Rykten: Möjligen kan lagets viktigaste spelare Mikael Frycklund vara på väg tillbaka, silly, hur ser det egentligen ut i truppen & djupkoll med Corsi- och NP-analys av backarna

Oliver Bohm. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

Ett rykte är att Mikael Frycklund känner sig bättre, och i bästa fall kan börja träna denna vecka om allt går bra. Sällan har VIK varit så beroende av enda spelare.

Så fort den store spelfördelaren antingen inte är med, eller inte är på sitt max, mer eller mindre kollapsar VIK. Precis som i flera av de senaste matcherna utan #9.

***

Hur ser egentligen laget ut framöver om vi ska tänka oss att det ska in tre bra forwards/centrar och en spetsback? Kanske något så här, där kedja tre och fyra blir i princip helt likvärdiga som kedja 3A och 3B:

 • Zetterberg – Frycklund – Cheek
 • Salminen/Mr X1 – Mr X2 – Mr X3
 • Bergman – Skedung/Speers – Svensson
 • Lunsjö – Aronsson/Speers – Kokkonen

EXTRA: Wiberg & Kangas

 • Östman – Mr X4
 • Gunnarsson – Jardeskog
 • Jansson/Bohm – Lindelöf
 • Parkkonen – Göransson

***

Gällande backsidan har bloggen gjort en stor koll på siffror (forwards kommer senare). Först enkel klassisk statistik, som kanske inte säger så mycket mer än att det är väldigt skral offensiv produktion från tänkta producenter.

Vi ser också att Ludvig Östman nu mycket välförtjänt får tredje mest istid av backarna per match:

Och lite ”special”, som kanske säger mer:

För er som inte orkar läsa alla siffror kan vi konstatera att just Östman och Ludvig Jardeskog har imponerat klart mest i bloggens egen NP-statistik (”noterbara prestationer”). 60 betyder att siffrorna är per 60 minuter spelade, för bättre jämförbarhet (men poäng och skott blir ju lite orättvis då även PP ingår där).

Vi ser att tänkta toppbackar som Jansson, Bohm, Lindelöf och Gunnarsson är de som svajar mest i matcherna med för många NP- i relation till NP+.

Jardeskog fortsatt ohotad tacklingskung med 8,4 registrerade tacklingar per 60:e minut spelad. #77 har lite i det tysta klivit fram som en av lagets bästa backar, med klart mindre vådliga äventyr än tidigare.

Till Bohms försvar kan vi dock konstatera att veteranbacken nästan blockerar dubbelt så många skott som de näst bästa skottblockarna bland backarna.

Bohm har dock klart sämst Corsi även här, precis som tidigare i Timrå och SHL (dock 57 % i HV), backen har varit äventyrlig med pucken och har tappat allt mer i spelet med puck, av någon anledning.

Just gällande Corsi kan den ifrågasatte Gunnarsson stoltsera med bäst siffror då #61 är bra i uppsspelfas och driver mer skottförsök framåt än bakåt i spel 5-mot-5. Men i PP fungerar det ju som sagt inte alls för DG. Dock kan ju veteraner tända till allt mer desto närmare våren vi kommer.

Till sist kan vi se att David Göransson gjort det bra under sina väldigt få framträdanden, även som såklart underlaget är oerhört litet. Dock verkar Göransson ta kliv och glänser bitvis även på A-lagsnivå i det lilla vi sett. Kanske är Göransson värd en riktig chans om veteranerna fortsätter snubbla?

***

Lite löst skvaller om att VIK ryktats varit på en europeisk toppcenter, som verkligen ska vilja hit. Men det är inte helt lätt att lösa spelare från kontrakt då klubbar ”bråkar”…

Så det hetaste spåret just nu är nog att till att börja med försöka ”göra en Simon Edvinsson”, fast med en högklassig ung center.

***

Gällande tränarfrågan är det svårt att hitta passande tränare så här års, enligt vad bloggens källor säger. Men det verkar hursomhelst som VIK söker att förstärka nästan alla lagdelar; tränare, backar och forwards, endast den oförskämt välbeställda målvaktssidan är väl helt spikad…

Patrik Zetterberg får minst lika mycket rättmätig kritik som Thomas Paananen, men bloggen känner faktiskt tillförsikt nu gällande att värvningarna är mer genomscoutade av nye scouten Max Strömberg Melin med flera, och hans nätverk.

Så att vi inte får fler ”panikvärvningar” är nog givet. Låg säga att Max & Co. hittar två-tre riktigt bra centrar/yttrar och en klassback (pengar finns ju!) plus att Frycklund kommer tillbaka hyggligt snart så kan nog många vingar lyfta. Så tänker i alla fall optimisten…

10 Responses

 1. Peter skriver:

  Liam Dower Nilsson kan säkert bli lite spännande, om nu ryktet är sant. Men räcker det för att hålla liv i VIK som ett topplag i HA.

 2. Avgåalla skriver:

  Undrar som dom flesta..då jag OBSERVERAT ..
  .. Vad gör Paananen och Z kvar fortfarande

 3. Skräcklund skriver:

  Det finns en ’disconnect’ mellan vad Z och TP talar om för lag och den hockey de talar om kontra det som Z sätter ihop och det som TP leder. Känns som tre separata lag.

