Samma oroväckande KHK-trend med många dåliga skott och bjudningar mot skottstarkt Rögle

Gråhns visade som vanligt mod med två mål framför kassen. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Vi kan konstatera att ”Waltin- &  Fagervallhockeyn” är borta med vinden. Filanders VIK spelar numera så enormt frejdigt att det verkar vara mer regel än undantag med närmare 50 (!) skott per match.

Men vad hjälpte det? Många av avsluten var dåliga och samtidigt fortsatte VIK bjuda på stora individuella misstag och oceaner i egen zon mot ett vasst Rögle. Final 1 vann Rögle med 3-4.

VIK inledde ganska bra mot ett bortaspelande Rögle. Dock var det ingen höjdare då VIK kastade bort två minuter 5-mot-3 och sedan kunde RBK retfullt enkelt lira runt fint och lägga in 0-1 i öppet mål när de fick ett power play.

Gråhns fick en Bibic med sig i målet också, förutom de två puckarna i nät. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Gulsvart kom ut väldigt bra i period 2 och fick välförtjänt 1-1 efter en modig och fin inbrytning av Urbas, som såg väldigt bra ut efter skadan.

Direkt efter tappade dock VIK koncepten helt i egen zon och Fredriksson, Emmerdahl och Johner rusade alla bakom mål och glömde bort två soprena pågar framför kassen, 1-2.

1-3 kom sedan man glömt bort Smotherman, även om Rögle gjorde det bra. VIK gjorde sedan det hyfsat och kom tillbaka till 3-3.

Det roliga varade kort tid. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Först var det Davidsson som elegant hittade Andersson med hög fart som visade otroligt oväntad kyla som VIK-forward och lade in pucken i krysset bakom den mänsklige Volden. Sedan bombade Jacobsson in 3-3, Gråhns sist på pucken.

Glädjen blev dock kortvarig då för kvällen mycket olycklige Emmerdahl på nytt sjabblade och åkte ut på en tvåa. I efterföljande power play glömde VIK åter bort Smotherman som tackade och tog emot, 3-4. Ridå.

Lilja och Bibic har sina brister och är inte riktigt lika snabba som KHK:arna. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Sammanfattning

VIK hade samma drag i spelet fem-mot-fem som mot Karlskrona och var klart bättre än RBK i det momentet. Fransson gjorde en bra match, målen kändes svåra att göra så mycket åt, direktskott från 2-3 centimeter. Annars gjorde Frasse en del vassa räddningar och veteranen läcker inte in höga skott från blå.

Positivt var att se Svedlund, Urbas, Gråhns, Andersson och Berg försöka driva laget. Vissa andra tog det lite lugnare, tyvärr. Det är ju så att det är silly season nu nästan och en och annan spelare har kanske fokus på kontraktet för nästa år, men det är nog lika för båda lagen.

Men på något sätt har VIK hamnat i en ovan sits. Detta lag är konstruerat av chefsarkitekt Niklas Johansson, som verkligen vurmat defensivhockeyn sin tid i VIK.

Laget är följdriktigt också fyllt med hårt arbetande ”defensivspelare”, där bara några enstaka kan konsten att göra mål.

Det visade sig igen att hur många chanser än vissa spelare får, så k-a-n de helt enkelt inte få in pucken. De är alldeles för dåliga på små ytor och tyvärr kryddat med lite för mycket betong i handlederna.

Lägg till att denna nya offensivhockey med 40+ skott per kväll har kommit på bekostnad av noggrannheten i försvarsspelet, så är det en ekvation bara KHK och nu Rögle ikväll flinar åt.

Power play och box play havererade mot KHK, med fortsättning ikväll. Prio 1 måste vara att stoppa blödningen i boxen.

Så om det inte sker ett mirakel att VIK:s otaliga målsumpare plötsligt k-a-n börja göra mål, kanske det är dags för att börja spela riktig NJ-hockey igen? Alltså ruskigt tillbakadraget och allt fokus på det defensiva?

För om detta fortsätter kommer Rögle segla ganska behagligt till SHL, fortsatt hyllade av HockeySverige som tidernas kvallag. Kan VIK stoppa denna förväntade Erikgsata för Rögle BK genom att bryta mönstren?

Västerås tre stjärnor:

1. Stefan Gråhns – Två mål! Nu är det bara mål som räknas för forwards, vi glömmer allt annat lull-lull framåt.

2. Erik Andersson – Målskytt!

3. Jan Urbas – Låg bakom ett mål på en individuell prestation!

5 svar

 1. strada skriver:

  Nu tänker på offseason här men i mitt tycke borde #44 #58 #55 lämna läaget och satsa på egna förmågor som #26 och Linnarud.

  Sedan så är väl viks största svaghet offensiven , det är väl bara nu på slutet som BP och PP sviktat.

 2. Nu tar vi det här skriver:

  Visst, Emmerdahl tar två onödiga utvisningar igår. Det är otroligt oturligt att båda efterföljande BP resulterar i baklängesmål. Att börja tjata om bänkningar till höger och vänster efter en knapp förlust är dock helt fel väg att gå. Backarna har visat sig solida genom hela våren. Det är i offensiven som effektiviteten brister (samt i BP som gick på Rögles varianter igår).

 3. Adde skriver:

  Dags att börja bänka backar som inte håller klassen. Helmer har gjort misstag som varit allt för kostsamma två matcher i rad. Det funkar inte den här delen av säsongen. Bänka honom och ge Larsson chansen istället. Ta in Rubins och låt han få speltid. Lira han istället för Emmer som var kass igår.

 4. Vikare skriver:

  NJ:s homogena gruppsnack håller inte.!!
  Att man inte tar in Smooterman när man vet att Williams e skadebenägen…

  Istället är han i Rögle o bombar in poäng. Han ordnade förstaplatsen till Rögle i slutspelsserien..
  Nu sänkte han VIK hemma med två baljor.

  Allsvenskan nästa år för att vi inte har någon målskytt som håller klass…
  Johner e för lätt att ha koll på o ta bort när han bara e framför mål.

 5. Frenka skriver:

  jaha, filander väljer alltså fortfarande att spela en kapten som knappt kan stå på skridskorna, slå passningar osv. Nej helmersson näst sämst på plan idag, efter emmerdahl som hade en riktigt dålig dag, MEN je kommer att resa sig och göra sina shl-klass matcher igen, till skillnad mot ph som bara sjunker mer och mer under isen (bakfull idag?).
  Visst helmersson är säkert en bra kille i omklädningsrummet och på bänken och där kan han stanna tycker jag, ge C:et till angell och in med rubins eller något, kan ju inte bli sämre.

  Utan allt slarv från helmer och emmer idag så hade det stått 1-0 i matcher till vik.
  Sen att man inte sätter je eller ph och låter hampus larsson spela efter allt skit som hämde är för mig en gåta, hl va inne nått byte och ersatte jonsson som ändå gjorde en ok match för att ha ph brevid sig hela matchen = omöjligt att spela bra då.