Reflektioner: Bygg yngre och lär av historien då veteraner börjat sacka

En lärdom vi dragit alltför många gånger är att när en veteran väl börjat sacka så finns det oftast ingen återvändo.

Vi minns exempelvis Zettergren, Bergquist, Lundbohm, Fornataro och McGrath. Lärdomen verkar alltså vara att ha kort tålamod med veteranerna och ge korta kontrakt. Redan när en veteran staplat tre-fem raka usla matcher bör varningslamporna lysa starkt.

Nu har vi ett antal sådana i VIK, både med och utan kontrakt över nästa år. Hoppas verkligen man gör allt för att försöka lösa dessa kontrakt på något sätt. Och att inte ge nya kontrakt till de spelare runt 27-35.

För lagets veteraner lär bara bli sämre. Visa av historien kan vi dra den slutsatsen.

***

Visst finns det lysande undantag på äldre spelare som är kanon, men ofta är dessa otroliga naturbegåvningar som inte har vett att tröttna på hockeyn mentalt, som Jaromir Jagr.

***

Tänker också på det Mario Lemieux sa när han insåg att det var dags att sluta: ”Hockey is a young man’s game nowadays”.

***

Många var det som skrattade lite åt Malmös slöa ihopköpta gamlingar under många år. Rollerna är ombytta. Nu är det VIK som är country cluben.

***

Jan Hammars fysträning bör det tillsättas en haverikommission kring. Kanske friar den Hammar, eller inte.

Bör tas in någon extern expert att revidera och granska, någon/några med massor av rutin från både framgångsrika hockeylag och hur kroppen fungerar, någon med mer fysiologisk utbildning än det man hurtigt kan läsa på ett flingpaket.

Tror man måste ha stor respekt för de som verkligen kan det här med träning, återhämtning, kost och har riktig utbildning och/eller ett riktigt bra CV på att man lyckats träna upp ett elitlag tidigare.

***

En närstående som läst senaste Läkartidningen berättade också att den senaste forskningen förstärker tidigare rapporter hur stor skillnad det är i återhämtning och skadekänslighet på en 20-åring mot en 30-åring rent fysiologisk.

Och uppenbarligen lider VIK:s 30-åringar av otroliga nästan oläkbara krämpor som det ser ut nu. Hockey är en snabb och tuff gladiatorsport och varje halv procent du tappar syns tydligt på isen.

***

I praktiken är det hela fem poäng upp till Timrå eftersom VIK har dålig målskillnad. Hoppas verkligen man fortsätter bänka fler av de värsta fripassagarna och fyller på med en massa spelare från J20 inför Oskarshamnsmatchen.

Jag är uppriktigt nyfiken på att se Adam Lidström, Kristians Rubins och de andra intressanta lirarna i J20 de här matcherna som är kvar.

Alex Nilsson-Lindelöf har ju gjort bra reklam för J20.

7 svar

 1. Mr H skriver:

  Tackar Patrick och Micke. Återkommer.

 2. Patrick skriver:

  Bra skrivet MR H, tränar bytet lede inte till någon förbättring/förändring. De är ingen större skillnad på deras ledarskap, om du ska göra dig av med nått spelare/frun eller nå annat så måste ju de nya erbjuda nått som inte fanns tidigare o förhoppningsvis göra saker bättre. Skulle vara intressant o höra hur Fägerblad mm resonera vid valet och vad Appelgren skulle bidra med. Fägerblad måste bort N U han håller på och köra en väl mående och fin förening rätt ned i skiten. Tränar bytet var fel och har lett vik ned i fördärvet. Som MR H skriver det är inte mycket man känner igen i denna förening idag. Saknar Anders som stod för ett lugnt o stabilt ledarskap. Fägerblad har behov av att höras/ synas. Är allvarligt oroad för Viks framtid. Nått måste göras NU!! Av oss publik o sponsorer. Såg att en sponsor hoppa av i vlt i går de är inte rätt väg att gå bättre att reagera o göra nått.

 3. Micke skriver:

  Bra skrivet.

 4. Mr H skriver:

  När Vik bytte tränare, då måste de väl också ha förstått, att när det går så här superudda illa, då måste man våga byta TILLRÄCKLIGT många spelare I TID. Appelgren håller ej för detta. Mesigt som tusan. Man säger att man ska göra ändringar i truppen, och så gör man inget ändå. Struligt. Ledarskap.
  Det har hänt många gånger att rätt juniorer höjer sig i seniorsammanhang. Här vågar man inte ens prova. Två spelare bänkade en eller två gånger. VIK HAR HAFT HALVA SÄSONGEN PÅ SIG att göra något åt backspelet.
  Det är för mycket som inte känns igen i det här laget. Eller klubben.

 5. Göran skriver:

  Knyt upp Andreas Lindh till nästa års ledarstab
  Låt han bli fystränare lovar då blir det rejäl fys
  Årets fys verkar ha vart som morgonpasset i Lasse Åbergs film Sällskasresan

 6. Sigge skriver:

  Tycker det är pinsamt som Jan Hammar gick runt i början och skratta hur VIK:s förra fystränare hade tränat laget, och nu har han ett lag som teoretiskt sätt är hundra gånger sämre tränade.

 7. Danne skriver:

  Jag uppskattar alltid dina analyser, de gör att man på något sätt orkar se framåt i all den här misären. Håll huvudet högt, kör på och du gör ett kanonbra jobb! MVH Danne