Montpetit till Leksand, Fredriksson till AIK & scout om Malmös TJ Giliardi

Snabbe Montpetit seglar iväg till Leksand. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Så var det egentligen bara Jonte Berg kvar som fortfarande ledig från fjolårets trupp. Under tisdagen blev det klart att Brock Montpetit lämnar för Leksand och enligt hockeyfokus.se lämnar Simon Fredriksson för AIK.

Alltid jobbigt när unga och relativt lovande spelare hamnar hos allsvenska konkurrenter då man inte riktigt vet vilken utväxling de får efter en hel säsong i Allsvenskan och i VIK.

Men just ovissheten, som ett tveeggat svärd, kring utvecklingen är troligen också det som gör lite att de lämnar VIK. Det måste vara ett litet dilemma för Niklas Johansson att värdera en sådan lirare som Montpetit. Oerhört stark och snabb, men en misstänkt målsumpare på samma gång.

Trots att Montpetit åkte sig till en massa chanser blev det bara 9+10 för 19 poäng på 58 matcher totalt och amerikanen föreföll att hålla lite för hårt i klubban tidvis. De verkade inte riktigt som att Montpetit hade reaktionstiden som behövs för att näta.

Men i tredjekedja utan större offensiva krav är det svårt att tänka sig något bättre på allsvensk nivå.

Om VIK exempelvis skulle få Oskarshamns målfarlige Morten Poulsen istället skulle det vara bra. För hockey går trots allt ut på att (forwards ska) göra mål.

***

Lite samma är det med Simon Fredriksson som säkert fortsatt kan ta kliv. Men just nu är Fredriksson inte en back VIK behöver då det ska in spets. Fredriksson var dessutom ganska snäll och hade ibland svårt att hänga med i markeringsspelet runt egen kasse.

Dock kan säkert backen utvecklas än mer under mirakel- och demontränaren Roger Melin i AIK. Melin kommer göra AIK till ett topplag, ta det som givet.

***

Malmö, som blev rejält utspelade av VIK senast de var i Västerås (det svider hårt) laddade upp med en tungt NHL-meriterad forward i TJ Galiardi.

– Galiardi har i huvudsak blivit en icke-faktor på NHL-nivå. Ingen offensiv alls och han är inte en tuff  tacklande ”banger” heller. Hade i huvudsak en enda bra säsong på NHL-nivå, sedan dess har han blivit nästan en passagerare, säger en NHL-scout till Centralen.

– Kan dock åka skridskor bra men det är inte så mycket mer. Men kanske en förändring kan göra honom gott…

Malmö ser honom som en bärande toppspelare i laget. Kommer han vara det?

– Svårt att säga eftersom han var en ”reservdel” i Winnipeg på sistone. Har inte gjort något större väsen av sig under en lång tid. Malmö måste veta mer om honom än vad jag gör om de har så mycket förtroende för honom.

3 svar

  1. Mikael Norén skriver:

    anonym, om man vill komma bort från alla ”sociala” hyllningar av nyförvärv måste man göra så här för att få ärliga svar från insiderexperter, men förstår att det kan väcka vissa anstöt ibland när det blir tuff kritik.

  2. Pelle Söderbäck skriver:

    Lite kul att signaturen ”anonym” tycker att anonyma källor inte känns trovärdiga…

  3. anonym skriver:

    Är alltid era källor anonyma? Känns inte direkt trovärdigt.