Lika oväntad som efterlängtad vändning då VIK vaknade på allvar efter 30 minuter i Västervik då comebackande Frycklund åter ledde laget med Cheek & Z

Mikael Frycklund stod direkt för tre högklassiga assist i Västervik. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

VIK vände underläge 1-3 till seger med hela 7-3 borta mot Västervik på onsdagskvällen då Cheek (1+2), Frycklund (0+3) och Zetterberg (1+1) var segerorganisatörer i en mäktig upphämtning.

Därmed två raka segrar med bitvis ganska bra offensiv mot Västervik och Karlskoga, då VIK också totalt sett skapade en del. Mitt i stormen. Men nu väntar något helt annat i MoDo hemma på fredag.

VIK var svaga första 30 minuterna. Hursomhelst försökte Gulsvart första bytena, men sedan fallerade disciplinen, kvaliteten och passningsspelet åter. 0-1 emellertid elegant efter Jardeskogs solokörning med en laser i bortre som överrumplade Kruse.

1-1 oturligt via domaren, JG skymd men suspekt insläppt på första stolpen. Inledningsvis kall Zetterberg tog en onödig tvåa i anfallszon, sedan stirrade alla på Brickley och 2-1 i PP efter en smått gräslig pucktitt av Gustafsson och Gunnarsson, dock är Brickley ren klass och visar varför han lirat NHL och VM för USA.

Överlag var Västerviks PP livsfarligt då de konstant fick igenom crossispassar i VIK-boxen, men JG skulle verkligen spela upp sig.

Kokkonen tog sedan en ny tvåa i anfallszon, dock hårt dömd. 5-4 chanser Västervik mot VIK som verkligen inte kunde bygga långa anfall i en usel förstaperiod. Dower Nilsson var äventyrlig i sin debut och tog några felbeslut, men även fin pass till Bohm som dock sjabblade bort chansen.

VIK började svagt även i andra perioden. En oturlig studs på en ambitiöst backcheckandes Frycklund friställde Pawlenchuk och 3-1. Hände inte mycket första 10, men sedan började VIK komma igång.

Svensson fixade ett PP, dock åter svaga PP-avslut av Gunnarsson/Jansson, oerhört frustrerande att se dessa dragskott i magen från stillastående.

Östman var som vanligt vass och allt bättre offensivt, bröt och friställde Lunsjö, bom. Z och Frycklund dukade upp snyggt för Kokkonen.

3-2 kom vid 32.59 efter väldigt bra spel av stark Zetterberg och Frycklund igen då Cheek nätade. Hög och sen tackling mot Frycklund gav bara 2 min, huvuden inte viktiga enligt HA sen gammalt. Men vilken tur att Frycklund klarade sig!

Åter bra Frycklund och Cheek låg bakom Lindelöfs klassavslut vid 3-3. Där visade Lindelöf verkligen sina fantastiska händer då han tog sig in i skottläge och nöp till hårt och välplacerat bakom Kruse efter 38.44. 5-4 chanser till VIK i 5v5 i andra perioden.

VIK kom ut bra i sista perioden och byggde vidare på de sista tio av andra. Salminen jobbade verkligen hårt och vann faktiskt pucken mot självaste Brickley, och det slutade med att finländaren brände en chans parallellt med mållinjen.

Dower Nilsson spelade upp sig lite allt eftersom, men var lite vårdslös med klubben och träffade Brickleys haka, och trots blodvite bara två minuter. I efterföljande PP var Västervik skickliga och JG fick briljera med tre högklassiga räddningar i BP.

VIK kunde dock reda ut stormen i BP och tog åter över spelet. 3-4 efter 47.55 var inte orättvist sedan Kokkonen rakade in en retur på ett lurigt backhandsskott från kanten av Dower Nilsson, där Salminen också fick en välförtjänt assist efter allt slit.

Endast 15 sekunder senare gjorde Kangas en mycket bra aktion i mittzon och lurade sin bevakare och sedan var #79 kall i 2-mot-1:an med en perfekt timad pass till Lunsjö som sköt direkt och 3-5 efter 48.10.

