Ryggsäcken med “olyckliga omständigheter” blev för tung & rejält ras borta mot piggt AIK

Pust. Murphy jobbade hårt men det blev en jobbig kväll där väl mycket i den negativa vågskålen blev för tungt att bära för ett VIK som bitvis gjorde det bra första två perioderna. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Ett piggt och utvilat AIK, ett slitet VIK (icke fördelaktigt schema), en trött (?) Fransson, Malte Strömwall, en tveksam domare och en Gustaf Lindvall som troligen gjorde sin överlägset bästa match i karriären – det blev för mycket och VIK åkte på en hisnande 6-1-förlust borta mot ett AIK.

VIK började annars väldigt bra första tio och fick rättvist 0-1 genom en påpasslig Myttynen. VIK hade bra kontroll fram till att AIK var smarta och ramlade lätt (?) *2 och fick två power play vilket gav mål och momentum. AIK gjorde det bra med sina speediga forwards, ledda av SHL-spelaren Malte Strömwall.

I andra perioden vann VIK skotten med 13-5 vilket var talande för hur det såg ut. Målvakten Gustaf Lindvall som var högst medioker i VIK, för att utrycka det milt, gjorde troligen sitt livs period och spikade igen. Det var en sådan kväll, tror inte Lindvall kommer kunna återupprepa den perioden snart igen.

Fransson såg verkligen trött ut och kanske var inte heller 3-1 helt otagbart i andra perioden. I tredje perioden fick AIK oerhört enkla mål och badbollade sig in fram till 6-1 (då Myttynen bara gled, inte bra där av den gåtfulle finländaren).

Sammanfattning

Det är lätt att totalsåga allt en sådan här match. Men det vore inte korrekt med tanke på att VIK under de första 40 minuterna var bättre än AIK i nästan 30.

Nu fick AIK istället mål på varje skott då Fransson troligen hade en av sina sämsta matcher i karriären – samtidigt då Lindvall kanske hade sin karriärs höjdpunkt. Dock har ju Strömwall ett överlägset skott och tempo på denna nivå. Hatten av för Strömwalls hat-trick.

Lägg till att domaren inte var super mot bortalaget – då blev det väl tungt då Uotila fick matchstraff efter kuddkrig med lille retstickan Kovacs.

Visst är det moraliskt förkastligt, men en sådan här kväll önskar man nästan att VIK skulle vara lika cyniska som Grabbarna från Hufvudstaden som föll misstänkt lätt och fick sina power play. I SHL hade det nog blivit några granskningar för filmningar.

Lite pinsamt var det väl när AIK:s välväxte dansk Lauridsen föll ihop efter en kontakt och låg länge, för att sedan återuppstå i nästa byte. Kanske behöver VIK utveckla sådan cynism till kvalet?

Hemska tanke om sådana saker skulle bli avgörande sen (vi minns ju Helmerssons av domaren uppletade fantomtvåa då den där KHK:aren sänkte VIK efter dubbel övertid i kvalet…) Men – AIK var smarta och ramlade lätt, som sagt.

Som denna blogg och andra nämnt tidigare: En märklig taktik annars av VIK-ledningen att matcha Fransson så hårt på detta sätt, det kunde man väl räknat ut på förhand att man blir sliten? Frasse, som bara är en människa, var uppenbart inte redo för denna match efter så tufft schema på sistone. Inte konstigt alls.

Redan vid AIK:s första mål blev Fransson tidigt sittande lågt då Hjelm snyggt satte den högt. Sedan var det inte kul. Men kommer ihåg att Leif Boork också gillade tanken att man låter “en målvakt stå tills den gör bort sig”. Hoppas bara att Fransson, som varit strålande i alla andra matcher, kan borsta av sig detta snabbt.

Rent spelarkritikmässigt så kvarstår frågetecken kring “tredjekedjan” med Sorkin-Svedlund-Lantosi plus Larsson på backplats. De imponerade inte heller direkt i afton och frågan är om de yngre av dessa är redo för så här mycket istid i ett SHL-satsande lag.

Fredrik Johansson och någon trevlig tjeck skulle behövas i tredjekedjan över tid. Backsidan är också aningen tunn på bredden då inte Larsson kommit in rätt i denna säsong, lite fel att en 20-åring ska kastas till vargarna, vore kanske bättre att bygga upp spelet i en lugnare miljö en tid. Talangen finns ju där, och tiden.

Plus att man låter Dahlbom stå mer regelbundet. Fransson självförtroende borde väl klara det, trots allt?

Västerås tre stjärnor:

1. Stefan Gråhns – Var bra över hela isen och har snäppat upp fötterna.

2. Eddie Davidsson – Gjorde smarta saker och var värd flera assist, blir allt bättre som center. Bättre i teken.

3. Cody Murphy – Körde hela tiden och försökte.

xyz_smap:
1
pp_excerpt_img:
a:2:{s:3:"src";a:1:{s:8:"fullsize";s:95:"http://40.media.tumblr.com/5cd8f649e9d792de0077edf2586421bc/tumblr_nww1aa8UyT1rz48fvo7_1280.jpg";}s:14:"srcWithClasses";a:0:{}}

1 Kommentar

  1. Ulf Holmström

    Kan inte hålla med dig om Franssons agerande , tycker att han gjorde det han kunde utan hjälp av backarna !

Tweets

Thomas Melin - AvatarThomasMelin8Thomas Melin

RT @ThomasMelin8: @C4bastion @max__xths @VIKFanCentral @LennartGotlin stora HA-genombrott skulle komma 21-22 i KIK. Men tji fick jag=Molldé…

SvaraRetweetFavorit
Thomas Melin - AvatarThomasMelin8Thomas Melin

RT @ThomasMelin8: @C4bastion @max__xths @VIKFanCentral @LennartGotlin Trodde o hoppades då att Lusths mentorskap skulle leda till liknande…

SvaraRetweetFavorit
Thomas Melin - AvatarThomasMelin8Thomas Melin

RT @ThomasMelin8: @C4bastion @max__xths @VIKFanCentral @LennartGotlin Ja, under Lusths mentorskap hade Joel Persson en (poäng)magnifik KIK-…

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto