Pinsamt dålig match i Tingsryd och Västerås har en lång, lång väg att vandra

På tisdagskvällen fick alla VIK-fans på nytt en massa gråa hårstrån efter en pinsamt bedrövlig tillställning i Tingsryd mellan två division 1-mässiga lag. Tyvärr. TAIF vann i sudden med 2-1.

Tänk planlös gröthockey i Gränbyhallen plus en domare som gjorde allt för att göra hemmafansen nöjda. Jordan Smothermans otroliga filming i sudden som gav TAIF extrapoängen visade att domaren verkligen lyssnade på hemmapublikens vrål.

Annars började VIK bra och piggt och 0-1 kom snyggt genom Tim Heed i första. Successivt försvann dock kvaliteten ur VIK:s spel  och det blev en enda stor gröt av allting. När sedan Marcus Eriksson utgick efter en kontakt med Smotherman (självklart ingen TAIF-utvisning) tappade VIK helt spelet. Eriksson är en av få som kan åka skridskor och slå och ta emot en passning.

Tingsryds power play kan ha varit det sämsta som skådats och man utnyttjade hemmadomaren dåligt.

I andra perioden bjöd kedjan med skicklige men naive centern Mikael Frycklund på en massa kontringar för smålänningarna och till slut grötades 1-1 in.

Den sorgliga historien avslutades med att TAIF vann i sudden efter Smothermans fantastiska filming som i NHL givit en solklar tvåa för diving.

Sammanfattning

Detta VIK har en lång, lång väg att vandra. Nye centern Eric Johansson tröttnade fort rejält och såg tyvärr väldigt trög och långsam ut och brände en del fina gratischanser då pucken studsade fram till svenskkanadensarens klubba. Eric Johansson måste upp en massa nivåer och snabbt få bort öl-liga-tempot ur benen – för Leisenring tog det 8-10 matcher.

Mikael Zettergren och Eric Johansson hade nytta av Erikssons spel och med en bättre tredjelänk än Zettergren som bara tappar pucken och vägrar spela fysiskt skulle det kunna bli en bra kedja. Man förstår verkligen att alibispelare nummer 1 Zettergren är på väg till division 1. Hoppas det går vägen så att VIK får loss lite pengar att satsa på någon som vill och kan.

Tim Heed gjorde en bra match tillsammans med Marcus Eriksson. Resten såg mycket tröga ut och vi kan nog nu helt enkelt konstatera att VIK är ett mycket långsamt lag och tyvärr verkar inte Eric Johansson eller Mark Santorelli vara snabba heller. VIK får på något sätt hitta ett spel där man maskerar att man har så många långsamma forwards.

Vi får helt enkelt ha väldigt låga förväntningar på denna säsong och vara ytterst glada om VIK tar sig till playoff. Gladast i afton var nog BIK Karlskoga som kunde skratta åt matchen hela kvällen…

Västerås tre stjärnor:

1. Tim Heed – Fint mål och några bra brytningar.

2. Marcus Eriksson – En av få som kan åka skridskor och samtidigt hantera pucken och hitta passningsvägar.

3. Viktor Mårtensson – Mårten visade bra vilja och kämpade på efter sin förmåga.

10 Responses

 1. Läktarplats skriver:

  Tack – ömsesidigt tack!

 2. Mikael Norén skriver:

  Läktarplats, korrekt, självklart är det så. Du finner ju en massa positiv kritik i denna blogg och denna artikel, men inte enbart intetsägande hejarklacksartiklar.

 3. Läktarplats skriver:

  Men Micke visst finns det väl även positiva kritiker? Kanske även balanserade? Kom igen tro på VIK!

 4. Mikael Norén skriver:

  Malmöbo, håller med om Mårtensson. Han är en konsekvent spelare som är på plats mentalt varje match. Tänk om fler spelare hade samma inställning varje kväll!

