Silly: Hur attraktivt är Västerås IK förutom att betala ganska bra – bloggen listar alla tänkbara faktorer, är vi verkligen så hårda & scout om Olli Vainio som är ny i Södertälje

 

Vad går egentligen spelare på när de ska välja ny klubb? Det är nog inte så stor skillnad som när Du och jag ska välja arbetsplats. Lönen och villkor är såklart väldigt viktiga.

Men om flera arbetsgivare erbjuder ungefär samma lön är det en rad andra frågor som blir viktiga: Roll, kollegor, rykte, historia, utvecklingsmöjligheter, faciliteter, chef, bostad, stad, koppling till staden och för hockeyspelare såklart publik/fans och chansen att vinna.

Man kan ana att det kanske inte är helt lätt för NJ att övertyga tänkta stjärnspelare att välja just VIK i detta nystartsläge. Många undrar nog lite var det stora gulsvarta nybygget ska sluta i.

Samtidigt är det en stor chans för spelare att vara med att bygga något nytt i Sveriges sjätte största stad i ett lag med bra publiktryck. Och där allt ekonomiskt runtomkring det sportsliga bara verkar bli bättre efter bra arbete av kansli och styrelse.

Frågan är också vilket rykte VIK, Karl Helmersson och Örjan Lindmark (och givetvis NJ själv) har i Hockeyvärlden. Helmersson anses väl fortsatt kanske relativt oprövad och har inte haft många importer i Karlskoga som andra utländska spelare kan ta referenser ifrån.

Lindmark verkar vara en riktig doldis och nästan ingen jag talat med i branschen har något grepp om VIK:s nye andretränare, det är ovanligt. NJ har hårda nypor som säkert retat några genom åren, men kan visa resultat och utveckling i sina lag, både i HA och SHL, som få.

Sedan är frågan vilket rykte vi som VIK-supportrar/följare har. Många menar ju att vi är så oerhört tuffa och krävande, senast Jimmie Jansson i VLT-podden (dock sa ju Jimmie att han inte själv har några referenser att jämföra med).

Frågan är på vilket sätt vi anses vara så tuffa? (Hoppas verkligen alla VIK-följare är respektfulla mot spelare och ledare privat ute på stan och i direkta konversationer på sociala medier, annars: Sluta vara en stor idiot!).

Det buas inte på matcherna i någon omedelbart detekterbar nivå, i alla fall i min lilla värld. Snarare ökar klacken vid baklängesmål, imponerande nog.

Gällande publikstöd är det väldigt bra under nästan alla matcher, men det ”saknas” ofta runt 1000 själar i arenan. Du som läser här och inte går på matcherna, vad skulle få dig att gå oftare, förutom såklart det viktigaste att hockeyn är vass och VIK vinner? (Hallens höga trappsteg från 1965 klarar knappt min knäopererade pappa längre…).

Så. Det är många parametrar i det hela då VIK ska bygga sig starkare efter några blekare år rent sportsligt. Hur kan helheten bli bättre så att stjärnorna ska vilja komma hit, återvändare ska längta hem och hallen fyllas mer?

***

Södertälje har ersatt till Malmö flyktande succébacken Johan Ivarsson (som alltså VIK tidigare ville ha) med Olli Vainio som hämtas från slovakiska ligan:

– Arbetar hårt och kämpar verkligen. Är ganska bra på rören, men inte särskilt smart i sina beslut, säger en NHL-meriterad scouts matchrapporter som bloggen fått ta del av.

– Lite lätt böjd kroppshållning, men bra balans och rörlighet. Försöker bära puck men saknar blick och händer för att spela effektivt offensivt. I PP fick han spela LHW (vänster halvsarg), men de flesta importerna i Slovakien får spela PP oavsett hur bra de är i den spelformen. Inte särskilt smart överlag.

– Något överivrig spelare, spelar inte på vinklar, utan går direkt ut hårt i strid. Ganska bra fötter. Hade det lite kämpigt med pucken på sin klubba, passningar blev ofta en aning forcerade.

Observera att alltså detta är endast några matchrapporter, men kanske säger något ändå. Bloggen fick skäll för scoutkritk mot Södertäljes importer ifjol, men hur många blev kvar hela säsongen? Dock hittade SSK många lysande svenskar och ofta har sportchef Emil Georgsson varit den bästa importfyndaren före tiden i SSK.