  TP och det spel som presterats under honom kommer inte ta VIK till SHL.
  #9 & #28 är inte 1a lina i ett lag på väg mot SHL – i 5mot5-spelet är det inga ledare för resten att ta rygg på.
  Men grunden till vad vi ser på isen sätts någon annanstans och det är där, på SC-plats, första förändring bör ske.

  Tills dess får vi njuta av ljusglimtar i tänkta bräddspelare som Ian, Kangas och Östman. De har varit årets behållning hittills för mig.

  • Johan skriver:

   Instämmer med omdömena om Ian, kangas och Östman. Vill även plussa för Wibergs inställning att ge allt trots omöjligt läge, när han jagar puck och sätter reduceringen i slutsekunderna mot. Björklöven. Mer sådan inställning.

 4. Mikael skriver:

  Ser inte vad sportchef Z:a tillför överhuvudtaget?!. Om nu det skulle bli bättre med värvningar som scouten rekommenderar så är det ju bättre att han blir sportchef istället.. det är åt helvete för dåligt att säsong efter säsong stå här med för tunn trupp och av 10 nyförvärv varje säsong så floppar 9 och 1 blir godkänd..

 5. RA skriver:

  Hoppas verkligen det löser sig med någon bra och genomtänkt nyförvärv. Jag tycker denna situation liknar den som var det året då SHL utökade med 2 lag. Vill minnas att vi låg i botten efter 10-14 omgångar. Vi hade då fär många finlirare och sparkade då Mcgrath och Fornataro. In tog vi Jonte B och Gråhns. Tror vi slutade 1a den säsongen ( historien om kvalet behöver inte upprepas här).. så jag hoppas att vik har samma fingertoppskänsla då som nu. Personligen tror jag att det blir för mycket kaos att denna säsong ta in 3-4 nya spelare OCH sparka tränaren. Tror det bästa är att göra förändringar i truppen med en eftertänksamhet om vi ska nå framgång denna säsong

 6. C skriver:

  Micke. Du skriver, förstärka ”nästan” alla lagdelar och sedan tränare efter. Finns det några indikationer på att VIK ska ta in en coach till i båset utöver Pannan och Fagge eller är det ett byte av tränare du spekulerar i?

  • Mikael Norén skriver:

   C, jag spekulerar i bägge, men eftersom tränarmarknaden verkar tunn är nog inget uteslutet. Dvs tex en ny PP-coach eller liknande. Vad tror du om det?

   • Kalle skriver:

    Enligt min åsikt besitter pannan många bra kvaliteter. Men 3 punkter han inte verkar uppfylla är: pp, vända matcher och bänka/ sätta press på vissa underpresterande spelare (Gunnarsson, Jansson, Svensson etc). Nu tog han förvisso bort Svensson från pp. Men Gunnarsson hade väl fått sina chanser vid det här laget, och förmodligen varit borttagen från pp för längesedan med vilken annan coach som helst.

    Frågan är då, om det är värt att ta in en extra man i båset för att komplettera dem brister pannan har. Eller om det skulle vara bättre med en coach som besitter allt? Kanske är det bäst att komplettera ur ett kortare perspektiv.

   • C skriver:

    Okej intressant. Hade väll hoppats på att VIK äntligen lyft frågan på alvar internt.

    Som jag skrivit ganska många gånger så tror jag att om man kan släppa prestigen om PP och ta in en mer kunnig PP tränare så kan det faktiskt vara det som räddar säsongen och jobbet för de båda andra. Dock ska man först bestämma sig om man ska byta tränare helt eller inte.

    Exempel
    Spelarbudgeten ligger på 15-18 miljoner. Man spelar en hel säsong och möter förhoppningsvis ett lag i en kvartsfinal. Senast när vi mötte löven i våras gjorde vi 1 PP mål på 5 medan de gjorde 7 PP mål på 5 matcher. VIKs PP var lättläst och låste sig direkt så det var inte bara otur att vi bara gjorde 1 mål. Hade vi också gjort 7 PP mål hade vi nog vunnit iallafall 2 matcher till.

    Har man verkligen råd att ha en coach i den spelformen som inte är den bäst tänkbara/möjliga när man satsar och omsätter så mycket pengar som VIK gör? Vad kostar en person som bara sköter PP per år? För varje extra hemmamatch man får spela i ett slutspel drar man nog in en miljon netto iallafall. Man behöver alltså få ut ganska få extra PP mål för att få lönen betald för en sådan person.

    Paananen borde ha fullt upp som tränare utan att sköta lagets PP. Att ta in en coach som bara fokuserar PP kan ju faktiskt avgöra hela säsongen, så små marginaler är det.

    Jag tycker att de här snart 1,5 säsongerna som Paananen skött PP så har han både genom coachningen, sina ständiga byten av spelare och uttalanden om sitt eget PP i media visat att han är fel man på fel plats i ett SHL satsande lag.

    Det är Fryklunds och Zs offensiva skills som räddat siffrorna hittills för de kommer att göra skapligt med poäng i PP vem som än coachar. PP 2 har tillexempel varit en katastrof i 65 matcher nu. Det verkar som att ALLA är dåliga som hamnar där.

    Coachingen i övrigt är en annan fråga, nu pratar jag bara om PP och Paananens förmåga där.

    Så jag hoppas verkligen du har rätt i spekulationerna om ny tränare i båset 👍👍👍