Silly Season forwards 20/21: Många svåra beslut väntar för Patrik Zetterberg för att få fart på topp-6-produktion, PP och bibehålla godsaker
Bloggen fortsätter här sin Silly Season inför kommande säsong genom att titta på forwards.
Forwardsmässigt har Patrik Zetterberg många svåra beslut framför sig. Det är lätt att drabbas av ”recency bias”, som man säger i NHL och Nordamerika, dvs. färgas för mycket av de senaste starka omgångarna då VIK gjort det bra.
Totalt sett har VIK:s forwards över säsongen producerat för klent om man siktar på att vara ett lag som hotar på allvar mot topp-2 och SHL. Men frågorna är hur alla skador påverkat och om gräset är grönare på andra sidan?
Ibland lönar sig kontinuitet och att utveckla de spelare man har. Och nu har VIK chans att få behålla nästan alla forwards man vill och få en helt annan kontinuitet.
Dessutom ger nog Corona dubbla smällar för VIK. Dels går det jämfört med de andra lagen än så länge trögt att sälja fiktiva biljetter, så det är verkligen jätteviktigt att stötta VIK genom VIK Support här. Sedan kan det möjligen även bli svårt för näringslivet att stötta VIK som planerat till kommande säsong på grund av viruset.
Lyssnar man på Patrik Zetterberg är tre kedjor som kan producera och växeldra under säsongen kanske en rimlig målsättning. Sportchefen sa också i VLT-TV nyligen att han inte ”vill lägga alla ägg i samma korg och satsa allt på en superstark förstakedja”. Sedan måste VIK ha ett bättre PP.
Det kommer nog således i stor utsträckning handla om att förädla och utveckla de man har. Enligt röksignaler tycker exempelvis VIK-ledningen troligen att Isac Skedung är redo för att ta en roll som andrecenter och Wikman möjligen som en topp-6-forward.
Hertzberg, Öhrn, Wikman, Fredrik Johansson och Skedung har kontrakt. Wikman kan dock ha SHL-intresse efter sin starka säsong.
En absolut nyckel blir att försöka få fart på Öhrn som alltså har ett år kvar på sitt kontrakt. Det känns som en tuff sommarträning behövs där för att öka på intensiteten och styrkan hos centern som hyllades i Tingsryd.
Tänkbar kedjeskiss inför 2020-2021: (koll på backsidan här):
- Mr X7 – Mr X8 – Mr X9
- Wikman – Skedung – Hertzberg
- Mr X11 – Öhrn – Mr X10
- Mr X12 – F. Johansson – Mr X13
Utgående kontrakt: Lunsjö, Tessier, Benker, Bergman, Zetterberg (har kontrakt med Brynäs), Rundqvist, Kalin, Jesper Johansson och Eriksson.
CENTRAR MED UTGÅENDE KONTRAKT
På centersidan har Tessier, Rundkvist och Kalin utgående kontrakt. Tessier har verkligen stärkt sina aktier på slutet som dirigent från mitten. Frågan är bara vad kanadensaren kostar, ska exempelvis vara mycket mer än Rundqvist.
Bloggens källor indikerade tidigare att Tessier hade runt 65 000 Euro skattefritt förra säsongen i Wien. Om det var något liknande nu är nog totalkostnaden runt en miljon svenska kronor för centern.
Det fanns ju frågetecken tidigare också då den frispråkige Tessier petades en match och verkade inte brinna, men har ju verkligen växt in i centerrollen. Men i dessa orostider kanske inte VIK kommer ha råd med en beprövad transatlant.
Rundkvist är ett frågetecken efter sin knäckta knäskål, och spelare på gränsen mellan andra- och tredje har VIK många av. Dock finns ju speed och en hög högstanivå där, men spelade väl mycket på utsidan i perimetern under sina nio matcher (0+4), var nog dock stukad efter petningen i Leksand. Åter en fråga om pris och vilka alternativ som finns där.
Kalin har inte levt upp till förväntningarna och tekningsspecialisten lär få lämna.
