Några yngre och kanske prisvärda hemvändare för att kunna ta ”Västerås mer till VIK”

Det vore väldigt intressant att se vad en utvecklad Markus Kinisjärvi kunde göra i VIK, som typ tredjecenter till att börja med. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

VIK-ledningen har beskrivit det som att man vill ta ”VIK mer till Västerås” framöver. Med andra ord vill man sannolikt försöka ”ta hem” ett antal ”västeråsare” runt om i Sverige. Med helt ny ledning och sportchef finns möjligheten att locka hem spelare som vill vara med på resan med ”Nya, mer närodlade, VIK”. En nystart. Allt gammalt groll glömt.

Om man kan fylla laget underifrån med flera prisvärda eller rent utav billiga spelare med lokal förankring kan det förhoppningsvis innebära att VIK kan satsa hårt för att få ihop en riktigt, riktigt vass förstafemma + beprövad målvakt, som laget saknat i år (men Dahlbom får gärna bevisa motsatsen framöver).

Några tänkbara namn:

David Lidström – I grunden en mycket begåvad back, minns honom som lagets kanske bäste back i kvalserien våren 2008 – som 20-åring! Skulle kanske tända till extra här hemma. Just i den åldern då vissa lite mer offensivt lagda backar verkligen blommar ut, som Elias Fälth eller Johan Åkerman.

Markus Kinisjärvi – Har producerat bra i Sundsvall. Begåvad och verkar ha förbättrat skridskoåkningen. Mycket bra tekare med 53,5 % i Sundsvall. Vore högst intressant som exempelvis tredjecenter.

Mikael Frycklund – Fortfarande bara 22 år. Visst, något av ett råämne fortfarande kanske, men har många intressanta verktyg. Storväxta spelare kan ofta ha en längre utvecklingskurva. Tekade runt fina 54 % senast i VIK. Borde kanske vara värd en ny chans i VIK. Kan börja som fjärdecenter och kanske jobba sig upp. Bra fötter för en stor spelare, enormt bra storlek, kan täcka pucken; sådana attribut är svåra att hitta på en hemvävd ung center. Årsbarn med Fish, som utvecklats enormt på en säsong. Saker kan hända fort i den här åldern.

Bromé gjorde tidigt stor succé i VIK som energispelare. Har nu producerat bra i Asplöven. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Mathias Bromé – Har fått ett mindre genombrott med 8+15 och 23 poäng i Asplöven. Fortfarande bara 21 år. En intressant kombination av energispelare, snabbskrinnare och kanske fortsatt utvecklingsbar offensiv. Vore intressant att plugga in i en tredjekedja.

Robin Nilsson – Har producerat ganska bra för Södertälje i ettan. Bra fötter och bra skott (som jag minns det), högerfattad. Kanske värd en try-out i VIK? Jag gillade personligen backen i VIK. Kanske kan göra en Mylläri (årsbarn), eller liknande? Precis i den åldern då han går i sina troligen bästa år som hockeyspelare.

Oscar Pettersson – Kom väl inte överdrivet bra överens med NJ. Nu stor succé med 20 mål på 26 matcher för Enköping i Ettan. Är väl värd en tryout i VIK? ”Problemet” är kanske att Pettersson mer är typen lirare som skulle behöva vara en topp-6-forward för att vara effektiv.

Kevin Weiskog – Fick många chanser i VIK och 48 matcher i A-laget då man uppenbarligen såg talang. Har nu stått på tillväxt två år i Enköping, men bara okey produktion där. Stora, starka spelare med skaplig skridskoåkning kan dock ofta vara intressanta. Utvecklingskurvorna kan vara långa, som sagt. Möjligen en late-bloomer?

Linnarud. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Mathias Linnarud – Från början hyllad som enormt stor offensiv backbegåvning. Gjorde ett solomål i sin allsvenska debut. Sedan betydligt tyngre och ingen vidare produktion i Surahammar. Bara 20 år och kanske värd att kollas upp ordentligt igen för en ny fräsch start med nya VIK-ledningen?