  Bonzon, ja för en gångs skulle tippade man rätt. Man skulle kanske satsat en slant på tipset…

  Läktarplats, visst skulle man kunna skönmåla och hylla laget och peppa dem efter varje match. Men då blir det onödigt med en sådan här blogg. Det finns andra forum för sådant, denna blogg försöker beskriva det som sker utan vridningar åt något håll. En sådan blogg passar inte alla så klart och det är ju valfritt var man vill läsa. Sjävklart ska Fagervall och Co peppa sitt lag och se det positiva, sednan är Thalberg och vi andra lite mer kritiska. Det bygger upp ett intresse. Sedan är det ju skönt om VIK täpper till truten på kritiker 🙂

 5. Läktarplats skriver:

  Deppa nu inte ihop och såga både hösten grundtrupp och nytillskotten som just dykt upp.
  Plocka fram det positiva i stället
  – VIKs första period igår var bra. ALLA femmorna var på hugget med fart, fysik och självförtroende. Bygg vidare på det!
  – VIKs defensiv var bra hela matchen. Fortsätt med det!
  – Lasse är en klippa!
  – Domarinsatsen var svag – men gråt inte för det. Det brukar jämna ut sig och i någon kommande match så har vi säkerligen fördel av en hemmadomare.
  – VIK har 10 poängs försprång till Örebro/Malmö. Så förkvalet är säkrat! Till dess – bygg vidare på att få igång samspelet där spelarna är på hugget och tror sig själva och laget. En uppgift för Fagervall och där måste lyfta fram å höja varje individs skicklighet! Individernas eventuella brister är det försent att göra något åt nu när klockan klämtar fem i tolv och gnälls det för mycket om brister sänks självförtroendet.
  – Sikta redan nu på att få ihop en ”växtvillig” trupp till nästa säsong – förutsättningar finns!(Elitserien blir det defenitivt inte i år, men gärna gärna kvalspel!)

 6. Bonzon skriver:

  Spelet är ängsligt och ostrukturerat. Backarna tar för mycket tid på sig och hamnar allt för ofta i tidsnöd. Forwards sliter och jagar för att vinna puck, men när man väl fått tag i den så ”dumpas” den ganska kvickt för byte. Nja…även om resultaten följer din poängberäkning Mikael (vilket det gjort hitills) och VIK klarar topp 7, så kommer inte spelet räcka i en förkvalserie. Där finns det andra lag som är mer sugna…

 7. Malmöbo skriver:

  Hej!
  Då har man genomlidit en ny match på Hockyallsvenskan.se
  Så tråkigt det är att de inte har råd med kommentatorer.

  Jag var rätt nöjd med de första 10 minuterna, då satt passningarna bra och många gjorde bra jobb åt bägge håll. Tyvärr är det bara Tim Heed, som har självförtroende att kunna hålla i pucken, vilket han gjorde fram vid 1-0. Snyggt!
  Övriga spelare har så brått att skjuta (brevid) mål, att det sällan blir långa anfall. De enda som lyckades hålla i pucken var Mårtenssonlinan. De skapade flera chanser, men har ingen finess i avsluten.
  Johansson var blek, men det var väl väntat, det var ju även Berglund när han kom.
  Utvisningarna …. ja en jämn nivå hade han inte, den domaren och det avgjorde till slut 🙁
  Almtuna hemma på fredag, måtte det innebära ett självförtroende lyft.

 8. Mikael Norén skriver:

  VIKPelle, ja utvisningar i Tingsryd var ju löjliga på Lindh, särskilt sista. Men annars måste han disciplinera sig.

  Wolf, är en kombination givetvis, men VIK skulle må bra av någon snabb forward som kan gå på genombrott också, blir mer svårläst då. Synd att Jonte Berg har lagt ner sina försök helt nu.

 9. Wolf skriver:

  Det handlar inte om att forwards är långsamma i skridskoåkningen för där ser man liten skillnad mellan lagen. Det handlar snarare om för mycket pucktransport och för oprecisa passningar som drar ned speltempot

 10. VIKPelle skriver:

  Jag tycker faktiskt lite synd om Lindh. Han har nu tre matcher fått ytterst tveksamma utvisningar. Som dessutom kostat två baklängesmål. I Örebro friade domaren först, men då tappade Strömberg luften och domaren vågade inte stå upp mot publiken och dömde för tackling mot huvudet. Mot Karlskrona fick han in en snygg open ice som domaren fick till interference. Och nu den här historien i sudden. Den här domaren avgjorde verkligen matchen.