Silly: Lihagen lämnar KHK och närmare VIK än Vita Hästen? Vad händer med de tio kontraktslösa?

KHK släpper Lihagen. VIK nästa? FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

En vecka efter samtalet med KHK:s nye sportchef Mikael Sundlöv blev det klart att Niklas Lihagen lämnar KHK. Enligt vad MrMadhawk.se tidigare skrev ska VIK då vara det hetaste spåret, hetare än Hästen. Pendlingen till Västerås blir cirka en timme tur och retur mindre, bland annat.

I Lihagen får man många egenskaper i en spelare: storlek, fart, tekningsstyrka och 30-poängspotential.

***

VIK har nu tio spelare utan kontrakt, vad kan tänkas hända? Om vi spekulerar vilt:

Brock Montpetit – Gjorde allt bra, förutom avsluten. Frågan är om man tror att Montpetit, en potentiell powerforward, kan börja producera. Om inte ska man nog vara försiktig att lägga allt för stora pengar.

Stefan Gråhns – Det nya tuffa, större och elakare VIK skulle inte må bra av att tappa Gråhns. Centern fick verkligen hur mycket förtroende som helst och levererade. Smartast vore väl att stanna, i VIK vet Gråhns att han får enormt med förtroende och istid i ett allsvenskt topplag. Men samtidigt inte ung och vill nog tjäna så bra som möjligt, så här kanske lite mot slutet på karriären.

Jan Urbas – Lite som Montpetit, allt är mycket bra utom avsluten. Lockas som tidigare meddelat här av Villach i Österrike, som ligger nära hemstaden. Känns nog svår att behålla.

Nick Angell – ”Äventyrslystnad” och pengar kontra stabilitet? Frölunda ska vara intresserade, nog svår att behålla. Har dock sagt sig stortrivas i Västerås.

Dustin Johner – Vassa målskyttar växer inte på träd. Men kräver en bra omgivning och tappade då varianten med Davidsson lästes sönder. Kan säkert få mer pengar i Europa eller Leksand. Men värdesätter kanske stabilitet?

Mikael Frycklund – Fick inte så mycket förtroende efter skadan, trots bra spel innan. Det bästa vore kanske att få vara uttalad topp-2-center i typ Norge och få bygga upp självförtroendet rejält. Att Hellenberg lämnat hjälper nog inte heller.

Oscar Steen – Största avtrycket i slutspelet var den totalt onödiga slashingen i match 2 i Karlskrona som gav KHK en drömstart ”en route to the SHL”. Bra tekare men ojämn i övrigt, för många felpass. Given för AIK va?

Per Helmersson – Slutar? Men vi har hört den förut…

Simon Fredriksson – Blev allt bättre, men lite vanilj, varken jättetuff eller superspetsig i någon del av spelet. Dock finns potential, ung. FBK vill nog titta först.

Jonte Berg – Knivigt hur stor del av budgeten som ska läggas i fjärdekedjan. Men av Jonte vet man vad man får.

14 svar

 1. Adde skriver:

  JL – Enligt Thalberg så hade Angell inte något ”drömkontrakt” förra säsongen i VIK. Dock så är Nick trots allt 35 år & går snart i pension. Så förstår om han vill tjäna så bra som möjligt dom sista säsongerna för att säkra framtiden för familjen.

  Men hoppas för allt att han blir kvar då han var en av dom bästa backarna som har lirat i VIK på bra många år.

 2. JL skriver:

  Angell stormtrivdes i Karlskrona också. Men nät NJ viftade med sedelbunten så trivdes han bättre i VIK.
  Frågan är nu var Angell kommer att trivas bäst kommande säsong.

 3. stalle skriver:

  Så jäkla glada nyheter man får på en söndag! Välkommen Lihagen!

