Nytt i varje kedja och backpar (Kemp exempelvis upp i första med Komarek & Gersich) inför andra raka matchen mot AIK i Nynäshamn, NP-börs & bara två matcher kvar nu inför den allsvenska premiären

FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

FOTON: RUNE ÅHLÉN (Rune är också fotografen bakom bilden på Börje Salming som bloggen haft tidigare för att hylla den bortgångne backlegenden).

På torsdagskvällen väntar den näst sista träningsmatchen i Nynäshamn mot AIK. Samma AIK som under tisdagen fick stryk med 1-5 hemma mot Karlskoga.

VIK:s matcher:

 • 0-4 Örebro (h)
 • 1-2 Södertälje (b)
 • 1-3 Linköping (b)
 • 3-1 Leksand (h)
 • 6-5 övertid AIK (i Hallstahammar)
 • AIK i Nynäshamn 7/9
 • Almtuna (h) 15/9

***

Dessa kedjor har VIK kört med på träning denna vecka, nytt i varje enhet:

 • Kemp – Komarek – Gersich
 • Hellberg – Hutchison – Bergman
 • Engstrand – Topping – Dmytriw
 • Kangas – Skedung – Hofbauer

Logiskt att Hellberg och Kemp flyttas uppåt då de visat offensiva finesser, samtidigt som Kangas och Dmytriw just nu passar bättre som starka energispelare.

Komarek får en ny lekkamrat i Kemp. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Utan hårt gnuggade spelare som Kangas och Dmytriw blir det inga segrar, de blir så viktiga i sina nya roller. Nästan så att de även kan producera bättre i dessa roller också – det kanske rentutav passar dem bättre överhuvudtaget att lira med lite mer liknande spelare?

BACKPAR

 • Flood – Jansson
 • Loponen – Krupic
 • Östman – Bohm
 • Lindelöf – Hadobás

Här splittrar Helmersson och Lindmark på lyckosamma backparet Flood och Krupic, kanske för att sprida lite på deras puckskicklighet?

Tror nog VIK är skapligt nöjda med de fem första matcherna, och detta är nog ett litet test också för att se ur saker slår ut.

Hutchison och Bergman får nu Hellberg som ny kedjepolare. FOTO: RUNE ÅHLÉN

***

Nedan bloggens egna ”spelarbörs” efter fem träningsmatcher, som ligger till en delgrund för att utse matchens topp-5 på bloggen.

Vi ser att Hannes Hellberg är en raket även här och flyttats alltså välförtjänt upp i kedjorna nu.

Förfinade också tabellen nedan och har börjat med NP-netto/match för mer rättvis jämförelse:

Jimmie Jansson får nu spela med Flood. FOTO: RUNE ÅHLÉN

11 svar

 1. Kangas skriver:

  Helt ärligt fattar jag verkligen inte hur Helmersson kan sätta en sådan defensiv spelare som Kangas i 1-3 kedjan! Mer en 4 kedje-spelare!

  • Håller med skriver:

   Håller med dig en viss del, men han är bara junior! Men hittills har han presterat lite under förväntan! Passar nog bättre i 4e

   • AB skriver:

    Han kan mer, dålig tränad kanske? Men samtidigt har Jansson-Loren inte presterat så bra heller!

  • AB skriver:

   Han kan nog träna bättre, men det blir bättre! Men definitivt inte en 1/2 lina-kedja!

   • Nattmössan skriver:

    Dåligt tränade – Vad vi vet som är utanför laget? Ingenting, men enligt uppgift så

    De ”kvarvarande VIK-spelarna” avslutade sin vårträning, efter en säsång som började i augusti, med tester veckan efter midsommar. Återsamling sista veckan i juli, ny säsong börjar med tester och nio fyspass per vecka.?
    Dåligt tränade är de nog inte.

    När alla kommer till en ny arbetsgivare, oavsett bransch, vill man visa upp sin bästa sida, vilket även gäller hockeyspelare, de ”gamla” låter de nya visa upp sig, helt naturligt.
    NY chef/tränare vill helt naturligt skaffa sig egen uppfattning om spelare och låter dessa pröva på olika roller, kedjekombinationer osv utan att direkt tänka 1:a, – 4:e kedja, varför ta över något gammalt.