YTTRAR MED UTGÅENDE KONTRAKT
Om högerfattade Tessier kanske lämnar blir det ännu viktigare att hitta rightare som är prisvärda med topp-6-potential. En sådan finns ju redan i Lukas Zetterberg som efter en tung säsong här nog inte alls är omöjlig att lösa från Brynäs.
Dock behövs ytterligare en skottstark rightare utöver Zäta Jr. då det var en brist den här säsongen. Frågan är vad Zäta Sr. kan hitta här?
Lunsjö exploderade verkligen bredvid Tessier och Benker under de fem matcherna i den kedjan med hela 4+4 för åtta poäng. Den avslutningen gör skåningen prioriterad att behålla. Lite samma med Benker som har en oerhört hög högstanivå och har funnit kemi med Lunsjö och Tessier. Benker ryktas dock leta jobb i SHL eller Finland.
Bergman gick lite tillbaka den här säsongen, men 27-åringen har ju en fart och storlek som få och med en bra center kan det kanske funka som välproducerande topp-9-forward, beroende på pris och alternativ.
Jesper Johansson och Anthon Eriksson är själ och hjärta i ”bottom-6”. VIK vill nog se mer jämnhet från Eriksson som dock tog stora steg i passningsspelet denna säsong. Eriksson är en av få som har en fysisk dimension i sitt spel kryddat med stor målfarlighet.
Kanske vill man också ha någon lite mer offensivt skicklig och fysiskt skräckinjagande fjärdelinaspelare än skottblockskungen Jesper Johansson?
JUNIORERNA
Oscar Hagman och Eric Juhlin har fått testa på och gjort det helt okey i A-laget. VIK har dock just nu tyvärr inga juniorlandslagsspelare som kan gå rätt in i laget. Men det kan nog bli aktuellt att ha med några juniorer i sommartruppen som kan vara back 7-8 och fw 12-14 i början av säsongen.
Vi ser också att Juhlin kommit igång och producerat bra J20 den här säsongen. Samtidigt ser vi att spelare som Simon Falk, Marcus Kivelä Carlzon och Albin Olofsson i alla fall siffermässigt inte direkt utvecklats jämfört med förra säsongen och VIK bör utreda varför:
***
I nästa inlägg får vi titta på tänkbara nyförvärv och vilka heta Ettanspelare som HA-lagen jagar…
Och nästa säsong kommer det nya seriesystemet träda i kraft och bli mycket svårare att ta sig upp som jag har förstått rätta mig om jag har fel. Förstår allsvenska lagen och tur för lag som Leksand /Oskarshamn. Och vad säger att Björklöven har tillgång till samma ekonomi nästa säsong .
Apropå silly. Markus Persson har öst in mål och poäng två år i rad nu i Borlänge. (39+24 i år).
Som alltid svårbedömt med prestationer i ettan, men han har definitivt målsinne, något som VIK har ont om. Han gjorde 30 poäng i HA för TAIF. Men sen blev han ju skadad i VIK.
Säsongen 19/20 was just a dream. Tror ni VIK ligger bättre eller sämre till i näringskedjan (ekonomi, anseende, m.m) nu jämfört med tiden innan säsongen 19/20? Rocklunda ett år äldre.
Hoppas verkligen Anton Eriksson blir kvar och gärna ett kontrakt som sträcker sig över två säsonger. Han har gjort många avgörande mål i matcher där övriga ” så kallade målskyttar” inte leverera.
Jag ser gärna att han gjort sitt i VIK. Började säsongen med skrika hata AIK, hamnar efter,drar på sig så mycket onödiga utvisningar.. nä dags för en ny så kallad publikfavorit som faktiskt blir de..
Precis som hela samhället känner osäkerhet nu så kommer oxå spelare göra det och i många fall välja att stanna kvar i sina nuvarande klubbar.
