Silly: Vilda spekulationer om vad en centerjakt eventuellt kan inbringa & en tillbakablick på VIK:s sena värvningar runt deadline

Jaroslav Jabrocky - en liten del av VIK-historien.

 

Som en liten extra krydda till då allt ska avgöras har vi nu fått ett minisilly. Enligt röksignaler, sunt förnuft och envisa rykten vill VIK främst ha in en center som är solid i båda ändarna, men kanske inte behöver vara en uttalad poängspelare.

Alltså typ en tredjecenter som kan teka bra och förbättra den svagheten i dagens centeruppställning, som är en av de sämsta i HA i tekningscirklarna.

Marknaden är dock tunn och det är inte lätt att finna namn, vilket listan nedan hintar om. Nedan är några centrar som alla är ganska produktiva och starka tekare enligt Swehockey.se och andra källor:

Exempel på urval av centrar som skulle kunna vara intressanta/tillgängliga, obs: mestadels rent spekulativt.

Man ser direkt att det inte är en lätt uppgift att hitta någon center där allt ska passa. De flesta klubbar har ju något att spela för än så länge. Dock är exemplen från ECHL från lag som är långt ifrån slutspel, samma för de finska spelarna/lagen.

Thomas Ebbings lag i ECHL är ute ur leken, och samme Ebbing var ju i VIK då Patrik Zetterberg var assisterande GM. Ebbing gjorde väl inte heller bort sig under sin tryout då, men har inte heller gjort braksuccé i suspekta ECHL.

Oskar Lundberg (ex-VIK) är en spelare som imponerat på undertecknad i Ettan, en spelare som bara kör, producerar och en stark tekare. Men något håller honom kvar på Gotland. Lite samma kan sägas om Markus Kinisjärvi, bra tekare – men frågan är om han är bättre än Isac Skedun & Johan Skinnars?

Måns Krüger är en annan center som dominerar i Ettan, men ska ha bra jobb på sidan i Stockholm och saknar kanske lite ambition. Christoffer Jansson (ex-VIK) har redan fått debutera i SHL för Timrå, öser numera in poäng i starka Borlänge. Men såklart svårt eller omöjligt att få loss då BHF satsar på HA.

Att plocka från HA är ju säkert och bra, men då måste tex. ett lag som Tingsryd hamna i säkert ingenmansland först. Just nu finns inga lag som inte har något att spela för i HA. Flera källor säger att det finns möjligheter att plocka spelare från lag som missar slutspelet i Finland, men det blir ju troligen inga frälsare.

Men om en sådan jobbsökare som exempelvis Blair Jones skulle kunna gå in och vinna 60 % av teken skulle mycket annat vara förlåtet. Eller hur?

***

Många är kritiska till sena värvningar. Och visst ska man vara skeptisk, ty VIK-historien har högst blandad kompott gällande sena värvningar:

Våren 2018

Patrik Zetterberg plockade in Jesper Appel, Lucas Venuto (tidig succé och injektion), Jesper Johansson och allas vår Conny Strömberg. Utan dessa sena värvningar hade VIK inte gått upp. Det törs vi nog säga va?

Våren 2017

Chris Langkow blev tyvärr en sen flopp. Kanadensaren värvades trots varningar om tunga fötter som Centralen omgående kunde flagga för…

Våren 2016

Ville Korhonen och Vitali Koval värvades sent. Blev stora floppar trots fina meriter. Kondition är en färskvara.

Våren 2014

Evan McGrath och Erik Lindhagen togs in, men var bleka.

Våren 2013

Eric Johansson och Mark Santorelli plockades in utan att glänsa, minst sagt.

Våren 2011

Lubomor Vaic. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Slovakerna Lubomir Vaic och Jaroslav Jabrocky hämtades in på deadline och lyfte laget till playoff. Bleknade dock lite mot slutet i tuffa kvalmatcher.

Våren 2008

Peter Öberg var en sen succé, innan alla skador kom.

Leif Rohlin slog på stort och tog in Ola Svanberg (var faktiskt +11 i grundserien på sju matcher), Greg Jacina, Peter Öberg och Sebastian Ström som gav laget en rejäl injektion.

***

Spännande sedan vad vi kommer skriva om våren 2019 när vi ser tillbaka.

8 svar

 1. David skriver:

  Henrik Thegel i Skövde kanske kan va nåt. Är första center där just nu, bra målskytt, hyfsat med poäng och 55-60% i tekningar.

  Erik Karlsson, center i KooKoo som ser ut att missa slutspel. Har gjort helt okej med poäng i SM-liiga, inte så bra på tekningar, 43% bara. Var bra i Timrå förra året när de gick upp.

  Andrée Hult, center i Schwenninger. Har gjort hyfsat med poäng i DEL, inte så bra tekningsprocent i Tyskland, men hade över 50% när han spelade i Timrå 13/14 och 14/15.

  Micke du kanske har några bra kontakter som kan säga något om dessa spelare och även om det finns några andra intressanta spelare som är lediga eller kan bli lediga?

  • Mikael Norén skriver:

   Tack David, intressanta namn!

   Gällande Thegel säger många att han har det mesta, men är fötterna är lite tunga för HA. Erik Karlsson låter intressant, men synd på tekningarna, då faller det lite tycker jag.

   Hult gillade jag personligen skarpt då han var i Bofors, var hittar du tekningsprocent i Tyskland från tidigare säsonger och nu? Han vore ju kanon.

   • David skriver:

    Okej, då kanske det blir nåt topplag i div 1 som hugger på Thegel då.

    Ja det är lite synd att Karlsson inte är en bättre tekare, hade varit mer intressant då.

    Ja Hult hade ju varit perfekt, del.org hittade jag tekningsprocenten, men det är bara för den här säsongen. Han har bara 39,5% just nu, men kan ju haft bättre procent tidigare säsonger där.

 2. Bozo skriver:

  Så klart Kinisjärvi skulle vilja komma hem. Han har självförtroende nu. Frågan är hur lättvindigt Hudik släpper

 3. Marko skriver:

  Intressant tillbakablick och jag kan gott säga att kräkreflexen gjorde sig påmind när man såg några av namnen. Inte helt lätt detta med att hitta fynd som frälser laget utifrån marknaden just nu och jag har full förståelse om att det finns röster som är mot värvningar tifrån olika aspekter.
  Jag är mer positiv till värvningar idag än för några månader sedan beroende på att laget kan behöva en liten injektion och det har antagligen en obetydlig inverkan på ekonomin utifrån att budgeten verkar hålla. Vi får väl avvakta och se vad det dyker upp precis som Mikael skrev på en del marknader när vissa lag börjar ”tömma” ut spelare för att spara lite cash. Kommer det en gubbe så ska den lyfta laget, annars kan vi låta någon junior få växa lite istället och spara pengarna.

 4. Mackan skriver:

  Cederberg var om jag inte minns fel en av de bästa tekarna i Ettan. Om Paananen skulle ge honom lite mer istid och förtroende kanske han skulle blomma ut som han gjorde i Ettan. Han gick från fjärdecenter till förste/andrecenter och lagkapten…

 5. Gurkan 63 skriver:

  Vill minnas ett möte innan säsongen där Brikvist var tydlig med att unga överbetalda spelar till vik , nu är Brokvist borta och hur tänker vik nu med fyra spelare ? Personligen vill jag inte ha några värvningar i deta skede och det är vad erfarenheterna säger. Dom bästa är väll redan plockade ? Tror att om vik hittar tillbaks till storformen Så blir dom livsfarliga vid ett eventuellt slutspel. Håller att sitta lugnt i båten när det börjar blåsa och Lotta på kapten på skutan.