SHL-centern Filip Karlsson (ex Rögle, Linköping & Oskarshamn) ska vara klar trots att både Modo och Södertälje enligt Expressen ville ha

Är Filip Karlsson en topp-2-center i ett topplag i HA? Det är en stor fråga denna och till kommande säsong. (skärmdump)

 

Under torsdagskvällen rapporterade sillykungen Johan Svensson på Expressen att VIK ska ha gjort klart med 24-årige centern Filip Karlsson. Bloggen hade ju också hört att något var på G, och det var alltså Karlsson.

Och vi kan räkna med Karlsson i VIK, då Johans pricksäkerhet är runt 99 %.

Vid en första anblick skrämmer kanske inte Ängelholmssonen slag på en på pappret. Men enligt MrMadhawk var både Modo och Södertälje också på jakt efter Karlsson, vilket vittnar om eftersökt kvalitet. Det hör inte till vanligheterna att VIK vinner värvningsrace mot dessa två lite rikare klubbar.

Under kvällen när nyheten kom zappade undertecknad över då Karlsson faktiskt spelade match för sitt Rögle mot Djurgården. Karlsson stod inte på något sätt ut i sista perioden som jag bevittnade.

Men däremot fick Karlsson spela i slutet trots att Djurgården åt sig närmare målmässigt, vilket vittnar om att serieledarna i SHL litar stort på centerns defensiva spel. I år har det dock bara blivit 1+2 på 36 matcher för Rögle och Oskarshamn.

Karlsson har också haft två ganska tunga säsonger poängmässigt med spel även i Linköping. Men under sina tre första SHL-säsonger visade Karlsson mer offensiv med poäng i ungefär var tredje SHL-match.

Och vi ska inte glömma hur svårt det är att göra poäng i SHL. Nu är det alltid vanskligt att jämföra poängsnitt, men nedan ändå en påminnelse hur tufft allsvenska poängkungar (som lirade/lirar i SHL i någorlunda samma ålder som Karlsson) haft/har i SHL, detta i jämförelse med Karlssons poängsnitt på 0,26 totalt i högstaligan:

Jämförelse av poängsnitt för Karlsson i SHL med några allsvenska poängkungar.

Säkert hoppas och tror Patrik Zetterberg att Filip Karlsson ska kunna blomma ut och explodera poängmässigt i Allsvenskan. Detta som vissa andra SHL-killar gjort som gått ner i andraligan i ungefär samma ålder. Drömexemplaret är såklart Albin Lundin i Timrå.

En fördel med Karlsson i dessa tider är att centern redan är igång matchmässigt och bara kan gå in och köra från dag 1. Samtidigt är det kanske en typisk trygg Zäta-värvning och inte den där flashiga nordamerikanen som många kanske hoppats på.

Detta är dock en värvning som inte helt saknar chans till hög utdelning heller. Detta med tanke på Karlssons fina meriter trots relativt låg ålder och utvecklingspotential.

Detta kan, om vi nu verkligen ska ge Zäta ”the benefit of the doubt”, nästan sägas vara en möjlig ”low risk/high reward”-värvning, till skillnad från ”low risk/low reward” eller ”high risk/high reward” som man brukar tala om.

Kanske därför förhållandes rika Södertälje och Modo också ville ha #36 Karlsson…

Har också hört en del positivt om Karlsson från några källor, men även att han varit ganska anonym och svårbedömd i SHL. Mer om det senare.

***

Isac Skedung ska glädjande nog känna sig bättre enligt VLT.se. Lite intressant i sammanhanget är att Skedung har kontrakt (utöver endast August Tornberg och Gabriel Kangas) över nästa säsong.

Expressen hintar även om att Filip Karlsson också är tänkt att stanna över kommande säsong. Vilket såklart är ett plus för kontinuiteten och Karlssons känsla för VIK, om nu Karlsson visar sig vara spets värd att bygga vidare på…

8 svar

 1. Peter skriver:

  Tack, Mikael för statistiken. Jag tror nog många stirrar sig blind på hur många poäng Filip gjorde. Det skulle vara intressant med statistiken från tekning.
  Jag tror nog att det kan bli bra. Ingen skulle bli lessen om Östman eller Frycklund skulle komma tillbaka. PP- tror jag nog kommer han inte börja med men vem vet?

 2. twentytwenty skriver:

  Hur stor realistisk chans är det att han kliver in och styr upp vårt dåliga målskytte eller obefintliga PP som man faktiskt förväntade sig att Zäta skulle försöka fixa till? Sett till tidigare meriter så känns det här mer som en värvning för att spetsa till tredje eller fjärdelinan.
  Vi har aldrig varit i större behov av en målskytt på dom senaste tio åren och spelaren som värvas in har tidigare i sin seniorkarriär gjort som mest 4 mål på en säsong.

  Kanske ser Zäta något som inte går att se enbart via statistik men det här känns ju definitivt inte som den vävningen som är lösningen på våra problem?

  • Mikael Norén skriver:

   Bra frågor! Just målskyttebiten är ju en klar svaghet med både Iacobellis och Karlsson enligt statistiken. Förhoppningen är att de ska duka upp för andra och att Zäta, Lunsjö, Benker, Marklund och viss mån Hetta och Eriksson och några av backarna ska komma till skott.

   Tror dock absolut inte Karlsson kommer spela i tredje/fjärde, har trots allt ok SHL-meriter trots relativt låg ålder. Det nog inte otänkbart att han kan göra PP lite bättre än några av de VIK-forwards som misslyckats där.

   • twentytwenty skriver:

    Det jag menar är att en spelare som aldrig tidigare varit en producerande spelare brukar sällan bli det bara för att denne tar steget ned i seriesystemet, det brukar dock vara en annan sak med spelare som tidigare varit producerande spelare som sedan gått till SHL och floppat och gått tillbaka.

    Med det sagt så kan det ju absolut inte bli sämre och det är klart att det är en förstärkning med en kille som spelat flera år i SHL och är i bra ålder, oavsett hur hans poängproduktion varit. Jag menar han måste ju ha gjort någonting rätt i och med att han hela tiden fått nya kontrakt i Sveriges högsta liga. Och oavsett om han kommer producera poäng eller inte lär han bli en otrolig förstärkning i spelet över hela banan och defensivt som i sin tur kan hjälpa oss att vinna fler matcher.

    • Bozo skriver:

     Svårt att se på statistiken. Gick direkt från mycket bra J20 direkt till SHL som 19 åring. Såg lovande ut till en början, men som det visade sig nog vara ett för stort steg. Därefter har han nog inte fått roller som han behövde. Inte många klarar steget J20 till SHL, inte som producerande, tror inte ens Elias Pettersson skulle ha klarat det utan året i HA gjorde gott.

 3. Höftskott skriver:

  Kangas har också kontrakt nästa säsong

 4. janne skriver:

  ska tilläggas att i ssk:s fall fanns ingen möjlighet till kontrakt över nästa säsong,ingen aning om modo dock