Några klargöranden inför Väsby, satsa hårt på CSR – men inte på isen och meriterade trion Asplund, Lundgren & Mylläri verkar ha fått vissa spelare att krympa ihop

I NHL spelar man hårt på isen och satsar hårt på CSR bredvid isen.

 

Sedan Niclas Lundgren och Anton Mylläri kommit in i laget har många andra backar (och forwards) abdikerat från sitt tidigare lovande spel och målvakterna har lämnats ensamma då puckar regnat in.

Det är ett intressant fenomen. Om man dessutom kopplar det till hur många forwards som varit ganska under isen sedan NHL-meriterade Rasmus Asplund (och även tungt SHL-meriterade Joakim Hillding och Henrik Hetta) kom in, får det en att undra.

Om det nu finns någon koppling, vad kan det bero på? Det verkar på något märkligt sätt som att dessa spelare, vars meritlistor slår de flesta andra VIK:ares med hästlängder, fått kvarvarande spelare att sjunka ihop.

Det är nog en mix av förändrad hierarki och kanske en lite mentalt känslig kärntrupp. Men spelare på elitnivå kan ju inte vara så känsliga för hård konkurrens.

Att Asplund troligen kommer lämna gör ju att hierarkin i gruppen på nytt kommer att ändras längre fram.

Det är inte bra om VIK nu har byggt en kärntrupp som är så känslig för förändring. Kanske har man för många ”soft thinkers” som John Tortorella skulle sagt?

***

Det verkar också som både VIK-spelarna och vissa VIK-fans missförstått en sak. Detta från sina olika håll.

Bara för att VIK numera arbetar med att alla kring klubben ska försöka ha omtanke om varandra och vår omvärld i ”Ett Gulsvart Hjärta” (sunt förnuft i min värld), betyder det i-n-t-e att VIK:s spelare i A-laget ska ta den omtanken till motståndarna. Dock har det varit fallit denna säsong.

Och de supportrar som inbillat sig att det är automatiskt så att bara för att en klubb fokuserar hårt på CSR-frågor blir spelarna plötsligt mjuka på isen. Det är bara att titta på världens bästa liga där spelarna betydligt oftare än VIK:arna spelar matcherna som om de vore deras sista.

Detta samtidigt som NHL-klubbar länge haft ett väl utvecklat CSR-arbete. Exempel från New York Rangers site:

Se https://www.nhl.com/rangers/fans/hockey-is-for-everyone?icmp=int_web_nyr_comm_hife_subnav

Sedan är det ju allmänt känt att de flesta av gamla tidens slagskämpar och råskinn i NHL var riktigt omtänksamma gentlemän vid sidan av isen. Så vi kan härmed ta bort diskussionen om den här motsatsen som inte finns. Ett tankefel helt enkelt.

***

Lite kusligt att möta Väsby på onsdagskvällen nu när VIK är så mentalt porösa. Hur många mål kommer Edmontons stortalang Raphaël Lavoie göra för Väsby om VIK fortsätter spela omtänksamt och utan markering i egen zon?

VIK: Lämna CSR-arbetet utanför isen tack. Men storsatsa på det vid sidan av isen. Precis som i NHL.

3 Responses

 1. Keijser skriver:

  Politik och ställningstagande skall aldrig involveras i sport. Oavsett vilka åsikter man ställer sig bakom eller står upp mot så hör det inte hemma i sport överhuvudtaget. Det är varje människas enskilda ansvar och ensak vad man skall tycka och tänka.
  Låt det aldrig beblandas med sport.

  Sen att klubben involverar sig i olika projekt som rör socialt engagemang är en helt annan sak som man verkligen skall fortsätta med. Det gäller ju trots allt att intresset för klubben skall öka – inget annat!
  Det är ingen välgörenhet vi sysslar med, det är en vinstdrivande verksamhet som skall satsa på att bli störst.

 2. Pelle skriver:

  Blev tvungen att googla om vad det är du skriver om. Corporate Social Responsibility.
  Idén om att ett företag ska ta sitt ansvar för hur deras verksamhet påverkar samhället ur ett ekonomiskt, miljömässigt och socialt perspektiv.

  Det här är säkert bra om det sköts på ett bra sätt. Men det är kanske här man kan hitta förklaringarna till varför vissa företag blir allt mer politiska, i sin reklam tex.

  Sen läste jag nyligen att ett ABB-bolag skulle jobba med bl a mångfald på olika sätt vid anställningar. Jag hoppas dom inte glömmer bort kompetensen bara, som väl ändå borde vara huvudsaken för ett företags överlevnad.

 3. Gurkan63 skriver:

  Lek med tanken att det du skriver skulle vara en av orsakerna då vette fan om dom ska spela hockey. Konkurans är nyttigt och en drivkraft att veta om att man måste slita varje dag på jobbet för slöar jag till så kommer någon annan att ta min platts. Smällen mot hästen sved värre än förlusten mor löven. Lagbrott är ett kollektiv som en stor familj och där familjen går i första hand och något man kan gå i döden för. Risken är att det det sitter i huvudet på vissa eller man är inte beredd att skita ner sinna händer och då måste någon gå in och slå näven i bordet. Jag upplever att vik inte har någon hänförare i laget. Det är inte fel att sätta spelare på läktaren ett par matcher för att tydligt visa att gör man inte jobbet då får du heller inte spela några matcher.