VIK var verkligen som bålgetingar på den dominante Brickley, men trots det kunde den store backen få fram passningar då bland annat Svensson gick bom. Zetterberg dukade upp för Kokkonen, men bom där också.

Istället fick Zetterberg näta själv efter lysande förarbete av Cheek och Frycklund i en spelvändning då förstakedjan verkligen visade så efterlängtad lekfullhet och effektivitet och 3-6 efter 55.30.

Det var även fint lir med ökat självförtroende då Lunsjö smekte fram en passning till Skedung som också hade finess i avslutet fram till 3-7 efter 59.43.

SAMMANFATTNING

Mikael Frycklund behövde cirka 30 minuter på att bli varm i kläderna. Sedan visade #9 åter att han är lagets klarast lysande stjärna med tre fina målgivande passningar, i starkt samarbete med Cheek och Zetterberg.

Även kedjan med Dower Nilsson mellan Salminen (hela 9-2 i NP) och Kokkonen (5-0) kom allt mer. De både veteranerna har ökat arbetsintensiteten och forecheckade föredömligt och jagade bland annat hårt på stjärnbacken Brickley. Till slut fick den kedjan också utdelning.

Dower Nilsson (3-5 i NP) hade det jobbigt i början som ovan center med och kom fel i position och passningar i spelet med puck. Dock vann ”LDN” 7 av 12 tek (58%) och fick alltså en assist till slut. Hellre en lite jobbig debut i Västervik för att sedan blir bättre, än att ”göra en Greba” och debuttoppa direkt i Västervik för att sedan blekna bort…

Aronsson och Skedung gjorde också solida dagsverken i mer naturliga breddcenterroller.

Annars tänkte undertecknad att det var så svagt första 30 att oron kring Paananen sänkt laget, men alla inblandade visade härlig karaktär och vände allt på en femöring sista halvan av matchen. VIK vann totalt sett chanserna i 5v5 med 18-13.

Men i PP var budget-Västervik mycket bättre med hela 6-2 i skapade PP-chanser. VIK saknar verkligen en till bra PP-back utöver Lindelöf. Jansson och Gunnarsson är faktiskt direkt svaga i PP. Exempelvis Östman skulle göra det bättre i PP än dessa två som helt verkar ha tappat offensiven.

Särskilt Gunnarsson är otroligt stressad med pucken och skickar allt mot mål utan eftertanke. Här måste något göras får att få DG att lugna ner sig lite.

Nu väntar MoDo hemma på fredag och då behöver VIK spela som sista 30 och bara öka därifrån.

Finns ändå positiva bitar att bygga vidare på nu med Salminens och Kokkonens nyvunna energi, inte bara idag (och kanske kemi med Dower Nilsson?), Frycklund i stjärnglans med Cheek och Z och Lindelöf/Östman glänste också bitvis i Västervik då även JG var fenomenal sista 34 minuterna efter en darrig start.

Nästan alla spelare noterades för minst en poäng (bara Bergman, Svensson och Jansson poänglösa), och att VIK verkligen fick lira in några mål gav en oerhört välbehövlig dusch av självförtroende båda här och där inför bitvis snudd på hittills överlägsna MoDo.

PUCKLIGAN

5 Mikael Frycklund

4 Trevor Cheek

3 Lukas Zetterberg

2 Sakari Salminen

1 Alexander Lindelöf

25 Responses

 1. C skriver:

  Stark vändning mm men…..

  Har några iakttagelser i PP.
  Laget har fortfarande svårt att skapa numerära överlägen. Bara 2st igår igen.

  När man ska starta det andra powerplayet i matchen efter 16.36 av andra perioden så väljer man att starta med PP2 trots flera minuters paus när domarna kollade video. PP2 har bara gjort 1 mål på 16 matcher så väldigt konstig coachning. De blir kvar inne i 1 min och 30 sek så vårat vassa PP1 får ingen direkt tid att skapa något.