49 svar

 1. Stenberg skriver:

  Första högerskjuten värvad, välkommen Brett Kemp!

  • Stenberg skriver:

   Brett säkerligen värvad för att ersätta Zäta: högerskytt, bra stats i skytte och assist, storleken copy-paste…

   • Pelle skriver:

    Men på highlightsen ser man inga PP-mål av Zäta-modell utan avslut från nära håll i snabba anfall. Inga prov på att han skulle ha en ”bössa”.
    Han känns som en helt annan sorts spelare än Zäta. Mer lik Lunsjö, eller Skedung eftersom han kan spela center.

 2. Peter skriver:

  Logan Roe blir kvar i Black Wing Linz, 22/23 var Logan poängbästa back och han hade även bäst plus/minus-statistik i laget. Herr Pålitlig kallar de honom i Österrike, med en genomsnittlig istid på över 20 minuter per match.

  Frågan är varför VIK har svårt att behålla duktiga spelare? Jag tror att de har väldigt mycket med attraktionskraft att göra precis som Micke skriver i bloggen. Men om Växjö, Oskarshamn, Örebro och Rögle kan, så borde väl också VIK kunna. Vad finns i dessa lags och klubbars attraktionskraft. Det måste vara mer än pengar. Om någon för 10-år sedan hade sagt att Växjö kommer vinna SM-guld fyra gånger fram till 2023 så tror jag nog de flesta hade sagt ”är du galen”. Det är inte lätt att vinna SM-guld fyra gånger på så kort tid, men Växjö har visat att det är möjligt.

  • Pelle skriver:

   Roes tjej ville ju till alperna, så det bidrog nog mycket. Sen betalar de bra också. Jag tror inte han fick någon hög lön i VIK.

   • Peter skriver:

    Det är nog sant till viss del. Vem hade inte velat byta en tvåa på Skallberget med alperna och dessutom säkert få en högre lön.

    • Pelle skriver:

     Jag hade gärna sett att han stannat. Verkade vara en late bloomer och utvecklades mycket under säsongen. Är säkert ännu bättre offensivt nu. Han fick ju inte så många offensiva chanser i VIK.

   • örnen skriver:

    ja med tanke på lönen tror jag han behövde en fetare lön med tanke på tjejen och hur dom åt ute nästan varje kväll resor mm.

   • Peter T skriver:

    Han fick bättre betalt här än i Österrike, när han valde att gå hit. Sen vet inte jag om hans marknadsvärde ökade efter sin säsong här.
    Jag tror mer på att hans tjej, fick nojan av det totala mörker som infaller sig här från november till mitten på januari.
    Hon jobbade inte heller, som jag förstår det har ett jobb nu som han kan göra på distans från Österrike.
    Det blir säkert inte mörkt lika tidigt som här i Österrike.

  • Ulf skriver:

   Trovärdighet är något man bygger upp över tid. VIK saknar trovärdighet. Varit kaos i alldeles för många år, och för mycket underprestationer.

   Spelare vill spela i ett lag där många lyfter sig, i VIK har det varit tvärtom. De flesta underpresterar. Tålamodet är alldeles för litet på för många håll, det tar tid att bygga någonting bra. Och om det hela tiden raseras får man ju börja från noll. Men även varit för mycket av fel folk på fel plats.

   Varför är Växjö där dom är, kontinuitet och rätt folk på rätt plats.

   • Pelle skriver:

    Till att börja med hade dom miljonärer som stöttade när dom skulle ta sig upp till SHL.
    I likhet med Malmö. Båda dom lagen fick nya arenor också.

 3. HockeyFarsan skriver:

  Jäklar vilken fart det blev på diskussionerna i stockholmspressen. Djurgården har trillat ur SHL, ve och fasa. Seriesystemet måste genast göras om, det verkar alldeles för svårt att ta sej tillbaka. Mmm, dags att vakna nu!!!

  • Pelle skriver:

   Är det för svårt om man misslyckas på första försöket? Det är ju en stängd liga de egentligen vill ha.
   Själv vill jag ha det som i fotbollen. Byte av två lag varje år plus kval för ett tredje.

