Nervöst då Västerås lyckades besegra offensivglatt Asplöven; nu är kvalserien nära!

FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Hastigt och lustigt var känslan lite att VIK gått från att slå ur underläge till att ha allt att förlora hemma mot Asplöven. Nerverna var också stundtals utanpå tröjorna på både fans och VIK-spelarna där VIK till slut lyckades vinna med 5-3 mot Asplöven inför 3461 åskådare.

VIK började dock väldigt bra och körde över Asplöven totalt de första 12-13 minuterna. VIK fick dessutom en drömstart efter Matt Fornataros helt geniala bakomryggendropp till plötsligt stekhete Kenneth Bergquist som iskallt väntade ut Joni Puurula efter blott 22 sekunder.

FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Det var bud på mer och det kändes faktiskt som det var klasskillnad mellan lagen inledningsvis. Men Asplöven tog en tidigt timeout och då verkade gästerna börja tänka på att de faktiskt rest drygt 100 mil för denna match. Andreas Lindh utökade rättvist till 2-0 efter 13.52 men sedan tog VIK foten av gasen samtidigt som Asplöven lyfte sig.

I slutet bombade Asplöven in mycket psykologiskt viktiga 2-1 efter 18.50. Något som verkligen skulle ge de långväga gästerna nytt mod. Stärkta av det sena reduceringmålet i första kom Asplöven ut som ett nytt lag i andra perioden, samtidigt som VIK tappade nästan allt spel.

Mitt under Asplövenpressen visade dock Mark Santorelli att det finns bra glöd i backhandskottet då han tryckte in en retur fram till 3-1 efter 26.17, efter mycket bra förarbete av Robert Kimby och Jonte Berg. VIK drog dessutom på sig två raka utvisningar där Asplöven ledda av den  enormt snabbe och skicklige Slava Trukhno (man kan förstå rykten om att VIK med flera är intresserade av Trukhno) skapade hårt tryck på VIK-kassen.

FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Istället fick Asplöven retroaktiv utdelning då VIK för en gångs skulle lät två Asplövingar stå helt fria framför Lasse och 3-2 låg i nätet bakom Lasse efter 38.19. Ett nytt sent reduceringsmål. Skulle Asplöven igen komma ut och tokköra i tredje perioden?

I tredje perioden visade VIK styrka och tog åter över initiativet i spelet. Trukhno var het i sista och drog på sig två raka tvåor och på den andra kämpade Matt Fornataro in oerhört viktiga 4-2 efter 47.13. Nu hade väl ändå Asplöven reducerat för sista gången i ikväll? Svar: nej. Marcus Fagerudd bombade in 4-3-pucken med endast fem minuter kvar med nervdaller.

VIK red ut stormen och Dave Lundbohm var iskall då han lade över trissan till Fornataro som satte förlösane 5-3 i tom kasse. Kvalserien är ett poängtapp av Karlskoga mot DIF och Örebro bort…

Sammanfattning

Det svajiga VIK-spelet fortsatte även denna match. Man lyckade inte följa upp de 60 solida minuterna i Leksand. Nu var det bara riktigt bra spel 13 minuter av första och sista perioden. Som Fagervall sa så turas lagen om att köra över varandra i matchera…

Det var speciellt skönt att se förstakedjan med Lundbohm, Fornataro och Bergquist sammantaget göra en mycket bra match. Det är viktigt att denna kedja fortsätter att förbättras framöver.

Andrakedjan med Leisenring- E Johansson – Eriksson har mer att ge, särskilt måste Johansson snabbt upp i nivå sen sjukdomsfrånvaron. Johanssons ben ser väl lite sega ut. Mark Santorelli gjorde en bra match och noterades två poäng men kedjan i övrigt  med Frycklund och Marklund har mer att ge.

På backsidan klev Jonas Emmerdahl tillbaka in på plan efter skada (gjorde även byten i Leksand) och det är en fröjd att se Emmerdahl med pucken, vilken pondus och kontroll.

Söderkvist fick ett hårt skott på foten men återkom i matchen.

Nu är det fem poäng ner till Karlskoga med sex poäng kvar att spela. Karlskoga har dessutom ett mycket tufft schema dessutom med Leksand (H) och Örebro (B). Det ser oerhört bra alltså och om VIK tar totalt två poäng på Örebro och Karlskrona är saken klar.

Västerås tre stjärnor:

1. Matt Fornataro – Gör de viktiga små sakerna rätta, noterades för 2+1. Tog nästa 60 % av teken.

2. Kenneth Bergquist – Började match strålande med ett mycket fint mål. Helt plötsligt är ”Bacon” het!

3. Marcus Söderkvist – Offervilja. Hjärta.

1 svar

  1. Läktarplats skriver:

    Fy vilken pärs. Bra referat å analys Micke men du bommar en viktig detalj. I slutet på första så fick Fornataro linen hybris och var inne på ett på tok för långt byte. Deras ork tog slut å man skänkte bort reduceringsmålet till 2-1. Illa, mycket illa för det höll på att kosta VIK segern. Så inga pluspoäng till första linen å man fick ju bara 2-2 totalt i matchen.