    VIK och dess supportrar bör fundera på hur man vill se på de egna yngre spelarna. T. ex Wiberg var mycket uppskattad, både av tränare och bloggen, för två säsonger sedan, fick bra med speltid. Förra säsongen mindre speltid och VIK lånar in två andra J20-spelare, Dower-Nilsson och Robertsson (inget ont om dem) och de fick speltid, ej den egna spelarena i samma utsträckning.
    Nu samma visa ”låt Hellberg spela högt upp”, varför enbart utveckla yngre lånespelare och inte inkludera de egna spelarna – vad blir det för signal? Bestäm ska VIK vara med och utveckla spelare eller köpa in dessa?

    • C skriver:

     Bra synpunkter!

     Dock så är man ju mitt i en satsning mot SHL. Wiberg gjorde det bra i slutet på säsongen 21/22 och fick A-lagskontrakt. Sen fick han ju spela ganska mycket i början på förra säsongen men presterade inte. Hur länge ska en spelare få chansen utan att prestera kan man ju fråga sig? I ett mittenlag funkar det nog men vi har ju en uttalad målsättning mot SHL.

     Kangas är säkerligen tänkt som en defensiv 4lina spelare i år men Helmersson har låtit honom få chansen i en bättre omgivning de här matcherna men den har han inte tagit.

     Kangas lirade för övrigt nästan alla matcher förra säsongen och gjorde 15 poäng totalt så nog har han fått chansen att visa upp sig offensivt men inte tagit den. Han är här som en riktigt bra defensiva HA spelare och så kanske det kan få vara. Alla måste inte göra mål eller assist hela tiden. Hans största chans att nå SHL är som energispelare.

     Hellberg gjorde mest mål i hela J20 förra säsongen och bör ju användas där efter. (Med en bra omgivning). Nu har han fått lira i en 4-lina men gjorde ändå 3 poäng senast. Då visar man att man vill uppåt i hierarkin.

     Problemet kanske helt enkelt är att juniorerna som fostrats här de senaste säsongerna är för dåliga för en topproll i ett satsande allsvenskt lag. Det i sin tur beror förmodligen på att hockeygymnasiet och VIKs juniorer inte varit tillräckligt attraktiva att spela i, dock jobbas det ju på det men det tar ett tag att vända.

    • Pelle skriver:

     Tyvärr fick inte Wiberg den utveckling alla hoppades på. Han gick inte bra i Hästen heller och ska nu spela i Sundsvall. Kan ju vara bra för då får han mycket istid.
     Hellberg är en av Sveriges största talanger vilket han bevisat i J20. Han är en extrem målskytt och ska förstås spela i en offensiv kedja.

     • C skriver:

      Håller med dig Pelle.
      Sen satsar ju VIK mot SHL så att skola in egna produkter finns det inte tid med. Bästa laget ska spela men självklart satsar man hellre på en egen produkt om man har 2 likvärdiga spelare.

      Wiberg fick chansen, tog den inte.
      Kangas får chansen hela tiden (skrivs ju om det i den här tråden). Han har tagit chansen i en energiroll. Bra i boxlplay och jobbar stenhårt hela tiden. Hade han varit en poängspelare i VIK hade det visat sig nu med tanke på hur mycket han fått spela.

      Hellberg är inte här för att vi gör honom en tjänst. Han är här för att han har potential att bli lagets skyttekung och då lär han få lira med toppspelare.

      Jag tror att problemet är att de juniorer som valt att spela i VIK senaste säsongerna inte är bra nog att ta en plats i ett SHL satsande lag. Svårare än så är det kanske inte.

 2. Sanna skriver:

  Uppenbarligen du som styr, nu tränar laget med den uppställningen, vilken maktfaktor..

 3. Peter T skriver:

  In med Hellberg i förstalinan

 4. Vintermanen skriver:

  Denna kedja med Hellberg – Hutchison – Bergman tror jag kommer producera många poäng.