Christian Hägg – Har fått mycket beröm i Mariestad. Såg ut som en frejdig energispelare då jag såg honom i VIK. Kanske värd att kollas upp igen?

Gustav Björklund – Kom fram samtidigt som William Karlsson i VIK. Gjorde bland annat en fint solomål mot Leksand. Sedan har det gått spikrakt nedåt. Kanske har attityden förbättrats? Men ett enormt långt långskott…

Mikael Adamsson – Kapten och tuff poängkung på Gotland många säsonger nu. Vore kanske inte fel med en hemvävd storväxt tuffing med viss offensiv i fjärdekedjan?

Oskar Lundberg – Gjorde två mål mot Södertälje för sitt Visby på lördagen. Producerat bra som en av de bästa i Södra Allettan. Bra storlek och bra produktion genomgående säsong efter säsong. Kanske värd en tryout?

***

Vilka har jag glömt? Sedan ska man såklart inte bara titta på gamla VIK:are…

7 Responses

 1. Göran Persson skriver:

  Kan man inte bjuda in ex antal juniorer och div 1 spelare ja även andra på en tryout Camp som avslutas med en internmatch ?
  Bjud in 30 spelare över fredag-söndag sen avsluta med match
  Ta entré på matchen en tjuga ex som täcker upp lite av kostnaden

 2. Göran skriver:

  Lucas Sandström vore ett ypperligt nyförvärv
  En spelare som jag tror skulle lyckas bra i VIK
  OCH en spelar typ som Mitell efterlyste i VIK
  När han pratade efter Almtuna matchen
  När han nämnde att det fanns ingen Lindh eller Mårtensson i laget och Sandström är ju en bättre spelare än Mårtensson

 3. Mr H skriver:

  Lidström och Kinisjärvi borde vara något till för VIK. Pettersson och Linnarud spännande. Bromé kan väl vara en bubblare – han var väl hyfsat pigg första säsongen? Frycklund för tidigt för oss nu. Robin Nilsson & Adamsson? De två behövs kanske lite mer info om…
  Nu hoppas jag bara på att VIK tar lite ”ansvar” och inser läget. Ska vi nå slutspel behövs förändringar i backmaterialet samt vilka som ska spela. Något lån borde väl gå!

 4. Johannes skriver:

  De flesta som nämns här har varit talangfulla egna produkter men petats till förmån för importer. Likadant med Zetterberg. Antingen har de egna spelarna inte varit tillräckligt bra eller inte fått chansen att visa vad de går för. Oavsett så är det en linje man måste bryta. Titta på Karlskoga, svårt att hitta någon där som inte är från Värmland. Sedan föreslår du tryouts och fjärdekedja-roller för de flesta, det var precis av den anledningen de försvann, de fick inte chansen. Kan ju ha 5 västeråsare i 4elinan och sen fylla på med nya importer till nästa år..;)

 5. Dc skriver:

  Kinisjärvi, o Pettersson och Lidström är jag väldigt nyfiken på! Kom hem nu! 🙂 Linnarud, Oskcar Lundberg och Hägg, kom hem på tryout! Resten? nja…. Frycklund och Brome behöver utvecklas mera.. Björklund, nej tack…. 🙂

 6. Jimbo skriver:

  Jonas pontusson i Troja ljungby, Erik ersberg, Jimmie Jansson kallinge Ronneby,

  Sen tycker jag man kan se till hela Västmanland och göra ett försök med Lucas sandström björklöven då han är från Fagersta

 7. cyka blyat skriver:

  Ingen ”vikare” men från trakterna så att säga, kanske dags för vik att försöka plocka in han innan något shl-lag eller annat allsvenskt lag hittar han.

  http://www.eliteprospects.com/player.php?player=34087