Påskanalys av de större frågorna och stora penseldragen som behöver lyfta för ny fart i SHL2024 – VIK behöver bryta trenden sedan 18/19 med allt färre poäng per satsad krona

Får VIK-fansen snart en välbehövlig större omstart, vilket även Thomas Paananen förtjänar i någon SHL-klubb som kanske assisterande...

 

Löven-MoDo höjer kanske värdet lite på VIK:s tidiga uttåg, där Löven visat att de är ett bra lag åter. Men efter relativt magra säsonger sedan 2018/19 behöver VIK:s högsta ledning adressera och förbättra en rad större saker.

Faktiskt har det VIK fått ut i form av poäng och segrar per satsad krona gått ner sedan succésäsongen 18/19. Den trenden måste omgående brytas.

Nedan några nyckelområden där VIK behöver lyfta för att närma sig Karlskogas poäng/segrar per krona och Västerviks träffprocent på importer. Det är helt oacceptabelt att VIK ska finna sig i att bli ifrånkörda här år efter år nu.

VÄRVNINGARNA/SCOUTINGEN

Gällande svenska spelare har Patrik Zetterberg lyckats väl. Men gällande importer är det betydligt jobbigare. Det är även märkligt att välkända och lättscoutade importer som Rauchenwald, From och Lavoie blev misslyckade.

Här får vi hoppas att VIK kan hitta den nördighet att hitta importer som vad jag hör Per Kenttä och Emil Georgsson har. Är Patrik Zetterberg på plats i USA och scoutar ECHL-slutspelet nu exempelvis?

Hoppas styrelsen ger Z alla resurser att scouta ”24/7”. Ingen detalj är för liten och hoppas Z får medel att anlita professionella scouter som vänder på precis varje sten. När Z väl får chansen att se spelare brukar ju sportchefen hitta rätt.

Sen är det inte bra om Zetterberg nu känner sig så rädd för att misslyckas att man fortsätter bortse lite från ECHL. VIK kommer knappast bara kunna värva dyrt och beprövat för att kunna ta steget. Det kommer nog inom överskådlig tid finnas HA-lag med större budgetar som VIK inte regelbundet kan utbuda.

Ett annat förbättringsområde är att bättre förvalta de importer VIK väl får hit. Det verkar som Thomas Paananen kör det mesta på svenska och låter kanske importerna klara sig själva lite mer, TP lämnar det nog till spelartruppen att få in dessa i systemet och gruppen plus språket.

Hörde att Roe alltså var bra att gå in i sin egen bubbla och var oerhört snabb att ta till sig saker, något många andra mindre anpassningsbara importer har haft betydligt svårare med under detta VIK-styre.

SPELARUTVECKLINGEN

Här har det avstannat sedan 2018/19 i många stycken. Få spelare slår personliga rekord i VIK numera. Snarare tvärtom. Det måste grundligt utredas varför det blivit så.

Hör att en del fortfarande menar att VIK saknar Helena Ambjörns fysträning, som ju kanske är lite smartare än att lyfta skivstång. Och fakta är att VIK under Ambjörn var spänstigare och bättre än under alla andra fystränare  Resultaten och orken på isen är viktigare än någonting annat.

Här har alla andra fystränare objektivt varit sämre än Ambjörn i att leverera ishockeyspelare som orkar och håller sig friska.

Jag skulle här inte lyssna överdrivet mycket på spelarna själva här, tror det krävs riktig utbildning och erfarenhet för att förstå hur man bygger spelare med en fysik som orkar på isen. Tror det är relativt ointressant vad man tar i bänkpress kontra hur mycket man orkar på isen, eller hur man ”känner” själv.

LEDARSKAPET

Paananen och Fagerlund är oerhört snälla människor, precis som Ivarsson. De lämnar uppenbarligen väldigt mycket till spelarna, särskilt till hemmasöner som ofta får ta ut svängarna mycket utan några åtgärder.

Dock är Paananens tålamod med importer ofta oerhört kort, och dessa bänkas ofta till höger och vänster. Kanske skulle en bättre balans vara om inhemska spelare och importer möttes av en jämnare kravnivå, oavsett språkkunskaper och koppling till Västerås med omnejd?

Här skulle det också behövas mycket mer rutinerade spelare som hjälper tränarna att få ut budskap och sätta en spelidé och disciplin. Logan Roe var alltså äldst i VIK. Fredrik Johanssons proffsighet och ledarskap saknades då VIK tappade konceptet i slutspelet.

Här skulle en kravställare som Kalle Östman kunna hjälpa till. Med flera.

Rutinerade rinkrävar behövs, det är bara att titta på övriga lag som är kvar. Daniel Gunnarsson kan nog steppa upp och bli tuffare på isen och en riktig pappaback vid sidan av denna.

