Rykte: Center från Frölunda väntas debutera i Västervik och hämtas in direkt som målskytt från CHL – frågan är om Liam Dower Nilsson kan producera mer än Karl Henriksson (Södertälje) & Noah Hasa

Liam Dower Nilsson siktar på JVM och att ta fart i VIK.

 

Under onsdagen kan det bli klart (vilket MrMadhawk på Expressen var först med att berätta) att VIK lånar Detroitdraftade 19-årige centern/yttern Liam Dower Nilsson från Frölunda, troligen resten av säsongen.

I SHL har det blivit 1+3 på 18 matcher denna säsong med bara 7.30 minuter/match, och 1+3 på sju CHL-matcher. Första SHL-målet här.

Alla VIK-fans hoppas nu att det kan bli något som kanske i bästa fall liknar Simon Edvinssons succé i VIK, som också var ett Frölundalån som draftades av Detroit.

Men det är nog kanske en orättvis jämförelse då Edvinsson gick som nr. 6 totalt i 1:a-rundan 2021, och LDN som nr.134 i 5:e rundan, dock i samma draftklass av samma lag. Nicklas Lidström kommer nog vara nära nu för allas skull.

***

”LDN”, som ska vara en klok – och faktiskt hetlevrad – tvåvägscenter och playmaker, spelade sju minuter och målade så sent som under tisdagen i CHL då Frölunda slog tyska toppligalaget Straubing med 4-0 i slutspelets första omgång.

Undertecknad hade möjlighet att följa Dower Nilsson i den CHL-matchen. Boråssonen är en mogen och smart spelare, kanske lite bättre toppfart än acceleration och ingen utstående skridskoåkare. Gjorde inte ett misstag vad jag kunde se.

LDN har också beskrivits som ”ibland för het och odisciplinerad och vars främsta egenskap är att han gör omgivningen bättre” tidigare, men var väldigt cool denna match.

Var vänsterytter i kedja med Niklas Lasu och Mats Rosseli Olsen, men har gått center i J20 både Frölunda och J-landslaget, men mest ytter i A-laget.

LDN låg bakom 2-0-målet med en stark puckvinst i egen zon mot en landslagsmeriterad tysk, så det är ingen ren lättviktsjunior VIK får in. LDN syntes inte överdrivet mycket i matchen men tog mycket ansvar, ofta som hög trea och balansspelare, trots att ytter var utgångsrollen.

Vid ett tillfälle visade LDN bra rörelse med puck och ”öppnade upp höfterna” genom en isvinnande åkning i sidled och kunde dessutom då få igenom ett högt farlig skott från blå genom en rad tyskar. God skotteknik där.

Vid 4-0-målet tog LDN smart position och fick ett ”enkelt” mål som ofta bara sluga spelare får. I slutet dukade även LDN upp fint för Rosseli Olsen, men bom.

Noterbart är att LDN fick förtroendet att spela ändå in i slutet trots att varje mål räknas i CHL-slutspelet, dock fick Jan Mursak en del byten istället för LDN i första och andra perioden.

TV-experten Nisse Ekman berömde också LDN:s fjärdekedja i att de visade vägen då Frölunda tappade spelet lite.

***

Så här säger en fristående insatt som jobbar i branschen som brukar ha rätt om det mesta:

– Gillar helt klart Liam Dower Nilssons spelsinne, har dock inte sett jättemycket av honom som senior. Av det jag sett så tycker jag kanske att han vägt lite lätt i SHL.

Hur är han jämfört med exempelvis Karl Henriksson och Noah Hasa, också unga poängstarka Frölundacentrar i J20, som dock haft det tungt att producera i HA?

– Henriksson en annan spelartyp, tuffare och går mer i trafik. Henriksson är ju mer en Kalle Östman-typ. Nu ska vi inte dra det så långt, men LDN är mer lik Jonathan Johnsson, som ju är en playmaker som vräkt in poäng i HA och numera även i SHL.

– Hasa tycker jag inte har samma spelsinne och smartness som LDN. LDN har ändå bra poängutdelning per enhet istid (PPG/60) i Frölunda under SHL, CHL och försäsong. Visat när han fått förtroende där att han kan leverera även på seniornivå.

***

Och i VIK lär LDN verkligen få chansen att visa sina offensiva färdigheter då laget skriker efter en stark tvåvägscenter som även kan bidra lite mer offensivt än Skedung, Aronsson och den skadade Speers.

Men VIK ska även, såklart, jaga mer beprövade toppcenternamn. Förväntningarna måste vara realistiska på LDN, då det är få juniorer som går rakt in i HA och producerar. Frågan är också hur LDN klarar teken, har inte haft enastående siffror ens i J20 där vid en snabb överblick.

Troligen kommer LDN få chansen i en andrakedja och i PP2, kanske så här, baserat på VLT:s rapport:

  • Cheek – Frycklund – Zetterberg
  • Salminen – Dower Nilsson – Kokkonen
  • Svensson – Aronsson – Bergman
  • Kangas/Wiberg – Skedung – Lunsjö

Om LDN kan fortsätta ta smart position som vid 4-0-målet i CHL-matchen senast kommer Salminen servera honom pucken…

2 svar

  1. Mr H skriver:

    Superkul! Fantastiskt med den vändningen! Coolt!

  2. Jan Malmberg skriver:

    Såg 4-0 målet på Youtube nu på morgonen han Liam rakade in pucken i tomt mål från typ 2 m. Var upptagen av topp matchen Djurgården-Modo igår kväll (5-6) imponerande med två klasslag. Förhoppningsvis spelar både Liam och Frycklund ikväll.