Patrik Zetterberg är stor i svår stund då ”Z” lämnar som evig i den Gulsvarta Hjältedalen – men sportchefen kunde inte återskapa magin från avancemanget och de första åren

Bilder från avancemanget från Ettan vi aldrig tröttnar på med Zäta och Paananen. Duon kunde aldrig översätta den magin till SHL-jubel. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Under måndagen blev det klart att sportchef Patrik Zetterberg får lämna sin post. Föga förvånande då resultaten och spelet varit under all kritik. Ingen efterträdare är klar.

Efter en lovande start som sportchef då Z byggde ett förhållandevis billigt lag som direkt gick upp från Ettan till HA – och en succéartad säsong därefter – har VIK stagnerat. VIK har till med tappat i inspelade poäng per investerad lönekrona i den allt större spelarbudgeten.

Zäta var ofta bra att hitta svenska spelare med stora fynd som bröderna Östman, Jesper Johansson, Anthon Eriksson första vändan, August Tornberg, Samuel Ersson och många andra då laget gick upp.

Men sedan har det blivit betydligt svårare att få ordning på de tänkta spetsvärvningarna, särskilt importer, se exempelvis denna genomgång från förra säsongen.

Troligen anlitades en scout som Max Strömberg Melin för sent. Kanske var sportchefen inte nördig nog att sitta nästan hela nätter och kolla videoklipp från Nordamerika, som enligt uppgift Emil Georgsson och Per Kenttä ska göra.

Kanske borde även Zäta agerat mycket tidigare i tränarfrågan, men nu fick alltså sportchefen själv gå istället.

Som person har Patrik alltid varit mycket sympatisk och visade värme då min mor nyligen gick bort. Patrik har alltid varit proffsig och oavsett kritik jag framfört aldrig gnällt på det, utan Z har alltid försökt svara på mina frågor mycket sakligt.

Zäta säger också till bloggen nu ”att det är såklart tråkigt, men jag tror det var bra att klubben agerade på något sätt.” Ungefär samma sak som Patrik stort nog sa mer utförligt i Expressen.

***

Hur har då resultaten sett ut under Z, som även var assisterade coach under säsongen i Ettan och första året i HA? 2016/17 var Z assisterade sportchef bakom Andreas Appelgren, och då gjordes faktiskt några bra värvningar. Resultaten under Z:

Faktum är att VIK aldrig blev bättre än säsongen 18/19 om vi kollar skralt rent poängmässigt, och då vann laget också alla utom en slutspelsmatch (mot Leksand).

***

Frågan är vad som händer nu. Några nyckelfrågor på kort och lång sikt:

 • Hur länge blir tränarteamet kvar?
 • Ökar Paananens status, då spelarna kanske känner att det är Paananen som gäller nu (i alla fall tills vidare)?
 • Robert Nordmark var ju lite ”Z:s kille”, hur kommer tränarteamet påverkas nu?
 • Hur påverkas Lukas Zetterberg av detta?
 • Patrik Berglund ska ju haft en nära relation till Z, om jag uppfattat det rätt, hur påverkar detta eventuellt ”Bulans” comeback?
 • Hur jobbar styrelsen nu för att säkra den så enormt avgörande nyrekryteringen av sportchef – vilken bland annat sportslig kompetens lutar de sig mot i denna process?
 • Hur nära är en ny sportchef? Och har denna ett nästan färdigt tränarteam att sjösätta direkt, eller till nästa säsong?

Tills sist valde nog styrelsen denna väg för att den nye sportchefen ska få välja själv hur tränarteamet ska se ut, och om någon av de befintliga ska få vara kvar i någon roll.

19 svar

 1. Olle skriver:

  Aftonbladet Sport rankar ikväll Hockeyallsvenskans 30 bästa spelare just nu. Inte helt oväntat ingen från VIK.

 2. Kalle skriver:

  Enligt expressen är ny back klar. Nick albano.

 3. Bozo skriver:

  Har Bulan nu meddelat att det inte blir någon comeback? Att det var det som var Z sista halmstrå och fick därmed tacka för sig när han lämnade det beskedet till styrelsen? Har ju inte blivit så många träningar för honom och inte med idag heller.

  • Pelle skriver:

   Det borde väl inte vara avgörande kan jag tycka. Inget som Z kan påverka ändå. Att Z får sparken grundar sig nog på flera års dåliga värvningar.

 4. Alkemisten skriver:

  Kortsiktig lösning att sparka Z? kanske.
  Vad klubben behöver är att parallellt våga bygga underifrån. Då blir värvningarna inte lika viktiga.
  Det betalar av sig om 7-10 år.
  Ungdom -U16
  Från U13 och uppåt måste det finnas en tydlig plan hur vi tränar och spelar.
  Hur genomför man det?
  Varje lova ska det genomföras träningscamper(2-3dagar) med U13-U16 där man tränar och förklarar hur vi i VIK spelar.
  3 ispass om dagen, 1 skridskoteknikpass, 2 pass hur vi spelar
  Strunta i fyspassen under lägren, se till att värm upp innan passen istället.
  Teori innan ispassen hur vi vill spela.
  Dessa läger måste inte ledas av deras ordinarie tränare.
  Juniorer
  Våga bryt gängse praxis
  Se till att LIU även kan vara praktiska linjer.
  LIU, ja en skoltrött 16 åring kan söka hit.
  Nu måste man läsa teoretiska linjer på Widenska(som har Sveriges högsta betygskrav), varvid 60% faller bort oavsett hur bra hockeyspelare du är.
  NIU måste vara teoretisk, men LIU har inte dom kraven.
  Våga gå en egen väg, en bra LIU spelare kommer tillhöra J18Ungdom på kvällstid i 2veckor, sedan flyttas över till J18 region(gamla elit).