   Alternativt vill jag ha en stor högsta serie med plats för alla lag som har råd att spela där. Ca 20 lag kanske.

   • örnen skriver:

    bästa vore 1i allsvenskan går upp sist i SHL åker ur laget som kom näst sist i SHl får kvala sig kvar i en serie mot de laget från allsvenskan som vinner play upp lag 2-6 från serien i bäst av 5 matcher lag 2 mot 5 och 3-4 sedan kval final bäst av 5 shl/allsv.

 4. Höftskott skriver:

  Jag spekulerar om Gustav Bouramman kan vara ett namn för VIK. Känner speers och Veerbek sedan tidigare. Max har säkert koll på honom och han är en poängproducerande right back. Dock har jag ingen koll på honom som så.

  • Pelle skriver:

   Hur kan han känna Speers? Du kanske tänkte på Cheek?

   • Höftskott skriver:

    Nej de har spelat tillsammans i OHL. Samtliga tre spelare. Jag bara spekulerar.

    • C skriver:

     Det spekuleras också i att Speers inte är så nöjd med VIK så det knappast nått plus att de känner varandra isåfall.. mycket spekulation blir det 😎😉

     • Pelle skriver:

      Vi vet väl inte om NJ är nöjd med Speers heller. Kanske för dyr för att spela i tredje eller fjärdekedjan. Och där finns ju Skedung klar redan.

 5. Podden skriver:

  Patrik Berglund kan man höra på Cam and Strik podcast första man hört från Berglund på medier. Han säger att han ska spela säsong 23-24 i VIK och att han inte spelade i VIK denna säsong pga. ”hur jävla dåliga dom var”(antar skämt) han pratar alltså med hockey kompisar på podden över en timme. Man får höra mycket om hela hans hockey karriär. Man hittar podden på vlt sport idag, väldigt intressant. 🏒🥅

  • Pelle skriver:

   Dom var ju dåliga så… knappast skämt.

  • Inside info skriver:

   Riktigt fint att höra P.B säga sanningen om VIK säsongen som var..Otroligt USLA var laget, förstår honom att han inte ville skämma ut sig själv i detta dåliga truppbygge av den sparkade sportchefen P.Zetterberg..Nya fina tag säsongen 23-24 med NJ som lagbyggare

 6. Patrick skriver:

  Lite oroväckande lite silly änsålänge , känns som att Tälje värvar på , nu senast Dyk och Brynäs värvar hejvilt , hopppas såklart NJ bjuder på lite guldkorn de närmsta dagarna !!

 7. Skattebetalare skriver:

  Djurgården Brynäs Björklöven att tampas med för VIK 23-24 blir inte lätt. Hockey VM I Finland sänds bara på SVT när vi skatte betalare står gör kostnaden slipper man Reklam,perfekt.

  • C skriver:

   Men chansen att bygga VIKs varumärke trots att man bara spelar i HA har aldrig varit större när man kan locka företagen att se både Djurgården och Brynäs spela här i Västerås. (Plus AIK, löven mf).

   VIKs (och alla andra HA lag med) största chans att gå upp till SHL är en utökad serie till 16 lag och den utökningen tog vi ett jättekliv emot igårkväll när DIF blev kvar i HA. Jag tippar att SHL utökas om 2 säsonger och det är då VIK ska ställa bästa laget på benen för då lär det vara 3 HA lag som kan gå upp samma säsong. Det här blir ett nyttigt ”mellanår” där vi ska visa att vi har publik, sponsorer, ledarskap kansli och spelare för att klara en uppflyttning.

 8. C skriver:

  Jag kan istället bidra med något som redan är på G för att locka mer publik.

  Från och med när Thero kom in och Paananen fick gå höll VIK klacken igång riktigt bra varje match (tror jag). Att ha en stor klack som ständigt sjunger skapar en väldigt skön stämning även för oss på sittplats. Detta gjorde VIK Support riktigt bra. Dock så har det inte alltid varit så under de senaste säsongerna.

  Kan man säkra upp att man varje match har en hemmaklacken som sjunger och är synlig kommer det dra dit mer publik som inte är superintresserade av hockey. Klacken drar igång resten man man säga.

  VIK supports högstanivå är väldigt hög, det visade man efter jul den här säsongen. Säkerligen bättre än många SHL lags klackar.