 4. stefan Carlsson skriver:

  Tycker VIK gör ett riktigt kap om man får Lihagen.
  Bäst i Karlskrona ingen stor kostnad men vad tänker dom
  i Karlskrona har nog fått storhetsvansinne nu.
  Tyvärr från en djävligt besviken KHK:are jobba på VIK
  Bästa lagen men en enorm otur

 5. stalle skriver:

  Alla som följt Viks matcher vet att det har handlat om millimeter många ggr för pucken att hamna i nätet när montpetit haft läge, och det sista jag vill är att ngn annan allsvensk klubb signar honom och att handbromsen släpper för han vilket jag tror kommer hända ganska snart. Sen är Gråhns hög prio att få ha kvar, går vi till kval nästa år igen måste vi ha en spelare som Gråhns som lägger i en till växel när det verkligen , kan vi även knyta till oss Lihagen tror jag vi har bra förutsättningar!

 6. PatrikH skriver:

  Om jag skulle prioritera efter vad jag tror VIK behöver utifrån de pengar spelarna kan förväntas kosta skulle jag satsa så här:
  1. Jonte Berg, 2. Brock Montpetit, 3. Mikael Frycklund, 4. Dustin Johner, 5. Jan Urbas, 6. Nick Angell, 7. Stefan Gråhns, 8. Simon Fredriksson, 9. Oscar Steen.

  Med andra ord tror jag att backbygget kan bli bra även utan Simon, att Gråhns ökar lönekravet dramatiskt, att Angell är dyr och blivit dyrare och att Steen givetvis kommer att vara svår att få i en kamp mot AIKs nya pengar.

 7. mario skriver:

  Fredriksson var på lån.

 8. PO skriver:

  Förra säsongens lag är det bästa som spelat i VIK på väldigt många år. Tyvärr räckte det inte till SHL-avancemang.
  Just nu känns det som en rejäl baksmälla!
  De bästa och viktigaste spelarna har redan lämnat eller verkar lämna VIK: Bjurö, Jacobsson, Emmerdahl, Andersson, Fredriksson, Angell?, Urbas?, Johner?, Steen?, Urbas?, Frycklund?, Berg?, Montepetit? Gråhns? Helmersson?
  .
  Av de spelare som har kontrakt är det endast Fredrik Johansson och Söderqvist som har spelat ordinarie mer än två säsonger i VIKs A-lag. Vart tog kontinuiteten vägen??

 9. Adde skriver:

  Läämijöö – vore ju kul med en målskytt också, inte bara grovjobbare. Angell är en sådan back som är otroligt svåra att få tag i. Hoppas NJ gör allt för att behålla Johnér, Angell & Gråhns. Urban känns tyvärr förlorad.

 10. Läämijöö skriver:

  Berg OCH Gråhns behövs. Brock som nr 3 och Urbas klar 4a…Johner 5 sen räcker det på den listan. Angell?? Nä, hej då!

 11. Mats skriver:

  Besviken på KHK.
  Lihagen var en gigant säsongen som gick och har ENORMT stor del i KHKs avancemang.
  Lihagen är definitivt en forward jag skulle signa tidigt om jag var chef i KHK.
  Långt före några av de som fått påskrifter nu.
  Tips till Vik. Värva den mannen. Ni får garanterat massor för pengarna.
  Lycka till N var du än hamnar.
  /Mats

 12. Kalle skriver:

  Verkar som både gråhns och berg värderas för sina lyckade insatser när man läser i media och Twitter . Gråhns har hästen och berg tydligen Leksand intresserade. Tror åtminstone en av dom har stort vik hjärta, inte så svårt att gissa haha

 13. Mr H skriver:

  Gråhns prio 1. Simon och Jonte kan nog behövas. Pengar får styra därefter. Frycklund ung än. Ej en massa powerforwards som åker runt utan att hänga in något.

 14. Tjommen skriver:

  tror faktiskt Filander vill lägga en del på både Gråhns och Jonte, var väl nästan lagets bästa under stora delar av säsongen. Tror 2/4:e för båda. Sett till utfall per spelad minut och lön var dom bäst