 5. VIKKS skriver:

  Tack Z för tiden som varit och att du var stor i detta tunga besked, får hoppas att alla runt Vik nu kan se framåt , dock krävs en hel del till för allt ska bli frid och fröjd i Vik land.

 6. Misse skriver:

  Tack Zäta för den här tiden. För alltid en gulsvart hjälte och, vad som verkar, en genuin trevlig människa.
  Men det var verkligen dags för en förändring nu.

 7. robert Jonsson skriver:

  Mycket väntat att detta skulle ske. Zäta har definitivt stått för alltför många kalkonvärvningar. Man får i efterhand känslan att han måste lagt ner alltför lite tid och kraft för att detaljscouta de nyförvärv som anslutit till laget.
  Förutom stats som man enkelt kan utläsa via elite prospects så måste man även ha med ledaregenskaper samt hur spelarna fungerat lagmässigt i de lag man representerat. Dessutom inte minst viktigt är att ha grepp om spelarens tidigare skadestatus. Bara o ladda om.

 8. Janne skriver:

  Styrelsen utser sportchef och sportchefen utser tränare, inte styrelsen. Så vänta och se….?.

 9. Pelle skriver:

  Ja, vem som blir sportchef kommer avgöra både vilka tränare det blir och vilka spelare som ska behållas och värvas. Men borde vara svårt att hitta någon etablerad just nu. Kanske blir en oprövad förmåga. Lite läskigt.
  Bulan påverkas nog inte. Z kände honom, men de umgicks inte privat om jag minns rätt.

  • C skriver:

   Är kanske bra att få en ”opartisk” person som hanterar bulan med. Har varit lite för mycket kompisar och släktingar i VIK sista 5 åren. Bättre att få in proffs som ”går till jobbet”.

 10. Pelle skriver:

  Förra säsongen blev man fråntagen 5 p som man egentligen spelade in så då blir det samma poäng som 18/19. Men budgeten var förstås mycket större förra säsongen jämfört med 18/19.

 11. Hasse skriver:

  Angående Bulans relation mot P Zetterberg tror jag att Bulan är så pass professionell att han vet vad som gäller i hockeyvärlden, prestera annars får man gå. Det gäller ju i hela organisationen.
  Pannanens status tror jag inte påverkas nämnvärt då den nog redan är obefintlig, det är nog mer Robert Nordmark man lyssnar på nu.
  Lukas kanske känner att han måste bli mer involverad i spelet nu.
  När en ny sportchef har tagit sin plats på kansliet så kommer nog Pannanen och Fagerlund att få lämna plats till en ny tränare, kanske att Robban blir nummer1 och får utse en andretränare.

  • Mr. J skriver:

   Folk måste sluta på riktigt med att dra snacket om att R Nordmark ska ta över huvudtränar uppdraget. Nordmark är ingen huvudtränare, han är en typisk utvecklingscoach som är bra med jobbet i den dagliga verksamheten, som brinner för individens utveckling. Jag har ju hellre Paananen kvar som huvudtränare alla dagar i veckan istället för att Nordmark ska ta över, då Paananen har mer rutin/erfarenhet som huvudcoach. Nordmark har trots allt bara Almtuna på sitt CV som tränare(på elit nivå) vilket var ett fiasko bara det. Och att han sen själv säger att han är en bättre tränare idag än vad han var då betyder inte så mycket då man inte blir en bättre tränare utav att studera hockey från läktaren, utan måste jobba kontinuerligt som huvudtränare för att kunna bli bättre samt utveckla sina svagheter.

   • Torkel skriver:

    WORD!! Folk bara skriker sparka dit och dit, måste finnas en plan också om vad man vill få ut i framtiden.

 12. Kjell jansson skriver:

  Man brukar säga att allting har sin tid .
  Hoppas att man hittar en riktigt skicklig ny sportchef, för den rekryteringen kommer att vara oerhört viktig milt sagt .
  Till sist tack Zäta för dessa år från en supporter på ståplats .

 13. C skriver:

  Tack för allt arbete Z!

  En fin människa som gjort sitt bästa. Många bra värvningar av gamla Västerås spelare som bland annat gav en tredjeplats säsongen 18/19.

  Alla lags ökade budgetar samt högre målsättning av VIK kräver en ny kompetens så helt rätt med byte på posten nu. Bra agerat styrelsen.

  Smart av Micke att se att en ny sportchef kan få välja tränarteam också, sånt glömmer många.

  Dags att se framåt !?!?!

  • GW skriver:

   Tror man hoppas på en Nordmark effekt, om den uteblir åker nog P också?

   • GW skriver:

    Man undrar om sc och coach har haft samma uppfattning om hur laget ska spela? Tycker att det saknas ett grundspel, egentligen har ingen spelare en positiv utveckling inte ens Cheek!