  Lägstanivån är dock ganska låg då det är väldigt tyst och osynligt när VIK var mitt i serien och laget gick dåligt. Man behöver leverera som klack oavsett hur det ser ut på isen om vi vill till SHL.

  Dock så tror jag att det kommer vara kanon hela nästa säsong för det var så oerhört bra sista 10 matcherna.

 9. Sir Keijser skriver:

  Synligheten är bland de viktigaste utöver de punkter du redan tagit upp.
  Man måste synas mer mellan säsongerna, mellan matcherna. Likaså när de är match på gång sångpartier det synas runtomkring i stan, på Erikslund, på ICA maxi osv. Det måste hypas mer, det gör det intressant för folket i Västerås och pratas det mer om hockey så blir klubben attraktivare för spelarna per automatik.

  Detsamma gäller Viksupports insamling till supporterspelaren, här är vi ett tjugotal som öppnat plånboken. 3500 har man fått ihop.
  I Löven ligger man på 137tkr. Det visar ju bara hur pass långt efter vi ligger med supporterkulturen när de väl gäller. Alla som dagligen kommenterar här kan väl se till att värva 2-5st personer som skänker något. Så vi överhuvudtaget kommer någon vart.

  • Kid skriver:

   Björklöven uppe i 350 000 till supportrrspelare på två dagar…. Vi ligger efter….

 10. Ludde skriver:

  Riv Lantmännens silo vid Lillåudden och bygg en modern arena på den platsen likt Hägglunds arena i Ö-vik. Restaurang och lounger med utsikt över Mälaren. Det är dax att vakna nu Västerås stad!!

  • PH skriver:

   Precis! Det finns ingen annan väg för att nå SHL. En arena som ger något tillbaka till näringslivet och allmänhet.

 11. Bozo skriver:

  SHL2024 handlade väl i verkligheten om att klubben skulle kunna tävla om SHL-avancemang med start denna säsong. Dvs ha goda chanser att vinna en semi. Nu är det i bästa fall försenat ett år. Sedan att det såldes in som något helt annat orealistiskt är en annan sak.

 12. Mats i Wien skriver:

  Slå ihop Hockeyallsvenskan och SHL , norra och södra grupper,och stäng ligan ..

 13. Typiskt skriver:

  För min del så vill jag ha en bra sittplats, gärna rinkside baren eller att man kunde få köpa mig sen en öl upp på läktaren om man vill. Och nej det handlar inte bara om att dricka öl eller liknande, men det vore ett trevligt alternativ. Sen är ju arenan gammal som gatan och inte jättetrevlig.. man är äldre och bekvämare och orkar inte stå upp hela tiden.

 14. Eskil Isoniemi skriver:

  Ang krävande supportrar, vi har all jävla rätt och vara krävande, var över 20 år sen vi var där uppe och med loja spelare som tjänar massor av pengar både bör och ska de få höra när de spelar som skit. Men det bästa på år och dagar är Paananens och zätas icke vara hos oss. Bra skrivet i övrigt:)

  • Peter T skriver:

   Hur definierar du ”tjänar massor av pengar”?
   Vad jämför du med då, och vilka summor pratar vi om?

   • Icing skriver:

    Som vanligt när man är missnöjd med resultatet….då ska det gnällas på överbetalda divor som bara spelar för sig själv…. fast folk i allmänhet inte har en aning hur kontaktet ser ut.

 15. Olle skriver:

  Intressanta tankar kring VIK som spännande och intressant klubb att flytta till. Hur står sig klubben? Hur ”känd” äregentligen Västerås som stad och vik som klubb? Kanske lite ödmjukhet skulle vara klädsamt. Dags nu att visa resultat och börja locka de 1000 åskådare extra som du skriver om!
  Till sist…Västerås har en lång resa kvar vad gäller funktionella och ”snygga” arenor. Då tänker jag i första hand på dom stora publiksporterna Ishockey och fotboll. För att vara landets sjätte största stad är intresset från politiken och näringslivet ljummet när det gäller att skapa arenor som håller.
  Nu håller vi ändå tummarna för att NJ lyckas locka spelare som kan bidra nästa säsong!

