Mycket mer Sean Collins – klipp med de flesta av poängen för HPK 21-22: Centern verkar ha hyfsad toppfart (trots åldern) och förmåga att göra poäng runt kassen

Sean Collins, nr 81.

 

VIK kan alltså vara nära centern Sean Collins enligt Aftonbladet. Nedan är klipp på de flesta av 33-åringens poäng förra säsongen i HPK i finska toppligan. Collins har Nr. 81 i orangea, vita och svarta HPK:

 1. 1,46 in bra passning i farten som öppnar för mål av mycket skicklige Joly.
 2. Enkel assist i PP 2,35 in.
 3. Bidrar till att kriga in en puck direkt i klippet.
 4. Är med och åter krigar in en puck från 0,30 in och sedan en intressant längre sekvens som VIK nog gillat: Collins backcheckar hårt och bidrar till att vinna puck, nätar sedan i kontringen 1,15 in.
 5. Kämpar på en lös puck och sliter så att pucken till slut hamnar i nät, 1,22 in.
 6. Smart framför nät och gör sig fri och styr snyggt in trissan, 0,32.
 7. Involverad i PP framför mål där pucken till slut hittar nät, 1,37 in.
 8. Kommer som släpande center och nosar upp en retur som prickas i nät 0,35 in.
 9. Trycker undan sin back och direktskarvar in en puck i taket, 1.00 in.
 10. Här är Collins inblandad i mycket i nästan hela videon, visar ganska bra fart på längre sträckor. Vinner tekning som det blir mål på. Bra forecheck och vinner starkt fram pucken med lång klubb till mål efter 1.10.
 11. Är åter med och grötar in ett mål efter någon vunnen närkamp, 1,50 in.
 12. 3.40 smyger Collins åter med som släpande forward får en fin pass, skjuter direkt i nät.
 13. Slår fram en lös puck som polare förvaltar, 2.00 in.

Vad man kan säga baserat på klippen är att Collins verkar ha hyfsad toppfart fortfarande och förefaller därmed vara okey på längre sträckor. (Eller vad säger Du som läsare om Collins fötter? Säkert finns mycket bättre videoscouter än undertecknad där ute!)

Svårt dock att säga hur bra accelerationen är och hur kvick centern är på kortare sträckor. Verkar behöva tid att få upp farten som de flesta på 1,91 och 33 år kräver.

Sedan är det inte många ”vackra” poäng. Det mesta sker i trafiken runt kassen där VIK varit svaga. Så teoretiskt borde en kedja med Salminen, Collins och Cheek möjligen vara effektiv där Salminen står för finessen och nordamerikanerna skapar ytor.

***

En stor fråga är varför det bara blev 15 poäng på 53 matcher totalt i HPK? Men inte sällan har spelare som gjort lite poäng Liiga sedan gjort mycket mer i HA (Tessier, Karlkvist, Weigel, Possler m.fl.), och i vissa få fall faktiskt tvärtom (exempel: Ville Korhonen).

***

Kollade upp att Collins varit en urstark tekare även i KHL (utöver i Liiga och DEL) med cirka 54 % vunna på 269 KHL-matcher. De borgar för att Collins skulle kunna bli en av Allsvenskans absolut bästa tekare.

Collins var även uttagen i en förtrupp till Kanadas OS-lag 2018, men blev till slut ej uttagen till det mästerskapet utan NHL-proffs.

***

Jonathan Luomala, tidigare scout, skrev detta på Twitter om Collins:

***

Men till syvende och sist kommer det handla om hur motiverad Collins, som trots allt fyller 34 i jul, är. Plus hur fräsch kroppen och fötterna är i detta sena skede av karriären.

Tänker Collins sig detta som en sista säsong, eller vill kanadensaren försöka spela sig till ytterligare ett kontrakt? (Detta gäller även superveteran nr.1, Sakari Salminen).

Collins missade några matcher på slutet i Finland, plus slutspelet. Men antar att VIK noga scoutat eventuella skador med tanke på vad som hänt tidigare med Fernholm & Co.

***

Långt tidigare fick Collins beröm även på NHL-nivå för sitt hårda jobb (”industrious”), och verkar således ha bra karaktär. Detta skrev TSN tidigare då Collins försökte slå sig in i NHL:

***

Sen kan man tänka sig att Sakari Salminen fått säga sitt om centern han mötte flera gånger i Liiga förra säsongen.

”Sakke” bör således ha mycket att förmedla till Zäta gällande sin potentiella radarpartner. Kanske har till och med finländaren varit med och nästan handplockat Collins? Om än från ett träd med långt mellan frukterna…