Oroväckande trend då klent och odisciplinerat Västerås på nytt gav iväg tre poäng i Malmö

Berglund hade det väldigt tungt och fastnade i Malmös försvar… FOTO: Rune Åhlén FOTOBLOGG

Så kan vi konstatera att VIK har kört fast och är i en formsvacka då ett odisciplinerat Gulsvart bjöd ett disciplinerat Malmö på en bekväm 3-1-seger på torsdagskvällen i Skåne.

Efter landslagsuppehållet i mitten på december har nu VIK endast vunnit en av fem och bara tagit fem av 15 möjliga poäng.

Tendenserna kändes igen i Malmö. Ett ofokuserat VIK startade en ny parad till utvisningsbåset i första perioden. Inte mindre än fem tvåminutare lyckades VIK dra på sig då den misstänkte hemmadomaren (?) föreföll söka VIK-utvisningar. Men VIK har sig själva att skylla till största delen.

MIF gjorde en ”Victor Lööv” och körde den döende svanen och skickade ut Andreas Lindh (bilden) som i och för sig hade en dålig kväll och boxade en gång för mycket. Även detta i första perioden varpå MIF nätade.

Södertälje - VIK

Den nästan smått obligatoriska utvisningen med för många spelare på plan kom också – här måste VIK ha något slags sorgligt världsrekord i att ta den utvisningen. Kommer i princip varje bortamatch.

Ett relativt alldagligt Malmö tackade och bockade och gjorde två mål i power play i första innan Jonas Emmerdahl var lite passiv och lät Hetta sikta in 3-0 efter 19.48, tungt endast 12 sekunder från slutet.

Emmerdahl borde kanske varit lite snabbare med klubban på Hettas klubba där, ”stick-on-stick” som Rangers coach John Tortorella skulle skrikigt.

I andra perioden var det slafsigt, segt och grått spel från båda håll. VIK fick en turlig och grötig reducering där domaren höll inne med blockeringssignalen och Victor Backman rafsade in pucken under Sjögren men Mikkelson fick målet.

I sista perioden försökte VIK trycka på men det blev mest skott från distans och VIK:s finessforwards orkade inte störa MIF-backarna och Sjögren för att styra in eller forcera in en reducering.

MIF försvarade sig väl mot VIK:s ganska långsamma finessforwards…FOTO: Rune Åhlén FOTOBLOGG

MIF vann med till slut med 3-1 och Södertälje njöt i högan sky inför den väntade promenadsegern hemma mot jumbon Karlskrona imorgon fredag och ett förväntat övertagande av den så avgörande tredjeplatsen.

Sammanfattning

VIK:s problem har nu övergått till en trend de senaste fem matcherna. Man har mött relativt mediokert spelande lag men har ändå bjudit iväg 10 av 15 poäng och finner sig hastigt och mindre lustigt ganska nära den jagande klungan av lag bakifrån och SSK är troligtvis två poäng före inom 24 timmar.

Hade man mött överlägsna motståndare hade det bara varit att acceptera men nu har man börjat skjuta sig själva i fötterna på regelbunden basis. Onödiga utvisningar och dåligt självförtroende och klen kraft i avsluten har skjutit VIK i sank. Man har bara gjort nio mål på de senaste fem och släppt in 12 – okey defensiv men usel offensiv alltså.

Undertecknad har ibland pratat om att cynismen måste finnas där, som Victor Lööv visade vid filmingen då SSK fick ett viktigt mål och den okände MIF-liraren i afton – två power play för filmande motståndare som kostat VIK mycket. Kanske ska även VIK testa den döende svanen då varje power play är så viktigt nu. Men Fagervall föraktar ju sådant beteende.

Ett sätt att få bort filmningar är ju att ta efter fotbollen lite. Den som ligger kvar skadad bör av säkerhetskäl inte spela mer på minst tio minuters effektivt spel. Bara att införa så slipper vi se detta mer!

Oroväckande är den mängd av VIK-forwards som inte bidrar poängmässigt eller fysiskt. Zettergren, Backman, Bergquist, Berg, Jonsson och Mårtensson får antingen inte ut något poängmässigt eller fysiskt eller varken eller.

Det var bara Fornataro (bilden) och Eriksson som skapade något framåt denna gång. Alltså blott två av 12 forwards.

När Rögle gick upp förra säsongen skickade man iväg några underpresterare mitt under brinnande säsong. Kanske värt att utforska möjligheten till det och få andra lag att överta vissa kontrakt eller försöka byta ut någon mot någon mer komplett powerforward. För att sända en signal, spetsa konkurrensen och få fripassagerare att lyfta sig.

Märkligt var också att trots att Dave Lundbohm fanns tillgänglig när en transatlantplats blev ledig då Leisenring blev sjuk så fick inte ens dunderskytten sitta på bänken. Istället fick Söderkvist gör byten i Berglunds kedja i slutet – lite ”sossehockey”-varning här. Söderkvist är bra men någon skytt eller offensiv kraft är han inte.

Patrik Berglund hade för övrigt en oerhört mörk afton och såg ut att antingen fundera på NHL och/eller att ha firat för mycket under jul- och nyår. Men vi kanske inte kan begära mer då ”Bulan” spelar gratis?

Frågan är hur länge man kan vänta på att vissa forwards ska börja prestera och leverera? Vi får hoppas att Niklas Johansson snabbt reder ut detta. Går det att förstärka forwardssidan på något sätt?

Västerås tre stjärnor:

1. Matt Fornataro – Jobbade stenhårt och skapade lägen. Vann 50 % av teken och sköt sex skott. Bra tillsammans med Eriksson men behöver någon vassare tredjelänk i den kedjan. Men måste bli effektivare i avsluten!