Bergman är ett stort frågetecken för mig , tycker han påminner om lihagen (slöhagen)
Zätas livlina är vik , han har prövat många klubba vid det hära läget och alltid så kommer han tillbaks till vik som står med öppna armar , kan det bero på att pappa är i vik ? Dom två nämnda gör bra och dåligt varannan säsong. Hertzberg från Almtuna är det någonting att behålla ? Det finns flera att ifrågasätta . Kruse ingen bra säsong . Gutenberg har gjort det jävligt bra hoppas han stannar kvar. Tycker många unga killar ska titta på dom killar som lämnade vik in för denna säsong , Hur mycket istid har dom fått i sinna nya klubbar ? Utvecklads man av att sitta på bänken ? Kanske bättre att stanna i allsvenskan någon säsong till så man växer som människa och blir en bättre och förberett spelare när man går ett steg upp i ligan.
Med bara 8 hemmavinster vid full tid och ganska uselt spel långa perioder, så kan vi konstatera att intresset sjönk hos många supportrar. Pinsamma publiksiffror efter jul i en så här stor stad. Säkert en av flera orsaker till svagt intresse för fiktiva biljetter. Det har helt enkelt inte varit samma intresse för produkten VIK i år.
Att behålla kontinuitet kan vara bra i vissa fall, men också farligt att fastna i samma hjulspår. Ibland behövs nytt.
Om inte ork eller rätt motivation finns är det bättre att gå skilda vägar. Z har säkert fått en bild av vilka som har ”rätt” inställning till träning och viljan att utveckla sig. Med så många utgående kontrakt har han en bra sits att bygga nytt där det behövs. Bra spelare som vill uppåt behöver inte vara dyra. Titta bara på hur Karlskoga lyckas varje år.
Corona-avslutet blev pricken över i:et för VIKs icke säsong. Man kan ge i det stora hela samma en andra chans då potentialen nog kan finnas där. Tyvärr kan det bli så att många SHL-lag får dålig ekonomi och kommer länsa HA på spelare för att de inte har råd med annat. Samtidigt kan även ligor som Schweiz och framför allt KHL få långtgående problem ekonomiskt, det senare om oljepriset ligger fortsatt förankrat på bottennivåer.
Corona, många skador och annat som inte går att påverka är som det är. Men det syntes ganska tidigt att något saknades i årets trupp. Om det berodde på dålig konkurrens, fel kemi i laget eller brister i passningsspelet kan diskuteras. Z har nog en åtgärdsplan klar för nästa säsong.
Att SHL med sina tv miljoner skulle brandskatta HA på icke SHL mässiga spelare pga ekonomi ser jag som långsökt. En generell lönesänkning där kanske skulle vara sund istället. Corona kommer med tiden att blåsa över, så om några månader kommer allt att vara som vanligt igen. Kanske med generella lönesänkningar i branschen för att inte äventyra HA klubbarnas ekonomi.
Om det nu går trögt att sälja fiktiva biljett, varför väljer man då en variant som gör att det går trögt? Det enklaste är väl bara att kopiera de klubbar som med framgång sålt bra. Exempelvis så behöver man bara gå in på AIK Hockeys sida för att förstå varför de lyckas bättre. Att kopiera något som är framgångsrikt är inte på något sätt fult.
Det kommer bli svårt för samtliga lag att få ihop feta spelarbudgetar till nästa säsong så, det kommer snarare gynna VIK som lyckas få ut mer per krona, nu när alla får sämre budgetar. Sedan kan inte VIK konkurrera gällande pengar med regioner som Övik, Umeå, Gävle, Södertälje eller Linköping då dessa verkligen inte har någon annan idrott som drar intresse och pengar. Jag trodde basket var något, men när Köping har seglat upp som topplag i Sverige utan att det märks så här jag förstått att det väcker samma intresse som frimärkssamlande.
Varför skulle samtliga lag i HA få lägre budget nästa säsong??
Generellt borde de ju flesta få svårare när företagen går sämre, dvs mindre sponsring. Samtliga kommer inte få lägre men totalt bör det bli lägre. Spelare lär därmed få lägre marknadsvärdet jämfört med tidigare och nya kontrakt ligga lägre än vad som var aktuellt innan Corona.