Röster om Lavoie – som VIK ska ha vunnit signaturen från före AIK – från Karlskoga, Timrå, Innsbruck och Hästen: Vad är det egentligen för berest lirare VIK är på väg att få in?

Alexandre Lavoie och Jimmie Jansson sida vid sida säsongen 16/17, nu kommer duon göra avtryck i VIK i vinter åter sida vid sida men i samma färger. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

PP-specialisten Alexandre Lavoie ska nu alltså vara klar enligt Expressen, vilket även Hockeynews.se rapporterade i veckan. Enligt uppgift till bloggen vann VIK kampen om Quebecsonen med AIK.

Dock ska inte norska Frisk varit så sugna på Lavoie som Hockeynews.se menade, då den klubben tidigare lät Lavoie gå.

Lavoie har ju studsat runt mellan allsvenska lag, ECHL, Norge och Österrike. Bloggen har genom åren också få in del rapporter från professionella scouter och andra på insidan.

Min egen bild är främst från Karlskoga då Lavoie var en riktigt vass speldosa som skapade massor av offensiv. Men samtidigt väl många klubbyten kanske?

Frågan är alltså vad det är för lirare VIK egentligen får in? Nedan kommer en rad rapporter om Lavoie:

En spelare som mött Lavoie som brukar var frispråkig:

”Oj jä-lar, VIK satsar rejält. Bra passningsspelare framförallt, blir nog riktigt bra om han får med sig en leftad målskytt i PP. Ingen som sticker ut sådär överjä-ligt i spelet, men bra passningsspelare som sagt.”

Allmänt om Lavoie från insatt källa:

”Med lediga ytor är han en väldigt skicklig och effektiv spelare när det gäller att göra poäng. Visade det i bl.a. BIK där han spelade i samma kedja som skickliga spelarna Ejdsell och Valkvae Olsen. Mycket bra på vänster half wall i PP. Hygglig avslutare därifrån, men största vinsten är hans genomskärare genom boxen där han har väldigt bra precision och bra känsla i flip-passningarna.

I spel 5-mot-5 ganska medioker. Ingen större skridskoåkare och vek i närkamperna. Tar inte det extra skäret i 50/50–duellerna för att vinna puckarna, inte villig att ”take a hit and make a play”. De negativa bitarna är troliga anledningar att han inte har lyckats etablera sig, fick inte stanna i vare sig Kalpa, Timrå eller Frisk Asker. Där är också frågetecknet kring Lavoie och VIK. Har svårt att se Paananen uppskatta spelare som inte bidrar i fem mot fem och som inte tar det extra skäret.

Bra kille. Uppskattad, inga som helst problem. Inte alls egoistisk eller så. Tror bara inte han har ”tävlandet” i sig. Kan påminna lite om Viktor Hertzberg, begåvad men kanske lite mjuk, så det blir en utmaning för Paananen. Kan man acceptera att han är lite av en rollspelare kan det ju bli bra, dock frågetecken för att Paananen har det tålamodet/tänket.”

Vita Hästen 2020-2021, 20 matcher, 6+12 för 18 poäng, -4

Magnus Bodin, Pratar Vita Hästen i podcasten ”Spearing och spelsinne” SN17:

”Han var bra i Hästen. Jag visste inte vad man skulle förvänta sig, men han är verkligen spets i PP och drev vår förstakedja med Macke (Marcus Eriksson) och Blomberg. Borde gjort lite fler poäng än han gjorde, då chanser fanns. Verkar också vara en riktigt bra spelare i omklädningsrummet. Han kan nog bli ännu bättre när han får vara i samma lag hela säsongen. Blev ju väldigt ryckigt i Hästen. Spelade ett dygn efter han landat i Sverige tex och sen match varannan dag.

Styrkor: spelsinnet, passningarna och svinbra person. Svagheter: inte jättesnabb på skridskorna, bättre handledsskott än slagskott. Han styrde PP från sin kant där han hotade med handledsskottet men också jäkligt fina passningar på bortre stolpen. Kanske lite väl ofta en passning före skottet. Tyvärr inte så många egna direktskott.”

