På pappret är Luca Caputi nästan en allsvensk drömvärvning och signaler på verklig storsatsning

Han är bara 25 år. 35 NHL-matcher och nio poäng. 191 cm (yes!). Riktigt bra poängsnitt i AHL (0,61) som bräcker de flesta transatlantvärvningar, inklusive i SHL. Även bra poängsnitt i AHL-slutspelet (0,52). Ska vara väldigt stark i kroppen även på AHL-nivå.

På pappret är det en SHL-värvning VIK har gjort. Enda smolket i bägaren var att det blev spel i ECHL ifjol, men det var nog en starkt bidragande anledning som gjorde Luca Caputi möjlig att värva överhuvudtaget. Samtidigt var ju AHL överfullt av NHL-spelare ifjol. Konkurrensen i AHL var oerhört stark.

Men det stora frågetecknet är hur bra Caputi passar på stora rinkar. Hur bra är fysiken just nu? Tack vare den låga åldern är det nog en högst motiverad spelare som vill påbörja en framgångsrik resa i Europa.

Enligt Niklas Johansson på VIK.se är Caputi tänkt att spela i förstakedjan med Jeremy Williams. Intressant är att båda har spelat i Torontos organisation, dock ej samtidigt. Enligt rapporter är både Williams och Caputi väldigt vassa framåt men inga defensivt starka spelare. Räkna då med ett kanske mindre flashigt och poängstarkt namn som center mellan dessa två.

Det ser alltså onekligen ut att behövas en riktigt defensivt stark center mellan dessa två lirare. Det finns några sådana på Centralens centerlista. Direkt känns en spelartyp som Maxime Macenauer som en som skulle behövas för att täcka upp bakåt. Lite kul också att Luca Caputi fanns med på Centralens lista på yttrar tidigare. Det ska också in en ytter till tydligen, vi kanske får titta på den listan igen?

Maxime Sauvé 65 000 $ Hyperintressant komplett center. 0,55 poäng per match. Aningen ung och vill kanske satsa mer på NHL-drömmen i AHL…

Kyle MacKinnon okänd lön – Kanske lite klent poängsnitt (0,37) men liknande snitt som Rögles Kelsey Tessier.

Philip-Michaël Devos okänd lön – 0,41 poäng per match och bra poänggörare som junior.

Maxime Macenauer 70 000 $ Mycket snabb NHL-meriterad tekningsspecialist som är stark defensivt. 0,33 PPG.

Chris VandeVelde 62 500 $ Bra tekare men bäst defensivt. 0,31 PPG.

Warren Peters 105 000 $ 96 NHL-matcher. Hyfsad offensiv 0,36 PPG.

Cam Reid okänd lön. Storväxt ung center. 0,35 PPG.

***

När man läser om Caputi verkar det vara en spelartyp som liknar Stefan ”Slungan” Lundqvist, som gjorde stor succé i VIK innan ryggen sa ifrån. Spontant känns det inte som VIK haft någon stor stark målskytt som ”Slungan” sedan dess. Kanske fram till nu…

6 svar

 1. Kronan skriver:

  Min känsla är att centern Fredrik Warg ligger på NJs radar, är en ganska realistisk värvning på en meriterad och beprövad spelare som dessutom har ryktats till allsvenskan. Ska vara en bra tekare men har tveksam +- statistik.

 2. Vimmerbyarn skriver:

  Mikael:Hade faktiskt glömt bort både Larsson och Linnarud….Då är det ju ganska lugnt faktiskt! =) Såg i forumet att Fornataro ryktesvis inte verkar få det att stämma i Leksand. Hoppas att VIK känner till detta! Då finns det ju goda chanser att få till åtminstone en utlåning med tanke på Salos gamla VIK-hjärta. …..

 3. Vimmerbyarn skriver:

  Mikael:Hade faktiskt glömt bort både Larsson och Linnarud….Då är det ju ganska lugnt faktiskt! =) Såg i forumet att Fornataro ryktesvis inte verkar få det att stämma i Leksand. Hoppas att VIK känner till detta! Då finns det ju goda chanser att få till åtminstone en utlåning med tanke på Salos gamla VIK-hjärta. …

 4. Mikael Norén skriver:

  Vimmerbyarn, jag tror det behövs en center och kanske en forward till, med tanke på just att Söderkvist kommer behövas på backen och osäkerheten kring Fredrik Johansson.
  Visst skulle man kunna lösa det med att värva en back också, men i dagsläget har man ju sex glasklara topp-6-backar med Winge, Hampus Larsson, Linnarud och Söderkvist som backups.

  Pelle, självklart är Berglund det, men han är ju så bra på allting. 🙂 Tänkte mer på någon renodlad storväxt sniper, då finns det inga många tanks att hitta.

 5. Pelle skriver:

  Patrik Berglund kan man väl också beskriva som en stor stark målskytt. Men visst ”Slungan” var ju också grym.

 6. Vimmerbyarn skriver:

  Mycket intressanta tankar! Läser din sida flera gånger i veckan. Du nämnde att de borde satsa på en defensiv center nu. Vore det inte bättre att satsa på en försvarare istället? Finns ju redan 13 forwards, så även i matcher när Fredrik Johansson inte är med så har dom ju fullt på anfallssidan ändå. Sju backar känns lite tunnt för en shl-satsning, men det verkar inte vara högprioriterat. Blir det skador på baksidan, kommer Söderkvist troligen flyttas ner och då spräcker de ju den kedjan. …