TAKTIKEN

Få insatta jag talar med är imponerade över hur VIK spelar. Det är mycket åka skridskor nord-syd, och väldigt lite lirkande i andra riktningar. Här måste också steg tas där sportchef Patrik Zetterberg är ytterst ansvarig för vilka tränare han ställer bakom bänken.

Att power play havererade så är också något som behöver utredas. Likaså att VIK inte vann en enda match under hela säsongen från underläge. Kanske finns en djup oförmåga att vända matchbilder?

Styrelsen kan inte gå in här och ha åsikter direkt om tränarsidan, då blir det som med Tony Zabel, Christer Olsson och Andreas Appelgren våren 2017.

Kontinuitet är överskattat, NJ fick rätt. Titta bara på andra lag som vågar göra förändringar, resultat och annat kan komma snabbt.

FRAMTIDEN

Tror mig veta att tränarna och sportchefen har självinsikt och är prestigelösa och fina människor som kan lära sig saker och förbättras. Men frågan är hur mycket tid som finns och många är nog lite trötta på att höra om ”läropengar”.

VIK har smarta och tuffa personer i högsta ledningen där jag tror Kevin Johansson kanske blir en framtida klubbchef, där kravbilden ökar i ett gulsvart landskap där det inte finns plats för ursäkter (läs styrelsens lysande rader igen). Johanssons erfarenhet från Brynäs och SHL är värdefull.

Ordförande Pär Södergren driver framgångsrika företag och har ju med sin styrelse på många plan lyft VIK så att klubbens ekonomi blomstrar som aldrig förr.

Förutsättningarna blir allt bättre under Södergren, vilket i sig är oerhört glädjande och något vi inte varit bortskämda med. Hatten av för det!

Nu gäller det att leverera också. Kan VIK få upp poängen per satsad krona och bli ett återkommande topplag kommer det bli SHL, förr eller senare. Frågan är bara om det blir innan pensionen.

***

Bloggen önskar fortsatt Glad Påsk!

Blev förresten hedrande nog inbjuden till VIK.se och Jimmy Gerdins podd, där några av ovanstående frågor luftades. Sunt att klubben bjuder in en annan som inte bara stryker medhårs:

8 Responses

 1. Bozo skriver:

  Östman lär nu vilja att Paananen är kvar om han ska ansluta. Om han inte kommer kan nog det mesta hända. Gissar att den 21:a på öppna träffen att man antingen presenterar Östman och inte så stora förändringar i den sportsliga ledningen och hoppas bygga vidare på 18/19, alternativt betydande förändringar i den sportsliga ledningen.

 2. Bozo skriver:

  Trenden är ju supertydlig som bloggen skriver. Per krona har klubben bara blivit sämre och sämre sen återkomsten. Där senaste säsong är allra sämst per krona. En sån tydlig negativ trend ger inget förtroende hos sponsorer.

 3. Peter T skriver:

  På tal om fulspel, som vissa lövare anklagade oss för att göra. Har väl aldrig sett på maken, pååkningar på målisen, tacklingar i huvudet osv, i matchserien mot Modo.
  Så har dessa patetiska människor, som kallar sig lövenfans, mage att beskylla oss för fulspel. Aldrig hänt, att jag håller en tumme eller två på Modo, men nu gör jag det, alla tummar å stortår jag har. Löven ska ner i ettan igen, det är för dem rätt nivå.

 4. Peter T skriver:

  Som jag förstår det, har PT Ambjörn gift sig med Jonte Hedström. Skulle man lyckas få in Ambjörn på fysbiten, kanske man skulle kunna lura in Jonte på nån form av roll oxå 🤔, har ju enorm erfarenhet inom hockey, och skulle säkert kunna komma med lite tips och idéer.

  • Mathias skriver:

   Ja dom är gifta. Träffade henne på min förra arbetsplats då hon var där och skulle se över vårt gym.
   Frågade om hon inte skulle komma tillbaka till VIK snart, men hon log mest och frågade om jag tyckte det.

 5. Mikael skriver:

  Riktigt kloka ord! Ambjörn är nog i min mening den absolut största förlusten denna klubb har gjort! Om jag inte minns fel så ville hon vara kvar men klubben ville inte det? Finns det någon statistik från hennes år i klubben på hur många skador vi drabbades av? Det hade varit riktigt intressant att se om känslan stämmer att vi drabbades betydligt mindre av skador under Ambjörns tid?

  • Bozo skriver:

   Det sades att hon ville ha en heltidstjänst vilket VIK inte ansåg sig ha råd med.

  • Örjan skriver:

   Hellre Ambjör på heltid än två till på marknadssidan
   När hon hade fysen var VIK inte i närheten av antal skador som det var före hennes tid och efter
   Och anställ Jonte Hedqvist som tränare för J20
   Måste in nytt blod och utifrån istället för från ”VIK familjen”
   När Ambjörn träna dom så körde ju VIK över och sönder motståndarna i sista perioden ju