NHL-meriterad scout om Patrik Parkkonen: ”Kämpigt i närkamper och inte ett offensivt toppvapen men kan bidra med skridskoåkning och förmåga att flytta pucken”, siffror & tänkbara backpar

 

Bloggen fick en rapport från en NHL-meriterad scout gällande VIK:s senaste nyförvärv Patrik Parkkonen:

– Har aldrig varit ett fan av honom, har dock inte sett honom så mycket senaste säsongen. Killen jag känner är en riktig fjäderviktare – kämpar för att hålla ”sig vid liv” i närkamper. Fina fötter och rör sig bra, men inte en ”top-end speedster”. Kan följa med upp i anfallen.

– Skottet kommer och går, ojämnt skytte. För mig är det en kille för lägre europeiska ligor, som en breddback skulle jag vilja ha någon större. Kan dock bidra med lite offensiv. Inte en kille jag skulle ha på isen för att försvara en ledning i sista minuten.

– Han gjorde en del poäng i exempelvis österrikiska ligan i Znojmo. Men Znojmo har samtidigt alltid varit ett offensivt lag utan större defensiv, så nästan alla spelare får bra siffror där. Jag ser honom inte som ett offensivt toppvapen även om han kan bidra med sin skridskoåkning och fina förmåga att flytta pucken.

***

Parkkonens istid minskade allt eftersom senaste säsongen fortskred Tjeckien. Inledde säsongen då han imponerade i en tryout och fick då även massor av förtroende i PP de första sju-åtta seriematcherna.

Gjorde också 1+6 sina 20 första matcher i Tjeckien, men bara 1+0 de sista 32 matcherna. Istiden minskade allt eftersom och han landade totalt på 15:34, varav 0:54 per match i PP, vilket var fjärde bäst av Karlovy Varys backar i PP. Inget spel i BP.

***

En faktor i Zetterbergs beslut kan ha varit att man tidigare drabbats hårt av skador.

Parkkonen har inte missat många matcher de senaste säsongerna och verkar således inte vara skadedrabbad. Någon insatt sa att VIK borde satsat på Västerviks Luke Green istället, men denna har ju varit väldigt skadedrabbad och oklart pris.

***

Första målet för Parkkonen i tjeckiska högstaligan här. Sista och andra målet här, titta från 50.30 så kommer Parkkonen, no.63, visa bra ork då han till slut gör mål på retur efter ett långt byte. Man kan förresten se hela matcher gratis från tjeckiska ligan, som denna.

***

Finländaren passar på pappret väldigt bra in bredvid defensivspecialisten Ludvig Jardeskog. Där blir rollerna verkligen glasklara om det backparet blir en realitet.

Tänkbara backpar med Parkkonen:

Gunnarsson – Lindelöf
Jansson – Bohm
Jardeskog – Parkkonen
Östman – Göransson

Denna uppställning känns mer balanserad, i alla fall mycket mer beprövad, än den som startade fjolårets premiär hemma mot Tingsryd:

 • Gunnarsson – Jardeskog
 • Jansson – Roe
 • Tornberg – Östman (extra Persman och Fernholm skadad).

Sedan är det också sannolikt att betydligt mer inkörda backar i Gunnarsson och Jardeskog, plus en skadefri Jansson kommer vara klart bättre från start kommande säsong. Det tror i alla fall optimisten.

4 svar

 1. Marko skriver:

  Är för tillfället i Finland och har frågat runt lite om Parkkonen bland folk som har lite koll på honom.
  Jag frågade ex om jämförelsen med Jimi Jalonen.
  Parkkonen är betydligt bättre än Jalonen på det mesta och har mer fart på rören. Han är också mer aggressiv trots att han inte är så stor dvs kompenserar sin storlek med lite jävlar anamma. Naturligtvis är killen inte någon stjärna som lyfter sina lag men bör kunna prestera på en hyfsad nivå i allsvenskan.

  • Icing skriver:

   Hoppas han kan byta framåt till bakåt utan att snubbla på linjerna och ha någolunda koll var han befinner sig…det räcker med en jalonen per århundradet.

 2. Peter T skriver:

  Den här snubben verkar ha gått under radarn för de flesta förståsigpåare.
  Galen höken är inte heller jätte imponerad av våran backsida.
  Hoppas det tunga artilleriet kommer med de två förvärv som återstår, så kanske vi kan överraska.

  • Observant skriver:

   Tror nog Zäta har ett bättre hockeyöga än Mr Edward P. Madhawk.Bra på Sillyskvaller är han dock.