Viktig mental seger mot Väsby med även en del positiva spelmässiga bitar då VIK stundtals fick nykomlingen att se ut just som det

Anthon Eriksson har hastigt och lustigt tagit offensiva steg. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

VIK vann med 4-3 hemma mot Väsby på onsdagskvällen. Därmed kom VIK upp på banan igen efter 2-7 mot Vita Hästen och 1-9 mot Björklöven ganska nyligen.

VIK var helt okey i första perioden. Det var fortfarande en del pucktittande i egen zon som ett bättre lag än ett lite Ettandoftande Väsby hade utnyttjat. Anthon Eriksson var fortsatt en av de bästa på plan, och som så många gånger förr fixade Eriksson ett PP åt VIK.

1-0 kom efter ett ihopslag i PP2 efter 6.55, Mylläri fick målet. William Wikman var äntligen på G igen och forwarden låg bakom 2-0 där Eriksson var sist på pucken efter att formsvage Skedungs misslyckade skott blev en perfekt passning efter 12.02.

VIK började andra perioden väldigt bra och snurrade friskt i Väsbys zon. Både Fredrik Johansson och Daniel Öhrn brände bra chanser. VIK dominerade men Rommel stack upp med en dubbelchans för gästerna.

Lukas Zetterbergs spelsinne och fina händer skapade som så ofta lägen. Före 3-0 hittade Zäta Jr. Bergman med en smart instick, men målet dömdes bort då Bergman nosade på Ryttar i Väsbykassen.

Zetterberg satte även upp Bergman i ett bra läge men pucken satt i stolpen. Från ingenting gjorde Väsby 2-1 (36.37) efter kanske lite suspekt försvarsspel, men samtidigt gör ju motståndarna ibland bra saker. Men Skedung hamnade lite på fel sida i ett snabbt och svårt uppkommet läge.

Wikman fixade sedan ett nytt PP, där Öhrn och Hetta kom i en 2-mot-1:a där Öhrn valde att skjuta själv, men bom – och Hetta såg inte speciellt glad ut efter. I slutet hade både Mylläri och Tornberg svårt att få igenom skott då Väsby låg bra i skottlinjen.

VIK fortsatte att spela bra ishockey i tredje, detta då Bergman direkt åkte sig igenom på ett bra sätt och fixade ett PP2 till VIK. I detta 5-mot-3 visade sedan äntligen Benker kyla och skicklighet på små ytor då forwarden elegant hanterade en retur på bästa sätt fram till 3-1 efter 41.45.

4-1 kom endast 18 sekunder senare då en annars anonym Viktor Hertzberg visade sin snabba reaktionstid och vispade in en retur i tom kasse. Men bara 55 sekunder senare lurade Sebastian Bengtson bort sin bevakare Niclas Lundgren och Bengtsson fick som så många andra motståndare till VIK öppet mål till fram 4-2.

Väsby fick för första gången i matchen nu riktig energi och hade några bra byten. 4-3 kom direkt på tekning då Joakim Axman lurade bort August Nilsson direkt på tek och Kruse lämnades ren efter 45.09.

Strax efter missade Jansson att Lubomir Fetkovic åkt sig fri, men Väsbyforwarden bommade sitt friläge. Pust!

Men sedan visade VIK kyla och klass. Trots det pressade läget tog Gulsvart åter över taktpinnen och VIK kontrollerade sista kvarten på ett bra sätt och det var närmare 5-3 än 4-4. Men såklart var det hett i slutet då Väsby spelade 6-mot-5.

SAMMANFATTNING

Tre poäng var det viktigaste denna kväll. Hade VIK tappat även denna match hade det börjat krisa lite. Men nu blev det inte så och istället gjorde VIK att Väsby i långa stycken såg ut som den nykomling de faktiskt är. Skotten 39-21 var talande för matchbilden.

Nu köpte sig VIK lite mer arbetsro att nöta ännu mer på försvarsspelet, som även denna gång svajade till för många gånger. Det här pucktittandet måste reduceras och vaksamheten måste upp, så att inte backar går bom som vid 4-2 (Lundgren) och 4-3 (Nilsson). Dessa två backar är annars bra utan puck.

Annars syns inte Rasmus Asplund så mycket längre, även om centern såklart är oerhört bra. Frågan är om Henrik Hetta verkligen är rätt komplement där då Hetta kanske inte har den snabbaste reaktionstiden på snabba instick och den naturligt medfödda offensiva finessen.

Annars föll de nya kedjorna ganska väl ut. Zetterberg och Bergman trivdes ihop redan då de hade Kalle Östman som center, och nu gick det bra även med Hillding. Även om den sistnämnde ännu inte riktigt kommit igång här. Men att veteraner kan vara lite trögstartade är inget nytt, huvudsaken att de visar klassen efter nyår.

Wikman gjorde sin bästa match denna säsong i den nygamla kedjan med Skedung och Eriksson. Skedung dock fortsatt formsvag, samtidigt som Eriksson var bäst i laget med 7-0 i ”noterbara prestationer” enligt denna bloggs logg. Det är imponerande att Eriksson gör så få misstag och driver spelet mot anfallszon nästan varje byte.

