Östersundskännare om Källströms & Skiölds tre säsonger i Jämtland: ”Mycket bra Ettanspelare”

Kenny Källström till höger (försöker kapa Tobias Forsberg) från säsongen då det blev 17 poäng i Leksand.

 

Den tidigare storbacken Leif Rohlin sa en gång till mig att de trogna fansen är de som bäst kan sitt lags spelare. Fick kontakt med Rikard Dahlgren, f.d. ordförande i Östersund IK:s supporterförening, som sett både Kenny Källström och Johan Skiöld vardera, i tre hela säsonger dessutom. Och vem känner då dessa spelare bättre?

– De är två mycket bra division 1-spelare, säger Rikard. Skiöld tog ett tag på sig, där man undrade vad tusan det var frågan om, innan han hamnade rätt i kedjeformationerna och blixtrade till. Han är snabb på skridskorna och uthållig om det behövs långa byten.

– Den stora styrkan han hade hos oss var förmågan att ta sig fram även om det kunde se hopplöst ut, men på något sätt kom han fram och förbi. Sen rörligheten och tempoväxlingarna i offensiv zon, han är duktig på att använda det för att luckra upp försvar, antingen för att bereda väg för medspelare eller göra något av situationen själv. Jag vill minnas att han inte var så lyckad som straffläggare, men i övrigt är han en av våra största måltjuvar.

– Källström är stor och tung och inte så snabb i starten, men en mycket stabil och säker back. Han tar det fysiska försvarsjobbet bra, och gör inga vilda dribblingar i egen zon. Bra skott från blålinjen som han kanske inte utnyttjade så ofta som jag hade velat. Kenny är också en av dem där som förstår att vårda relationen till fansen, även om en match gått åt helskotta.

– Kenny kör inte över folk, men kan sätta in bra tacklingar, men han mosar inte. ”Gentle giant”. Han är dock bra på att stå som murbräcka eller låsa fast motspelare.

– De båda har väl några matcher med Leksand, och Källström en full säsong. De är bra division 1-spelare som i rätt utvecklingsfas och omgivning säkert låg bra till för en chans i HA, men jag skulle inte kalla dem allsvenskt material i dagsläget.

– Hamnar de rätt kommer ni nog få mycket nytta av de båda. Kenny är den jag saknar mest av våra förluster. Det var givet att vi inte skulle ha råd med några såna där namn som tex Skiöld, så de hade jag inte räknat med att de skulle vara kvar, men jag såg det som i alla fall troligt att vi kunde behålla Kenny, så den förlusten sved. Vi hade ont om stora trygga pjäser i försvaret i fjol och Kenny var en riktig koloss där.

Är Skiöld mer av en skytt eller playmaker? Ren finess offensivt, eller finns tvåvägsspel och fysik där?

– Hos oss blev han en naturlig målgörare eftersom vi saknade lite sånt, men jag tänker honom nog mer som playmaker. Fysiken finns garanterat, han kan smälla på bra. Tvåvägsspelet vågar jag inte tycka till om, han hade inte riktigt den rollen hos oss. Men han var grymt bra att ha i boxplay, så det ska nog inte vara några problem.

Passar Källström i power play i ett topplag i Ettan?

– Nja, visst fick han spela PP här, men mer som stabil sista utpost och bra blålinjeskott om läget uppstod, men det hände inte så mycket kring honom offensivt.

– Jag hoppas de blommar ut ytterligare hos er. Lycka till med säsongen, och jag hoppas ni kan studsa tillbaka snart till HA, säger Rikard avslutningsvis.

1 svar

  1. 2017-07-13

    […] genom att ta in bjässarna Morgan Hassel och Kenny Källström. Desto mer man fått reda på kring de två sistnämnda desto mer sannolikt känns det att VIK kommer gå från noll till två […]