Sex röster om VIK:s nye center Emil Aronsson (ex Mora, AIK & Södertälje): ”Hårt arbetande, lojal, inte så offensiv men kompromisslös i sitt spel & perfekt bottom-6-center”

Emil Aronsson. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

Under fredagen presenterades Emil Aronsson, 26 år. Bloggen fick en hel del röster (kommer mer) om VIK:s nye fjärdecenter som på ett sätt ersätter både Jesper Johansson och Filip Karlsson, som en trolig medelväg mellan dessa i pris och annat.

En ”neutral” i branschen som nästan alltid har rätt:

”Tycker Aronsson är en ganska gedigen tvåvägsspelare. Har mer offensiv än Jesper Johansson som var mer renodlat en defensiv center. Aronsson har väl kanske inte riktigt fått den offensiva utveckling många trodde efter sin fina säsong i Mora 2016-17. Är nog en roll som solid tvåvägscenter som gäller. Men kan han göra 20 poäng och göra ett bra jobb i övrigt så är det ju ett bra utslag.”

***

Viktor Jansson, hockeyanalytiker – @rotkivnossnaj & @hockey_siffror på Twitter
http://ssksiffror.se & http://uppdragsport.se

”Stabil center av klassiskt snitt. Klok, laglojal och sätter defensiven först. Hade helt ok defensiv inverkan i SSK och matchades ofta i sådana situationer. Är ingen som transporterar upp pucken genom mittzon och skjuter väldigt sällan. Har båda sina säsonger i SSK tillhört toppen i laget gällande skottassist/spelad minut. Förra säsongen var det dock extremt trubbigt med övervägande majoritet av passningarna upp till back för skott från blå. Till viss del kanske på grund av bristande offensiv hos kedjekamrater?

Har i år varit lite spetsigare där med större andel passningar till slottet. Tror dock inte man ska förvänta sig mer än dom 10-15p han haft senaste säsongerna. I PP har han inget att göra. Kallades fjärdecenter i SSK men snittade 13.5 minut i 5v5 den här säsongen vilket snarare är vad en 2:a center ligger på. Jag tycker han ska ner 2-3 minuter där om han ska tillhöra ett topplag och går han till VIK med Frycklund, Skedung och Östman som centrar lär det bli så också för den trion håller högsta HA-klass i mina ögon.”

***

Andreas Hanson, TV-man Cmore och tidigare SSK-expert på lt.se

”Hade inte förväntat mig att han skulle gå till ett topplag, det var lite överraskande. Jag skulle säga att han har varit uppskattad i rollen som fjärdecenter men SSK hade nog lite större förväntningar än så på honom när han värvades. Värvas han av VIK för att ersätta Jesper Johansson så är det ingen dum värvning alls. En allround spelare som är hyfsad på det mesta.

De offensiva spetsegenskaperna är väl något begränsade men han blev ändå något av en kvalhjälte för SSK nu eftersom de hade en enorm centerbrist och han fick en jätteroll som förstecenter, spelade i alla spelformer och en bra bit över 20 min per match. Men det visade också att han inte ska styra PP, om man säger så, och det har ju säkerligen inte VIK tänkt heller. Georgsson behövde spara in på det som gick nu när mycket av budgeten redan var upplåst och valde därför Jacob Bjerselius i den rollen, men de flesta SSK:are hade nog inte haft något emot om han blivit kvar.”

***

Adam Gunnarsson @AdamGunnarsson4 på Twitter & grundare av @HA_podden
Skriver om Södertälje Sportklubb på @SSportklubben och SvenskaFans

”Skicklig i boxplay och egen zon. Spelar rätt enkelt och smart. Bra positionsspel. Lite trög på skridskorna. Stark på att hålla i pucken. Inga mjuka handleder direkt men oöm av sig. Ska han producera behöver han, som i Mora, två väldigt drivande yttrar. Användbar i alla situationer, kan även täcka upp i PP vid skador. Bra tekare.

Så sammanfattningsvis: En begränsad men hårt arbetande center som är en trygg punkt i ett lag. Klev fram när vi behövde det som mest och ledde laget med Emil Alba samt Jacob Dahlström mot Troja. Fick ett kontraktserbjudande av Georgsson men han ville inte gå ner i lön. Vet inte vad VIK erbjuder med honom men får han samma lön som här kommer han kosta lika mycket som några av de mindre lagens toppar. De tyckte Georgsson var orimligt och gick på Jacob Bjerselius istället.”

SSK-källa som brukar ha rätt:

”Hårt arbetande, lojal. Inte så offensivt skicklig men kompromisslös i sitt spel. Perfekt bottom-6-center. Gillar honom, men nog en kostnadsfråga att han inte blir kvar hos oss.”

***

Mora-supporter:

”Jag tyckte det var en riktig stabil center. Skötte sig riktigt bra i Mora. Blev besviken när han lämnade för AIK när vi åkte ur. Tyckte han skötte sig bra i SHL för Mora också. Är verkligen förvånad att han inte fått ut mer i AIK och Södertälje. Känner inte igen honom alls.

Året vi gick upp var han center mellan Pierre Engvall och Matt Bailey. Så han städade väl upp lite där. Gjorde ändå 38 pinnar totalt den säsongen. Sen blev han väl en defensiv center i SHL. Men det var en favorit för mig. Man visste vad man fick. Hittar han tillbaka till det spelet blir han nog en stor tillgång. Men som sagt, tycker inte han kommit upp i AIK och SSK.”

4 svar

 1. Hockeymannen skriver:

  Ja du Mikael Norén. Det blir väl väldigt svårt att värva defensiva spelare som klarar av det dom gjorde förra säsongen. Att vinna boxplayligan i grundserien gör du inte hur som helst. Johansson Wikman och Karlsson betydde nog mer än vad dom flesta tror. Skulle nyförvärven klara av det är det bara att lyfta på hatten. Men det tror jag inte kommer att hända.

 2. Göran W Andersson skriver:

  Georgsson: man kan inte ha en 4:e center som har högre lön än Mike Powell hade i Västervik!!!

 3. örnen skriver:

  herre gud observ!
  han är värvad för att driva en 4 lina i vik efter att Jesper Johansson inte blev klar
  om vik ska till SHL sö behöver 4 linan vara grötare/jobbiga spelare bara att han hade +7 i ett av seriens sämsta lag förra ses ger han ju fina meriter för viks 4 lina . tror du på allvar att vik skulle lägga Pengar på högre klass i en 4 lina är du ute och cyklar Bara Leksands lådan som kunde ha 75+ tusen kronors spelare i sin 4 lina .

  • Lugn i båten skriver:

   Väl skrivet!

   Om allt nu går i lås så får vi en centerlina med frycklund, Östman, skedung och aronsson.

   Jämfört med frycklund, hakk, skedung och jj förra året.

   Enligt mig en klar uppgradering på pappret 😊