Benker såg piggare ut med Asplund, Hetta blandar och ger lite. Men bloggen siar att spelare som Hetta och Hillding kommer synas allt mer desto viktigare matcherna blir.

Öhrn var fortsatt ganska omständlig, men har ju ett bra spel i sig då han håller det snabbt och enkelt. Fredrik Johansson lika rapp som 2005 och Hertzberg syns inte mycket förutom vid någon briljant pass eller som då hans snabba händer syntes vid 4-1-målet.

På backsidan var Younan vass i spelet med puck, men fortsatt bör backen bli mer vaksam utan puck och pucktittandet kunde ha straffat sig i första men Väsby fick inte fram passen.

Tornberg var den back som gjorde flesta bra noterbara prestationer (5-3), men det blir ibland något enklare felpass som bör gå att putsa bort. Gustav Berglund gjorde en prickfri match med några fina offensiva räder, som dock fintades bort lite.

I mål gjorde Kruse en bra match då försvaret ibland tittade trissa. Några riktigt fina räddningar, men gick kanske ner för tidigt vid 4-3-målet, som dock kom väldigt överraskande.

Tre poäng var det viktiga så att VIK fick något att bygga vidare på istället för fortsatt depp efter de flera tidiga rasen.

PUCKLIGAN

5 Anthon Eriksson

4 William Wikman

3 Lukas Zetterberg

2 Marcus Bergman

1 Emil Kruse

9 Responses

 1. Lennart skriver:

  Erik, kan inte säga annat än att du enligt min mening är helt rätt ute… vad är nivån här, och kritiskt granskande? – jösses…

 2. Erik skriver:

  Överraskad över hur positiva dina tongångar är efter den här matchen! Vi lyckas alltså med andan i halsen slå jumbon och div 1-laget Väsby. Precis som du säger ser Väsby ut som de nykomlingar de är men jag tycker inte att det är VIK som gör dem dåliga. Från VIK:s sida fortsatt tama avslut för det mesta (ffa i 5-mot-5) och en defensiv som titt som tätt fullständigt, på ett oförklarligt sätt, fallerar. Många VIK-are som känns anonyma just nu..

 3. Peter skriver:

  Spelet kanske inte är inte helt optimalt. Men vi får inte glömma att VIK i år har fler poäng efter 9 matcher än förra säsongen. Så länge poängen trillar in med ett spel som säkert kan lyfta en bra bit så är det väl en okej start, trots två riktiga käftsmällar.

 4. Fredrik Angebrand skriver:

  Viktig seger, men defensiven måste skärpas till en del till. Lite otippat att Lundgren var -3 i matchen. Hmm…

  Sedan ska man ju varken övervärdera eller undervärdera segern. I det läge som VIK är i så var det en fin seger dock. Självförtroende och att alla spelare och lagdelar kuggar i är a och o typ. Kan man vinna även returmötet så kan man kanske se spelare med lite mer självförtroende och mer ”ryggmärgshockey” där alla blir mer säkra i sina beslut över isen och därmed får ett bättre flyt i allt och mer självklarhet i allt. Det kan då med lite flax bli ett helt annat lag ute på isen från och med nu…

 5. Musse skriver:

  Det finns ljusglimtar, som 3 poäng och att vi lyckats få ihop 14 p med det här spelet. Kruse var bra och räddade oss från 4-4 som inte var långt borta. Kul att se att Wikman kämpar igen och att Benker äntligen deltar mer i spelet. Men det är för många som underpresterar. Fredda, Skedung mf är alldeles för veka i närkampsspelet och i markering. Younan har blivit ett rundningsmärke och kroppsspråket säger att han inte tycker det är kul. Dags att lufta Ehrnberg där?
  Två mål i PP2 och ett i PP1. Endast ett mål i 5v5 är för dåligt av den här truppen. Men det är bara oktober så vi får hoppas att alla kommer att lyfta sig rejält.

 6. Jan Malmberg skriver:

  Vilda Väsby som haft Pär Bäckman, Niklas wikegård, Roger Melin som tränare. Minns 1987 när VIK torskade och Väsby gick upp i Elitserien. Jag och farsan var där i Väsby 1987. Sedan fick Väsby bara 3 poäng i Elitserien. Året efter gick VIK upp Elitserien. Nu på söndag ska VIK till Väsbys borg. Kan inte påstå att jag varit nöjd med någon match VIK spelat, måste bli skärpning 🏒🥅

 7. Pelle skriver:

  VIK har väl egentligen inte gjort en enda bra match än. Därför är det så viktigt att poängen fortsätter att trilla in. Lag som AIK, Modo och SSK har ju också haft problem och fått ännu sämre poängutdelning. BIK började också trögt men nu verkar de ha varvat upp.

  VIK:s spel måste väl snart kugga i, annars blir det oro i leden. Supportrarna börjar tappa tålamodet nu.

 8. Peter skriver:

  Den här matchen säger väl ingenting förutom att det är illa att nästan tappa poäng mot Väsby hemma. De kommer ju sluta dyngsist

 9. robert Jonsson skriver:

  En viktig seger ! Dock klokt att ligga lågt eftersom Väsby sannolikt kommer att ligga på sista platsen i serien när den summeras.
  Nu gäller det o ta en trea även på bortaplan.