Några tankar inför årtiondets seriematch mot Malmö

Bjurö blir lagets viktigaste spelare nu tätt följd av Williams, Johner, Urbas, Angell och Jacobsson. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Allt som VIK-ledningen byggt ska nu hållfastheten testas på under tisdagkvällen mot Malmö. Kommer SHL-lagbygget hålla under hård press?

Vi kan nog inte förvänta oss att VIK lirar frejdig hockey i 60 minuter som KHK, det ligger inte i NJ-VIK:s DNA. VIK spelar mer energibesparande vilket förhoppningsvis skulle vara en fördel i en längre serie mot KHK sedan.

Men nu gäller det Malmö på tisdag i årtiondets sexpoängsmatch. MIF och VIK påminner lite om varandra gällande backsidan. Har finns några halvstabbiga typer i båda lagen som ibland hanterar pucken som en handgranat. Där finns möjligheter till att skapa saker ur ingenting.

Framåt tycker jag att Malmö verkar sakna Tenutes glöd och spel lite. Utan Tenute är MIF inte riktigt lika vassa framåt, trots fina värvningar som ersättare.

Hovinen är en målvakt som kan göra superrädningar i ytterlägen, men är inte helt tät. Det bör passa ett VIK som på senaste tiden legat runt 40 skott per match. Skjuter man 40 skapliga inte supervälriktade på finländaren är sannolikheten att någon slinker in mellan armarna.

Nycklar för VIK:

Det var viktigt att vi fick se en mer rörlig Jeremy mot Karlskoga. Fotarbetet är både viktigt i spelet 5-mot-5 och så att Williams kommer rätt till avsluten. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

  • Bjurö måste göra kanonmatcher och inte bjuda på något. VIK gör sällan mer än två-tre mål per match och drar sig gärna tillbaka lite vid ledning. Då går det inte att ha en keeper som ens bjuder på ett per match.
  • Williams måste bygga på den fina insatsen mot Karlskoga där #18 plötsligt såg bättre ut i fotarbetet och speeden var där bitvis.
  • VIK-forwards måste fortsätta stå i ansiktet på motståndarnas målvakt, det gjorde man klart bättre efter första perioden mot BIK och det gav tre mål. Tidigare har man varit lite mjuka här. Där kommer det bli tufft mot Warg och Lifftion. Kostar blåmärken.
  • Islossning för Urbas, Williams och Johner senast, men de kan inte fortsatt göra alla mål själva. En sådan som Montpetit bör visa mer kyla vid avslut för att avlasta. Potentialen borde finnas för det.
  • Skridskoskickliga lirare som Berg och Emmerdahl borde kunna utnyttja speeden bättre för offensiva ändamål för att bredda offensiven lite. Filander får peppa här.

Jonte Berg har sådan enorm fart att det borde kunna utnyttjas lite bättre offensivt mot MIF:s delvis lite stabbiga backar. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

1 svar

  1. vikare skriver:

    Tror inte att det e så säkert att de ställer Bjurö ändå…