Silly: En djupkoll på spelarmarknaden, inte lika lätt att fynda i Nordamerika längre, Vimmerby hämtar från Iuorios lag (!), ny låtsasbudget & scout om Giordano Finoro i Troja

Broc Little är det ultimata exemplet på superfynd från Nordamerika - men hur många floppar går det på en Little? FOTO: FREDRIK LYCKEDAHL

 

PÅ BILDEN: Broc Little är det ultimata exemplet på superfynd från Nordamerika av NJ – men hur många mindre lyckosamma går det på en Little? Och det ska numera vara svårare att fynda från college. FOTO: FREDRIK LYCKEDAHL

Det står väldigt klart att VIK måste fynda sig till spetsspelare just nu då budgeten sannolikt inte alls har mycket utrymme kvar.

Det kan dock såklart ändras om det dyker upp nya pengar från tidigare eller nya sponsorer. Eller om dyra spelare lämnar.

***

Nedan en ny spekulativ budgetskiss baserat på vad jag gissar och även lite hör ”through the grapevine” från marknaden, känsliga läsare får scrolla vidare snabbt:

Så alltså kanske det bara finns cirka 350 000 (inklusive alla kostnader) kvar att lägga i snitt på varje spelare. Just nu.

Räkna således med flera SHL-lån. En sådan som Svante Sjödin vore nog en smart, rimlig och prisvärd tredjecenter igen. Om jag inte minns fel var Sjödin populär att spela med bland VIK-yttrar.

***

Det har länge funnits en föreställning om vad collegespelare i NCAA eller USports kostar och att de ofta kan vara billiga fynd. Alltså spelare som värvas direkt från amerikanskt eller kanadensiskt college.

Jared Dmytriw växte ut till en nyttig allroundspelare i VIK. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

Och ja, en sådan som Jared Dmytriw kostade enligt vissa rykten bara runt 17 000 Euro netto, alltså typ bara 350 000 kronor för allt (sociala, boende, bil och flyg) första säsongen i VIK. Dmytriw fick sedan troligen ungefär minst det dubbla i franska ligan.

Men – toppen i USports, som typ Chantz Petruic, kostar nu enligt uppgifter uppemot 30 000 Euro netto. Alltså över en halv miljon svenska kronor, nästan dubbelt mot vad en sån som Dmytriw kostade.

Med nya regler där borta gällande AHL ska priserna ha trissats upp. De vill ha kvar de yngre spelarna i Nordamerika.

Sedan att typ Nolan Yaremko, Riley Sawchuck och några till gick rakt från USports till AHL senaste åren gör att de nu kan få bra kontrakt direkt.

Detta utan att behöva ta ett risigt ECHL-avtal på runt 550 dollar i veckan före skatt.

***

Från NCAA ska vissa nu be om så mycket som 35 000 Euro netto, vilket ger cirka 700 000 kronor totalt. Tror Broc Little kanske fick knappt hälften av det då det begav sig. Någon sa att Little i alla fall fick kaffepengar i VIK.

Samma med några till från NCAA numera.

Men Vimmerby tog en troligt billig och bra (enligt insatt) i backen Alex Murray från Niagara i NCAA. Detta för enligt uppgift klart mindre pengar och Murray kommer göra det väldigt bra i HA. Menar en källa.

Dock hämtade Vimmerby Murray från samma collegelag som historiske VIK-floppen Giancarlo Iuorio som är en av NJ:s sämre värvningar. Hoppas för deras skull att Murray är bättre.

Iuorio trampade vatten i VIK, trots bra siffror i Niagara i en svag NCAA-division. FOTO: RUNE ÅHLÉN

***

En till faktor är hur svag den svenska kronan är jämfört med 10-20 år tillbaka, även om den gått upp på sistone mot dollarn. Det gör stor skillnad eftersom kontrakten skrivs i dollar/euro.

Och agenter vet hur svag svenska kronan är så de vill inte ”låsa” värdet, de vill ha den rörlig så den baseras på det ”dagliga” värdet. Men det kan såklart slå åt båda hållen.

***

Summa summarum: Att fynda billigt på andra sidan Atlanten är troligen klart svårare nu. Generellt sett.

Man får nog räkna med typ absolut minst 400 000 kronor i total kostnad, och då tar du ändå på en ”låg hylla”. Detta i alla fall vad jag hört från folk i branschen.

Så det blir ännu viktigare att ha stenkoll på ligor som Ettan och Norge, där många andra allsvenska lag fyndat. Men ej direkt VIK…

***

Troja satsar fortsatt friskt och har hämtat in forwarden Giordano Finoro från Bolzano i ICEHL. Talade med en proffsscout om Finoro:

– Jag kan inte säga så mycket om senaste säsongen eftersom Finoro lite var femte hjulet i Bolzano – de hade för många spelare och tränaren var inget fan av honom.

– Innan dess såg jag honom lite i Asiago – men kom ihåg att det är ett lag där ”nästan alla” kan göra mål och ingen vill eller kan försvara. Jag undrar hur han kommer att passa in i en mer organiserad liga…

– Ganska kraftfull spelare med helt okey styrka, gör ofta mål från nära håll. Inte den bästa skridskoåkaren och var mycket tveksam i defensiven då jag såg.

– Går mot mål, snabbt skott och bra i närkamper. Mycket bra målskytt i denna liga då han var i Asiago, även mot bättre lag.

***

På tal om ligan ICEHL som ofta kanske ansetts som någorlunda likvärdig med Allsvenskan. Enligt insatta kan kvaliteten ha gått ner där.

Detta då bara ungefär hälften av lagen förra säsongen var ok eller bra. Resten väldigt svaga i en tydligt skiktad tabell.

Och VIK-fansen såg också hur svårt exempelvis Patrick Grasso hade här trots fina siffror i ICEHL. Så kanske ska vi sänka förväntningarna på spelare som öser in poäng i den ligan?

5 svar

  1. Idioten skriver:

    DÄMPA er, gäller även M.N som driver denna blogg. Själv är jag inte ett dugg orolig inför kommande säsong. Finns pengar att värva för tack vare snälla sponsorer. Nyförvärven kommer så fort VM är färdigspelad

  2. Peter skriver:

    Jag får inte riktigt ihop Komareks lönesumma på 2,7 miljoner kronor. Det motsvarar en bruttolön på omkring 1,8 miljoner, vilket skulle placera honom bland de tio bäst betalda hockeyspelarna i landet. Det känns orimligt högt, särskilt med tanke på att officiella siffror visar att hans årslön låg på 773 800 kronor 2023 och strax över en miljon 2024.

    • Faxman skriver:

      Hej Peter tror det kan stämma eftersom de ofta också gör pensionsavsättningar som inte redovisas under lön. 1800 ger en total kostnad på 150/månad och sedan sätter han av 50 till pensionen. kvar 100 KSEK i månaden.

  3. Big E skriver:

    Det finns en del spelare som har gått hockeygymnasiet i Västerås som därefter spelat i NCAA i USA och nu bör vara på väg ut på marknaden. Kanske någon av dom kan vara intressanta till en rimlig peng? Det finns några lovande backa och forwards bland dessa spelare.

  4. Stefan skriver:

    Division 1 borde vara prio 1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *