Reflektion: Från noll till två ”pappabackar” & scout om Linköpings Derek Roy

Pappaback 1 - Morgan Hassel (Pappaback 2 är Kenny Källström) FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Efter att ha lyssnat och läst om de nya spelarna Patrik Zetterberg tagit in kan en sak slås fast: Backsidan har en helt annan och tydligare struktur denna säsong jämfört med 16/17.

Ifjol saknade laget helt och hållet en ”pappaback”. Visst försökte verkligen Hampus Larsson, men vad hände egentligen i kvalet? Även Jimmie Jansson och Douglas Alenbring försökte, men de, liksom Larsson, var för unga att redan nu leda laget. (Lindelöf och Alenbring fick inte spela så mycket).

Resten av fjolårets backar var inget att skriva hem om, de flesta ville nog knappt inte ens vara här, vilket även klubbchef Mats Brokvist lätt indikerat. Dessutom hade de, bland annat, en avsaknad av karaktär, tuffhet och beslutsamhet på isen. Grannlaga uppgifter för deras nya klubbar att försöka måla tigerränder på dessa…

Dessa grava brister ser Zäta ut att ha adresserat nu (relativiserat till Ettannivå och bara på pappret än så länge). Först genom att tidigt ge tuffe Alenbring nytt kontrakt. Det var en tidig och tydlig signal om vilka karaktärer som uppskattas.

Sedan genom att ta in bjässarna Morgan Hassel och Kenny Källström. Desto mer man fått reda på kring de två sistnämnda desto mer sannolikt känns det att VIK kommer gå från noll till två ”pappabackar” kommande säsong.

Hassel och Källström kommer, om de fortsätter som i tidigare klubbar, ge trygghet och stabilitet även när det blåser, genom att med sin pondus och fysik sprida ett lugn som stärker de yngre spelarna. Alenbring hoppas jag fortsätter med sitt härliga fysiska spel och hårda tacklingar och på så vis också ökar lagets pondus.

Detta mixat med offensiva backar med SHL- och allsvensk rutin i Nilsson (som dessutom har bra frekvens och kanske också är redo att leda), Lindelöf och Brandhammar och allroundbacken Werner. Lite skillnad mot ifjol. På pappret alltså. Sen ska det ju spelas om det också.

***

Talade med en NHL-meriterad scout om Linköpings nye Derek Roy, med tunga meriter från NHL:

– Roy är fortfarande en stor spelare i min bok, såg honom i KHL ifjol. Mycket smart på isen, finner lösningar på de flesta problem. Mycket fina händer, skapar en hel del offensivt utan att offra defensiven. Av någon anledning spelade han ytter i KHL, men han är en naturlig center, bra på tekningar. Fotarbetet och skridskoåkningen såg fortfarande fin ut. Har dessutom ledaregenskaper.

1 Response

  1. Emil skriver:

    Någon som har hört något om Lucas Sandström fortfarande är intressant för VIK?