Mattias Essén, Powerbreak – Vita Hästen-blogg:

”Grym jä-la värvning av VIK! Han var otroligt värdefull i Hästen, framförallt i offensiven. Riktigt bra lirare. Spelskicklig med pucken, bra blick för spelet, det såg man ju verkligen.”

Innsbruck Österrike 2018-19, 51 matcher, 11+23 för 34 poäng, -8

”Tränaren i Innsbruck hade i början förväntningar på honom som var fel, han förväntade sig att Lavoie skulle vara en defensiv forward, mer fysisk och snabbare (svag scouting där, reds. anm.). Han kunde inte leva upp till det. Använde honom mestadels i tredjekedjan. Kan spela både C och W, smart, bra passningsspelare, kan skapa lite offensiv för sig själv och sina kedjekamrater. Reagerar snabbt runt nätet. Inte särskilt stark och saknar snabbhet första skäret. Har alltid sett Lavoie som en anständig (inte enastående) kille för lägre europeiska ligor.”

Timrå 2017-18, totalt 40 matcher 9+13 för 22 poäng, -8

Jimmy Hamrin (Eliteprospects. SR. Timråpodden. U16-scout):

”Skicklig med puck. Inte så skicklig utan. Tyckte han var mest användbar i PP. Försvann i slutspelet.”

Karlskoga 2016-17, 61 matcher totalt, 15+44 för 59 poäng, +11

”Kompetent passningsspelare när han får tid. Var i BIK främst en tillgång I PP. Började som center, hade problem 5-mot-5 med tempo och positionering på stora isen. Han flyttades därför till vinge och började sedan se bättre ut och förbättrade intensiteten.

Snittskott på allsvensk nivå. Skridskoåkningen är förmodligen lite under genomsnittet. Hade i Karlskoga en tendens att alltid ha klubban i midjehöjd när han åkte skridskor, vilket skapade några problem i backchecken. Men han har en bra förståelse för spelet och det gav honom frilägen även om han inte är särskilt snabb.”

Från ECHL 2014-2015, Florida Everblades.

”Alex Lavoie var en lite, långsam, smart offensiv spelare i ECHL. Han var då inte särskilt lätt att coacha och var inte bra defensivt. Han var i förbättringsbar fysisk form i Florida. Man tänkte inte mycket på honom då. Om han kom i bättre form och blev mer dedikerad kunde han ha potential, tänkte man då. Och uppenbarligen har han lyft många aspekter sedan tiden i Florida.”

***

Så vad ska vi säga om denna kommande värvning? Vi får se Lavoie som främst ”en åtgärd” för att VIK till vilken pris som nästan helst inte vill ha så obefintligt PP en säsong till.

Paananen jagade ju på Viktor Hertzberg så han nästan skämdes, sa han i en podd, troligen är Lavoie lite liknande spelare, fast högerfattad? Skickliga, men kanske lite mjuka?

Sådana spetsar behövs såklart också. Men det blir viktigt för coacher, fans och andra att förstå att Lavoie troligen är en ganska renodlad envägsspelare som har en smal spets i att sätta upp medspelare i PP. Inte så mycket mer än så, kanske.

Men det värt mycket om VIK slipper ha 15 % i PP en säsong till…

5 svar

 1. Kalle skriver:

  Inte för höga förväntningar men ändå väldigt positivt att de bästa recensionerna kommer från laget han var i senast 🙂

 2. Pelle skriver:

  Kom och tänka på Weigel när jag läste. Kan försvinna i spelet, men plötsligt slå öppnande passningar.

 3. Bozo skriver:

  15%? Var det så pass högt i slutändan? Dessutom gjorde VIK något mål när man tog ut målvakten under säsongen?
  Säsongen innan kan inte % varit ens ok heller?

  • Pelle skriver:

   Var väl snarare så att det sjönk under säsongens gång. Var väl nästan noll i slutspelet med undantag av en match.

 4. Olliver skriver:

  Ja onekligen lite spännande o se vad han kan prestera o hitta för kemi.
  Men kan nog vara svårt att få fart på honom i 5v5
  Så han borde inte få plats så högt upp i kedjorna ändå.

  Men som sagt pp är ju fokus här.
  Ändå intressant värvning.

  Hästenrösten var salig medans Timrå var lite mer kritisk.
  Får han en stor roll kanske han glänser.
  Hoppas på det!