2. Marcus Eriksson – Eleganten var en av få som inte behandlade pucken som en handgranat. Passar bra med Fornataro.

3. Brendan Mikelsson – Stabil och rejäl som vanligt. Se och lär övriga VIK-backar!

snap_isAutoPosted:
1
snapEdIT:
1
snapFB:
s:96:"a:1:{i:0;a:2:{s:8:"PostType";s:1:"A";s:10:"SNAPformat";s:31:"%SITENAME% %TITLE% %URL% %IMG%";}}";
snapLI:
s:47:"a:1:{i:0;a:1:{s:10:"SNAPformat";s:6:" ";}}";
snapTW:
s:252:"a:1:{i:0;a:6:{s:13:"SNAPincludeTW";s:1:"1";s:10:"SNAPformat";s:55:"%TITLE% %SURL% #vikhockey #twittpuck #hockeyallsvenskan";s:11:"isPrePosted";s:1:"1";s:8:"isPosted";s:1:"1";s:4:"pgID";s:18:"286943453856792576";s:5:"pDate";s:19:"2013-01-03 22:13:45";}}";
pp_excerpt_img:
a:2:{s:3:"src";a:1:{s:8:"fullsize";s:75:"https://vikfancentral.se/wp-content/uploads/2013/01/Berglund-mot-Malmö.jpg";}s:14:"srcWithClasses";a:0:{}}

5 Kommentarer

 1. Mikael Norén

  Ludde: Vi får hoppas du har fel angående ett kommande ras. Men vissa saker måste justeras tror jag om det inte ska haverera. Tror faktiskt inte NJ ska sitta still i båten och vänta. Hoppas att han byta ut några forwards till mer karaktärsstarka lirare.

  GurkOlle: Vad tror du om avslutningen? Ska NJ sitta still och hoppas på bättre eller ska man agera mot de forwards som inte gjort något de senaste 15-20 matcherna?

  VIKKS: Tack kul att höra! Vad tror du om avslutningen?

  Läktarplats: Tyckte ändå att Fornataro, Eriksson och Mikkelson var godkända och värda poäng. Vad tror du om avslutningen?

 2. Läktarplats

  Ja det är alltid intressant att läsa Mickes referat. Efter matcherna, oavsett om det varit vinst eller förlust, så är det är intressant att se och höra andras analyser. Den här gången trodde jag faktiskt att Micke skulle hoppa över att plocka ut Matchens stjärnor. För med gårdagens låga laginsats så borde inga plockas ut. Men visst de tre som Micke plockade ut var de som underpresterade minst. Man förstod ju redan efter halva första perioden att Malmö matchen tog VIK;arna inte på allvar. Att först dra på sig en ”För många spelare utvisning” och att då i boxplay dra på sig en ”Efterslängs utvisning” är lika med Kortslutning! Det här med ”För många spelare” utvisningar måste Fagervall få ordning på. Idag tycks ju alla, dvs ingen, vara ansvarig för att bytena sker korrekt. Till sist, vi läser och hör i alla medier att efter höstens skadehelvete så är det nu hård konkurrens i VIK-truppen. Men hur är det med glädjen och kämpatakterna? Av någon anledning tycks det ju inte vara kul att bjuda till längre. Man kan ju undra över vad anledningen är? Kul på jobbet ska man ha!

 3. VIKKS

  Inte roligt att läsa om Vik som förlorar, däremot vill jag bara säga att det är alltid kul och intressant att läsa dina alster Micke

 4. GurkOlle*

  Tja, vad ska man säga! Genomled matchen via Hockeyallsvenskans sändning. Bara det en form av självplågeri. Såg från första bytet att detta skulle barka till skogs. Efter att sett Sverige – Ryssland tidigare under dagen var denna upplevelse att likna med Sengångar-SM för halta och lytta! Malmö tackade för det dukade bordet och dunkade in puckar då vi själva botaniserade på botbänken.

  Att lägga skulden på enskild spelare låter sig inte göras. Denna gång var det kollektivet som gemensamt förväxlat skridskorna med cementskor.

  Anmärkningsvärt att vi så totalt tappat förmågan att sätta puckarna i nät. Ring någon, någonstans, genast. Vi behöver en Stefan ”Loppan” Hellqvist – omgående!

  Men, vis av tidens tand, så vet jag(!) att det kommer en morgondag. Och med den nya möjligheter. Det gäller bara att gripa tag och sedan inte släppa taget..

 5. Ludde

  tror mig nu kommer raset man har väntat på! berglund är ett skämt i mina ögon just nu…

Tweets

Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

Isbitar efter Djurgården där siffrorna visar att vi ska ha höga krav på detta VIK som skapade klart mer än DIF – me… https://t.co/un9QcV8ukV

SvaraRetweetFavorit
#12 🤍💛🖤🏒 - AvatarLennartGotlin#12 🤍💛🖤🏒

@SeClaes Bra efterforskning. Som jag skrev i tråden från @VIKFanCentral så verkar det beror på vart det händer. Men jag håller med dig. 💛🖤🤍🏒

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

@GurkOlle @RohlinTorbjorn Gretzkys slagskottsteknik är helt bortglömd, eller? Idag alldeles för många menlösa drags… https://t.co/F5XTm70oK6

SvaraRetweetFavorit
Kenneth Larsson - AvatarVIKen1964Kenneth Larsson

@VIKFanCentral @marcuswikman Krüger vrider upp ryggen och vet att Jansson kommer. Jansson tar två skär innan från p… https://t.co/PLv5deKRM3

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto