Poängligan efter två målrika matcher mot AIK då Gersich börjat producera fint & tillbakablick på tidigare säsongers poängligor under försäsong

Gersich och Dmytriw lyste verkligen mot Brynäs. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

FOTO: Gersich gjorde sin klart bästa match mot AIK, nu även effektiv i poängmakande. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

Shane Gersich gjorde 2+1 i 5-3-segern mot AIK i torsdags. Det ger Minnesotasonen ledningen i den interna poängligan, vad det nu är värt under försäsong.

Shane Gersich. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

Jag börjar inse att jag kanske varit lite väl halvkritisk mot Gersich, amerikanen har en styrka, explosivitet och skicklighet som blir intressant att följa. Bara det att Gersich fick en sen tveksam tackling före Kemp-målet, men #18 absorberade Hampus Falks nästan 100 kilo hur lätt som helst.

Gillar också att Gersich utstrålar en sund och stor tro på grejerna, en möjligen lite kaxig aura – på rätt sätt – som behövs. Samtidigt som hans karaktär hyllats.

Alltid svårt att värdera försäsong, men vi kan konstatera att VIK:s alla importer redan slagit Blake Speers försäsong offensivt 22-23 (0+0 på åtta matcher). Och Speers blev ju mycket riktigt en poängmässig flopp också i serien:

Poängliga försäsong 22-23.

Och 21-22 – Lunsjö, From och Gunnarsson kunde inte riktigt leva upp under serien sedan:

21-22 – försäsong

Nedan 20-21, Tornberg varit tidigt het nu i en resan som lett till SHL och Färjestad:

***

Sammanfattningsvis kan nog poängligor på försäsong mest ge statistikälskare lite njutning. Viktigare är att se hur spelare ser ut. NJ har ju tidigare ofta gjort ändringar i laget redan under försäsong, så visst säger prestationer en hel del redan nu.

Och det är klart att det inte är bra om nya tänkta offensiva spetsar redan från start hamnar i en poäng- och måltorka. Blake Speers kom ju aldrig ur det exempelvis…

Också intressant att Lukas Zetterberg verkligen varit trögstartad under försäsong (tre mål på 20 matcher ovan), för att sedan vara en stark målskytt i serien. Intressant hur det går för Z nu i Tjeckien, kanske en välbehövlig nystart i en mer lirande liga. En stor nyckel i VIK 23-24 blir ju vem som ersätter Z:s högerskytte, särskilt i PP.

15 svar

 1. Mikael Ericson Rilfalk skriver:

  Nej

 2. Ex Suring skriver:

  I Aftonbladet hockey bibeln ( ute nu i butik) får Kangas 2 plus, Komarek den ända med 5 plus. 5 spelare med 4plus Karl Andersson den ända med 1 plus( okänd för mig? )Men hela laget ser ju definitivt ut att ha bättre Skills än förra säsongen som Mikael Noren skriver håller med är ju uppenbart!!! Man är väl inte blind. Har själv spelat i lag VSKs hockey skola i min ungdom har börjat träna hockey i Surahallen nu bra och kul motition. Men ingen Suring ur Västeråsare(VIKare)

  • johan skriver:

   i aftonbladet står det även att Hofbauer och Hellberg får 2 plus.

   Det är givet att Komarek, som är 11-12 år äldre än killarna med sina 8 SHL-säsonger och över 300 SHL-matcher värderas högre än Hofbauer/Kangas som första årsseniorer och Andersson/hellberg som sista årsjunionerer..
   Konstigt vore det annars

 3. Hockey fan skriver:

  Har inte hört intresse från andra lag ang Kangas. Men vi får se han får gärna spela hur bra som helst. Inte mej imot lycka till Kangas. Första bytet MÅL var ju super häftigt!

 4. M skriver:

  5:e hjulet, det kan ibland vara så att det kan vara en spelare som är med i en femma utan att producera men gör så de övriga kan producera, att då i den 5:an/kedjan slänga in en producerande spelare tillför inte alltid något, någon annan 5:a blir troligen sämre.
  Om man bygger en synkad växellåda behöver man även synkroniseringsringar (Kangas) det går inte bara med kugghjul.

 5. Expert tipsen? VIK bränsle!! skriver:

  Fattar fortfarande inte varför Kangas fick vara kvar när man ser hans statestik stärks känslan. Men okej kanske som utvisnings dödare men absolut ingen spets spelare. VIK ligger dåligt till i tipsen i nya ”hockey bibeln” som finns i butikerna nu är tydligen tre klövern som gäller Brynäs -Djurgården-Björklöven till SHL

  • C skriver:

   Om statistiken handlar om att göra mål och assist har du säkert rätt. Om statistiken handlar om att vinna matcher så har du fel.

   Förra säsongen hamnade VIK på undre halvan av tabellen. De flesta i laget var inne på fler mål bakåt än framåt i spel 5-5. Plus/minus räknas det. Vi förlorade mer än vi vann helt enkelt.

   Bäst i laget var
   Isac Skedung 40 matcher +11

   Tredje bäst i laget
   Marcus Bergman 46 matcher +6

   Fjärde bäst i laget
   Gabriel Kangas 47 matcher +5

   Lägg där till att Kangas matchades mot motståndarnas bättre offensiva spelare (stjärnorna) mer än de flesta eftersom han spelade mest i 4linan. Han gjorde 15 poäng men var inne på 5 mål mer framåt än bakåt.

   Är det en slump att NJ rensat i laget men behållt 3 av de 4 som var i toppen på plus/minus?
   Knappast. Alla i laget kan inte göra poäng. Några måste försvara och stänga ner motståndarnas bästa spelare också.

   Kan man inte göra både och undrar någon? Kan man det spelar man inte i HA om man inte heter Marcus Kryger eller Daniel Rahimi och har ett gigantiskt klubbhjärta.

   • C skriver:

    Gabriel Kangas och Isac Skedungs spets är att förhindra mål bakåt. Det är i teorin värt exakt lite mycket som att göra mål framåt. Inte så kul för oss i publiken dock 😎

   • Mr H skriver:

    Bra sagt C!
    Kvar är att stärka defensiven lite till. Det här kommer inte att räcka hela vägen.

  • Peter T skriver:

   Inte så konstigt va!?
   Vi har ju i princip fått börja från noll efter förra årets debacle. De andra lagen har bara ett fåtal nya spelare.

  • Johan skriver:

   Vilken statistik tänker du på, ovan försäsong eller skarp statistik från förra säsongens hockeyallsvenska?
   Enligt statistiken för lika styrka ligger Kangas på 13 p. Den omskrivne Fryklund som spetsforward har 14p, övriga gjorda i PP.
   Mycket bra illustrerat med kugghjulet.
   En eloge till NJ som lyfter fram att utan att kunna lyfta fram egna juniorer är vi ingen förening👏👏
   Men ge dem också speltid när de ges chansen

 6. Mattias Karlsson skriver:

  Saknar vi kanske lillZ i första kedjan och i PP.