Mikael Frycklund återvänder från Linköping och kan åter bli en av seriens bästa centrar – men Z är inte nöjd och vill helst ha in en topp-2-center till…

Mikael Frycklund kan verkligen driva fram med pucken och bryta igenom försvar. En egenskap VIK saknat på centersidan. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Mikael Frycklund är tillbaka i VIK. Den store och starke centern med de fina händerna kommer lyfta VIK:s centerspel.

Faktum är att VIK inte lyckats ersätta Västeråssonen (eller Kalle Östman) efter succésäsongen 18/19 då den centerduon bar VIK, tillsammans med Samuel Ersson och Lukas Zetterbergs skytte.

Då 18/19 var det bara Almtunas geni Tony Mårtensson som gjorde fler poäng i HA av alla centrar i serien.

Frycklund vann assistligan av alla centrar i serien då med 11+32 för 43 poäng på 50 matcher, trots relativt blygsamma 16:17 minuters istid/match. Sannolikt kommer Frycklund alltså vara en av seriens bästa centrar.

Och med 16 poäng (3+13) i PP (där VIK måste lyfta från så veka 15 %) var också Frycklund 18/19 en av seriens bästa PP-centrar. Detta tätt bakom Jonathan Johnsson i Modo på 18 poäng och Kalle Östman på 20 poäng i PP.

Nu kommer inte VIK ha problem att transportera in puckar i offensiv zon längre, då Frycklund är expert på att föra upp och täcka pucken med kontrollerade ingångar i anfallszon.

27-åringen har förmågan att på egen hand köra upp med pucken i banan, vilket även resulterat i en del fina solomål genom åren, en ganska unik egenskap.

Värderingar, dåliga utvisningar och jämnheten har dock varit svagheterna, men sådana saker kan utvecklas med åren. Flera jag talat med (kommer såklart mer i det ämnet) menar att Frycklund inte alls varit dålig i Linköping, trots skralt med matcher, poäng och istid.

Och de få gånger undertecknad såg Frycklund i LHC gjorde centern det bra. Men de dubbla huvudsmällarna ställde till det ordentligt direkt hösten 2019 i LHC. Och när laget gått så dåligt som det gjort, och Frycklund inte varit 100%, har hans plats liksom försvunnit lite.

Men ett fint mål i farten mot Leksand blev det. Och Broc Little serverade för övrigt till Frycklunds första mål i SHL.

***

Intressant också att sportchef Patrik Zetterberg i VLT menar att han helst vill få in en topp-2-center till utöver Frycklund.

Det ger följande grova lagskiss, och uppenbarligen var inte undertecknad fullt så galen tidigare som då räknande med två nya toppcentrar:

Lavoie – Mr X – Svensson
Zetterberg – Frycklund – Lunsjö
Kangas/Hetta – Skedung – Wikman
Bergman – Karlsson  – J. Johansson

(Filip Karlsson kan alltså komma att kanske bli tidernas överlägset bäste fjärdecenter i Allsvenskan, eller? Bergman och JJ14 tycker jag också se mig ha en bra kemi, de var ju nästan dominanta stundtals med FJ12 mellan sig i en fin energienhet.)

PP1 (blir lite pussel att dela ut rightarna proportionerligt, så inte helt lätt) 

Svensson – Mr X – Lunsjö
Zetterberg – Gunnarsson

PP2

Lavoie – Frycklund – Skedung/Bergman/Hetta
Molldén – Jansson

***

PP-specialisten Alexandre Lavoie ska nu vara klar enligt Expressen, vilket även Hockeynews.se rapporterade i veckan.

Men för Er som läser denna blogg visste ni om Lavoie och VIK-kopplingen redan då den först dök upp lite försiktigt här på bloggen så tidigt som den 13:e mars.

***

Nu hoppas vi att Jimmie Jansson godtar VIK:s bud och även tar på sig kaptensbindeln, som vad bloggen hör ryktas att man vill se JJ10 ska axla från Fredrik Johansson.

Sen såklart oerhört spännande vad för toppcenter Zäta eventuellt kan hitta utöver Frycklund…

14 Responses

 1. CD skriver:

  Eviga tjatet om Rasmussen… hihi… tror han kommer vara ett proffs ett par år till, sen återkommer han nog 🙂

  • Pelle skriver:

   Han producerar ju väldigt bra, men får ändå inte nytt kontrakt. Jag tror jag läste för ett tag sen om någonting som jag glömt till hälften. Kan det ha varit hans arbetsmoral i defensiven eller något sånt? Är det någon annan som har koll? Någonting lurt är det. För han gör ju en massa mål och poäng.

   Men jag kan tänka mig att tex BIK är intresserade. De får ordning på alla spelare.

   • Icing skriver:

    Så var det…SSK hade frågetecken för arbetsmoralen hos både Anton Svensson och Blomstrand…. räcker att vi fick en av dem.. Anton har ju varit här förut så Pananen vet vad han kan.

 2. Musse skriver:

  Ännu en grym värvning av Zäta! Vi har saknat Frycklunds karaktär av tjurighet i laget. Utvisningar ingår i spelet, och hellre en utvisning för mycket för att det brinner till i skallen än den mjäkiga allmänhetens åkning vi sett de två senaste åren sen Frycklund och Östman försvann.

 3. Kalle skriver:

  Önskecentrar: olausson, Berglund eller rassmussen

 4. Magic skriver:

  Vet man nånting om vart Dennis Rasmussen tar vägen?

  • Jay skriver:

   Han fortsätter nog sin utlandskarriär skulle jag tro, skulle han vända hemåt så står nog SHL-lagen på kö för hans underskrift. Han har ju inte direkt gjort bort sig i KHL om man säger så.

 5. Emme skriver:

  Inte för att vara den men…hur mycket pengar har Zäta egentligen att spendera? Man blir lite orolig när det kommer in fina spelare var och varannan dag nu… Ja, spelarbudgeten ska öka, men man har ändå konkursen och ”nästan-konkursen” i färskt minne. Dock litar jag mer på den här ledningen än de tidigare.

  • Bozo skriver:

   VIK är det närmaste ekonomiskt oberoende en säsong iallafall. Gäller att väcka känslor, varför vänta. Framgång föder framgång.

   • Emme skriver:

    Helt rätt tänk från ledningen och så här förväntansfull har man inte vart på länge, om än någonsin(?) under silly season. Så nog skapar det känslor allt.

 6. Marko skriver:

  Ja nu ser det ut som att det blir spetsigt värre om Lavoie också blir klar och att en uttalad toppcenter hittas. Sen får vi väl se vad Zäta hittar i backväg men någon poängörare borde man kunna hitta.

 7. Pelle skriver:

  Jag har hela tiden också varit inställd på två centerförvärv bättre än dom man hade.
  Jag har drömt lite att Olausson skulle passa perfekt.
  Eller så kanske Berglund överraskande bryter sitt kontrakt med Brynäs. I den här silly season känns nästan allt möjligt.

 8. PatrikH skriver:

  ”Nu hoppas vi att Jimmie Jansson godtar VIK:s bud och även tar på sig kaptensbindeln, som vad bloggen hör ryktas att man vill se JJ10 ska axla från Fredrik Johansson.” Precis så! Hoppas Jimmie vill ta utmaningen och stanna kvar och hjälpa upp VIK till SHL.