där han blottas.

– Har ett rappt och effektivt skott, är lätt att spela med för sina vingar om han går center. En ”60-metersspelare” som är bra över hela isen. Liam är en offensiv katalysator som ofta haft positiv inverkan på spelet även i SHL.

– Största styrkan är hans smartness och spelsinne, han ser isen på ett otroligt bra sätt och tar väldigt sällan felbeslut. Så hans hockey-IQ skulle jag säga är hans bästa egenskap.

***

Till sist några ord från en välmeriterad scout om Liam Dower Nilsson:

– Smart spelare med mycket hockey i sig. Kommer säkert bli bra, gjort några riktigt bra insatser med Frölunda och försvunnit i en del. Lite av en chansning att han ska komma in och lyfta en kedja direkt i HA.

– I grunden en spelförande center, men har blivit bättre på att ta sig närmare mål och avsluta och vara inblandad där.

14 svar

 1. GWA skriver:

  Många idiotiska kommentarer här! Det är inte nyförvärv som behövs det är ett genomtänkt spelsystem, som jag skrev efter vinsten i onsdags, kommer bli avslöjade mot Modo!!!!

 2. Stalle skriver:

  Sällan sett sånt osynkat lag som västerås är nu mot modo!! Tycker synd om spelarna, måste vara stor frustration när inget går deras väg.

 3. Peter skriver:

  Så om Harlestam kommer till VIK så har laget helt plötsligt 6 centrar? Visst Speers är ju borta till mitten av december, men sen då. Är det någon mer som åker?

 4. Tobias skriver:

  Micke, hur ser du på ryktena om Hampus Harlestam till VIK som cirkulerar på expressen? Ger en mer bredd på centersidan eller kan han klassas som en bra andra center?

  • Mikael Norén skriver:

   Ja, det stämmer nog.. Intressant med bytesaffär mot Svensson som det spekuleras kring. Även kanske aktuellt att byta typ Svensson mot Krastenbergs i Södertälje? Annars vill nog Almtuna ha en bra slant för Harlestam som tidigare besökte Rocklunda, iaf var hans bil där.

  • C skriver:

   Inte för att vara elak men Harlestam är 29 år, snittar strax över 0,5 poäng per match över tid och går ständigt minus i plus/minus, visserligen i ett lag som oftast hamnar på undre halvan men ändå.

   För dålig framåt i en topp 2 roll i VIK, för dålig bakåt i 3-4 linan. Så nej tack.

   • Observant skriver:

    Där tror jag du tar fel? I mitt tycke en väldigt bra center i dåligt lag.

    • C skriver:

     Du menar att en titt i Eliteprospects inte räcker 😉

     Har väll inte scoutat ihjäl mig får jag erkänna.

     I vilken roll skyllde du se honom i VIK isåfall om vi tar med hierarkin med olika kedjor mm.

     • Observant skriver:

      2a center. Men kan givetvis ha fel. Har dock hyfsad koll på den spelaren. Rutin och potential finns ju.

      • C skriver:

       Jag tror personligen spåret Harlestam dog när vi tog in Dower Nilsson men intressanta tankar.

       En fråga till (Observant) 🙂

       Tror du att VIK kan gå upp med honom som andre center isåfall? Om vi kollar på DIF. Modo och Lövens centrar och jämför. Har han den potentialen?

       • Observant skriver:

        Som 2a eller definitivt 3a med sin rutin. Inte fel med .många bra centrar ju. Modo, Dif Löven blir Svårt att lugga i år men nästa år då jävlar haha.

   • Peter T skriver:

    Uppsidan kan ju va att vi blir av med Svensson 😝

    • Bozo skriver:

     Svensson har väl en bra säsong på HA-nivå, rejäl felvärvning.