  Nyförvärvet Dower Nilsson visar dock att han är bättre skolad i PP än vad Svensson är
  med snabbare passningar och inga egna avslut i fel lägen. Dock verkade han nervös så vi får se hur det blir där framtiden.

  Sen verkar det som att Gunnarsson har speltid i PP inskrivet i kontraktet för inte kan väll Paananen missa det exakt alla andra ser? Verkar vara svårt för Paananen att läsa statistik också. Måste vara riktigt jobbigt för de andra VIKarna att se hur vissa spelare får speltid hur dålig prestationen än är match efter match.

  PP1 då?

  När VIK vann 3 raka matcher innan Fryklunds skada hade man Salminen bakom mål i PP1. 4 mål på 3 matcher från den formationen då på ganska få försök. Jag vill ha tillbaka honom dit. PP2 gör ändå inga mål. Salminens spel bakom mål gjorde så att både Z och Fryklund fick mer tid eftersom motståndarnas box sjönk ner mer. Lindelöf blev mycket renare på blå och gjorde 2 mål på 3 matcher då.

  Fryklund, Lindelöf, Zetterberg, Salminen och Cheek var ett av seriens absolut bästa PPn ihop. (Även statistiskt) Väldigt konstigt att man inte fortsätter med dem nu när Fryklund är tillbaka. Helt ofattbart egentligen.

  Skön seger men fortsatt många stora
  frågetecken i coachingen. Ligger man under med 2-3 är det väll inget läge att starta med en PP enhet som gjort 1 mål på 16 matcher??

  • Kalle skriver:

   Håller med. Det är väldigt löjligt. Så bort med Gunnarsson direkt till att börja med. Värva en skicklig back till och sedan ta bort Jansson. Och förhoppningsvis en forward/ center som kan lyfta pp2.

 2. AvgåÄndå skriver:

  Trots vinst så vill dom flesta fortfarande att Paananen inte ska vara nära båset när VIK-A-lag spelar.
  Har man varit OBSERVANT så har man ju sett i flera år att VIK kommer aldrig att ta sig till SHL med Paananen som tränare . Därför bör man inte ha för stora förhoppningar bara för man vinner mott Västervik..

  Skön vinst grabbar! Kämpa på!

 3. JS skriver:

  Gillade att se Skedung i fjärde igår, känns som han får igång Lunsjö/Kangas (Lunsjö som i mitt tyckte är det största sparkapital laget har och blir på nåt sätt tjänstefel annars om han skall harva i fjärde där det inte händer något) med sitt riv och slit.

  • kalle skriver:

   Bra tåga i grabbarna, med en skön vändning som följd. Flera njutbara hockeymål. Det upplevdes som att det var mindre dumpa puck i zon och jaga efter, hoppas att det var rätt.

   Få gång Lunsjö/Kangas med hjälp av Skedung??? Det kanske var tvärtom. I spel mot 5-5 (mest korrekta statistiken, tar ej hänsyn till PP/BP) är Lunsjö och Kangas i topp. Igår skedung +3, tidigare?
   Bra gjort av stjärnkedjan att komma igen efter första periodens -2. De behöver täppa igen, mot MODO.

   • JS skriver:

    Absolut, jag omformulerar mig till att jag tyckte de kompletterade varann väl. Bättre än med Aronsson i fjärde var väl egentligen vad jag ville ha sagt.

 4. Jan Malmberg skriver:

  Läste nu på VIKs hemsida att ungdom under 18 nu måste ha med vuxen som betalar inträde +4 gratisbiljetter till ungdomar. Lär väl bli mindre folk på speciellt stå plats nu. Detta pga ordnings störningar.(Doktor bus går på hockey med gänget som kanske inte är i Arenan av hockey intresse eller både det och
  BUS!) Tråkigt att vissa ungdomar inte sköter sig. Folk och vakter har väl klagat säkerheten är ju viktig enligt VIK!