  • efterlyst skriver:

   Vi behöver en ny arena för att locka fler. En arena som erbjuder en modern helhetsupplevelse istället för det gamla industriella jag-ska-bara-se-matchen-upplevelsen. Även om VIK verkligen har förstått det och erbjuder mycket mer än tidigare så är arenan en extrem bromskloss.

   Sedan tycker jag upplägget i HA gör serien ganska ointressant fram till feb/mars. Känns bara som en extremt lång försäsong. Har man dessutom vunnit serien över 52 omgångar premieras det inte högre än att få fördelar i slutspelet.. . Helt vansinne om du frågar mig då allt resettas och matchbilden blir annorlunda när det gäller vinna eller försvinna.

   Förslag som skulle göra mitt intresse större under en hel säsong:

   * Topp 1 HA / Botten SHL, direkt uppflyttning/nedgradering.
   * Topp 2 HA / Näst sist SHL, 7 slutspelsmatcher vs varandra.
   * Ev kval/kvalserie i både HA och SHL för en tredje SHL-chans.

   • efterlyst skriver:

    Det var menat som ett eget inlägg och inte ett svar på ditt 😉

   • Misse skriver:

    1an HA upp, sist i SHL ner.
    Näst sist SHL hoppar in i HA slutspelet som toppseedade med hemmaplansfördel.

    Vill ha kvar nuvarande slutspel. Mycket bättre än tidigare bökiga kval och kvalserie där vissa lag riskerar att bli avhängda och som kan förändra utgången. Detta är kval i den renaste formen utan krussiduller.

 16. Anders skriver:

  Jag skulle säga att den usla parkeringssituationen får mig att välja soffan några matcher per år.

  • Olle skriver:

   Vi parkerar varje match på Blåsboskolans P. Därfinns alltid platser över och det är lätt att komma in och ut. Cirka 6-7 min promenad till hallen.

   • Johan Carlsson skriver:

    Bättre parkeringsmöjligheter runt rocklundaområdet och Blåsboskolans grusplan är många andra arenor. Dessutom promenadavstånd från stan, bra bussförbindelser och dessutom är Västerås inte större än att det går att cykla till arenan om man bor i Tätorten. Det måste vara det sämsta skälet ever.

    Vi skulle behöva vara i toppen och slåss på riktigt och vi behöver en ny fräsch arena med bättre barer, restauranger mm. Dessa två faktorer tror jag är helt avgörande. Med ny arena och ett spel som gör att vi tror att vi har chansen på riktigt skulle göra att vi snittar 1500-2000 pers till på matcherna. Helt övertygad.

    • UliH skriver:

     När bandyn byggde sin hall så var det (delvis iaf) för att få mer publik. Blev det så? Not

     • Pelle skriver:

      Hur kan man jämföra med bandy? Det är ishockey och fotboll som är sporterna som folk bryr sig om. Dessutom så är deras hall kass när det gäller barer, restauranger mm. Mest bara iskalla ståplatsläktare, lika dåligt som utomhus.
      Och fotbollsarenan är som tagen från DDR.

      • UliH skriver:

       Missförstå mig rätt – jag vill också ha en ny och toppmodern arena, men tro inte att det löser alla problem.

       Jag har varit på många matcher (i flera olika populära sporter…) där den stora och moderna arenan gapar tom. Detta på grund av att hemmalaget inte levererat sportsligt. Jag lovar att det är mer deprimerande med en upplevd tom ”superhall” än en halvfull sunkhall.

       Det börjar med sporten och slutar med sporten

       • Mr H skriver:

        UliH: Mitt i prick! Först ska sporten fram – inte tvärtom. Det är helt fel tänk. Hade inte Rockis plats för 7000 pers en gång i tiden. Loger måste finnas också, men jag vill se att det finns något näringsliv först för nya satsningar, som det finns i alla andra kommuner där hockeyn växer.

        • Peter T skriver:

         Vilket kom först, hönan eller ägget?
         Det ena ger det andra, naturligtvis har säljsidan gjort en marknadsundersökning, hur intresset ser ut för att abonnera på en loge. Vad de gått ut med så är intresset större än tillgången. Mer inkomst till klubben, möjlighet att ställa bra lag på isen. Vilket i sin tur ökar intresset ytterligare.