 5. GWA skriver:

  Tycker fortfarande att spelet hackar, mer tillfälligheter som leder fram till målen! Rädd för att Modo kommer avslöja det?

  • Peter skriver:

   Spelar VIK en hel match som sista perioden mot VVIK så kommer de kunna slå MODO på fredag. Kul att se spelglädjen igen. Laget har det i sig men behöver släpppa fram det också.
   Det är väl det som är största utmaningen.
   Tror även att ha sett en hel del ljusglimta hos #46. Det blir spännande att se hur han utvecklas i VIK.

 6. gns skriver:

  Du är helt oseriös om du inte kan ge en puck till Jardeskog ikväll alltså. Vilka vill du ska driva ett lag?

  • AAX skriver:

   Håller med dig GNS och att ge Lindelöf en puck som borde få sparken efter alla dessa usla insatser han gör gång på gång.
   Lindelöf är den absolut sämsta av nyförvärven denna säsong. Sämre än ryssarna

   • Observant skriver:

    Jag undrar hur Zetterberg kan få komma med i puckligan!? Killen ser ju inte pucken om den inte ligger mitt framför honom! Han såg ju mer än förvirrad ut igår när han gled runt på isen..

    • Observant skriver:

     Hade varit kul om du lät bli att använda MITT alias. Är alltså INTE jag den riktige Observant som skrev ovanstående. Lägger mig överhuvudtaget inte i puckligan. Den sköter Vikfan utmärkt. Han kan ju inte alltid ha med samma spelare. Gäller att se hela laget och lyfta fram positiva grejer på ett rättvist sätt.

     • C skriver:

      Hehe man funderade faktiskt lite på om du druckit 😉

      • Observant skriver:

       Haha ja. Finns ingen anledning att kritisera bloggen. Tycker den är eminent och oftast helt rätt på det.

     • C skriver:

      Finns ju ändå lite komik i inlägget eftersom Z leder poängligan i laget och vann pucken mycket snyggt vid 3-2 igår vilket startade vändningen för VIK.

 7. Kalle skriver:

  Räknade förmodligen ut vik som alla andra med 1-3. Men fantastisk avslutning. Dock kvarstår ett stort problem som verkligen behöver åtgärdas. Som du tar upp Micke. Jansson och Gunnarsson i pp. Vilken hobbycoach som helst kan ju se att dem inte ska vara där. Och ändå envisas pannan med att lira dem, match efter match. Hoppas alla som kan tar sig till hallen på fredag. Godnatt!

  • Bozo skriver:

   Inte bara att sådant stånga pannan coachning och lita på gamla meriter påverkar möjligheterna göra mål, det påverkar säkerligen moralen i laget också. Dels känner vissa spelare att man inte får chansen oavsett och dels sätter man hela lagets existens på axlarna på några som uppenbarligen inte är fas.

 8. Jan Malmberg skriver:

  🏒🥅😁📺🕤 Modo nästa ( bästa sista 27 min 6-0 till VIK mot västerVIK inte pjåkigt!!)

 9. Observant skriver:

  Väldigt tyst här ikväll. Kan det bero på att det blev vinst?

  • Icing skriver:

   👍💛🖤

  • Mr. J skriver:

   Alla satt väl redo med sitt *Avgå Paananen kommentar bara redo att publiceras, sen gick VIK och vann och hela deras kväll blev förstörd. Bara min gissning.

   • anders skriver:

    varför inte avgå alla gnällspikar. Bra jobbat VIK hoppas att vi får se riktig kemi mellan Dower Nilsson
    Salminen och Kokkonen sen om vi får in flera bra spelare så ser det riktigt bra ut. Kanske Z har något i tomtesäcken bara hoppas.

  • gns skriver:

   Skribenten släpper bara igenom svar han vill höra! Grymt jobbat VIK, pannan kvar men sparka Z!

   • Stenberg skriver:

    Det sker ingen moderering i Mickes blogg vad jag har sett. Däremot görs moderering i VLT:s matchreferat enl Oliver igår