Skönaste VIK-matchen och beskeden sedan kvalet mot Troja då lagmaskinen Gulsvart äntligen var tillbaka och dominerade mot formstarkt Leksand

Män med bokstäver på bröstet. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Den skönaste matchen för VIK-fansen sedan Troja hemma i kvalet våren 2018 utspelade sig i ABB Arena på måndagskvällen. Detta då VIK dels tog tre poäng mot ett formstarkt Leksand (3-1), men framförallt var det sättet man vann med så många fina besked efter en tung period.

VIK började bra från första nedsläpp och Fredrik Johansson krutade in 1-0 efter en bra öppnande långpass av Frycklund samt en elegant halvdropp av Benker.

En mer involverad Gustav Lindberg friställde elegant Jonas Liwing med en fin lång genomskärare, men backen var nog lite ovan i ett frläge och utmärkte Brage räddade. Sedan sköt Mattias Karlsson stolpe efter bra spel av Leksand.

VIK fick långa anfall men LIF kontrade bra och skapade en del farligheter men Ersson var imponerande nog lika bra jetlaggad som, jag höll på att skriva nykter…

VIK var tillbaka i form med snabba puckvinster och uppspel på spelare i fart. Alla fyra kedjor bidrog med starkt spel vilket inte gav LIF något andrum.

VIK började bra även i andra. 2-0 kom via en smart passning av Wikman till bakom kassen och fina händer Skinnars volleyretur i nättaket efter att VIK-centern vänt runt kassen.

VIK spelade faktiskt propagandahockey i andra perioden under långa stycken. Skedung och FJ med flera missade öppna lagen. Sympatiske Roger Melin erkände att det var Brage som räddade LIF i andra, skotten 15-5 var talande för hur det såg ut.

Men som vanligt när man själv inte utnyttjar en massa chanser så ramlar det dit en i baken. Sådan är som bekant ishockeyn.

2-1 kom efter en fin passning av Linus Persson där Martin Karlsson trots relativt närgången bevakning av Jimmie Jansson på något sätt lyckades panga in trissan otagbart för Ersson, skickligt av Karlsson där. Helt plötsligt våldsam nerv inför sista.

Tredje perioden blev mer av ett ställningskrig men VIK fegade inte ur och spelade för defensivt.

Fredrik Johansson var verkligen stekhet och stoppfinten före förlösande 3-1-målet var genial, där sedan Frycklund snyggt dukade upp för Benker som direktsköt den i taket. LIF orkade inte sedan riktigt och sköt faktiskt bra fyra skott i sista perioden.

SAMMANFATTNING

Imponerade hur VIK plockade bort LIF:s stjärnspelare som Valkväe (1 skott bara), Lang (1 skott och stoppades ofta), Porsberger (1 skott). VIK forecheckade ofta med tre man men även om de blev överspelade åkte de med rappa skär hem de gånger då de inte vann pucken.

Överbelastningen funkade bra då Hassel, Jansson och Co. satte stopp i spelet och center eller annan hämtade lösa puckar och startade snabba spelvändningar.

Vissa var kanske lite oroliga att det roliga denna säsong kanske lite var över. Men över en natt hade alla spelare hittat tillbaka till storformen från november och början på december.

Frycklund var ett puckvinnande tekniskt fysikmonster, Benker lika bra som tidigare och Freddan Johansson var faktiskt snuskigt bra denna kväll. VIK har nu två otroligt tunga och skickliga kedjor, frågan är hur länge sedan man hade två så bra kedjor samtidigt?

I mina ögon var detta Freddans bästa match på år och dar, karl´n var precis överallt och gjorde dessutom två vackra poäng när det behövdes som mest. När Freddan spelar så här är han nästan ostoppbar.

Kanske är Freddan lite av en ”efter-jul-spelare”. Minns säsongen då laget åkte ur, då bar Freddan nästan laget på sina axlar då man från omöjligt tabelläge var så nära att klara det.

Även Östman var het, men den kedjan behöver nog utdelning för att ska lossna så där riktigt igen. Bergman och Zetterberg skapade bra lägen men pucken ville inte riktigt studsa in, särskilt i andra då VIK nästan borde gjort typ 4-0.

Även Isac Skedung var tillbaka i sin högintensiva hockey med ett stort jobb utan puck. Wikman var ett kärnkraftverk och är så nyttig i att åka sönder motståndarna. Gustav Lindberg var också mycket mer involverad.

Johan Skinnars gjorde en stark centerinsats i fjärdekedjan mellan de fina grovjobbarna Anthon Eriksson och Jesper Johansson.

Anthon var faktiskt på G med ett nytt mål då han var jättenära att hitta luckan precis ovanför Brages vänstra kryss i andra perioden. Anthon fortsätter visa bättre totalspel och är nu verkligen inne i laget.

Tuff konkurrens på forwardssidan nu när Fredrik Hetta ska in och Jesper Cederberg fick inte ens byta om.

På backplats var det lika solitt som vanligt som under formtoppen tidigare, välbalanserat värre. Younan visade prov på lite offensiv flärd då han friställde Fredrik Johansson direkt på en tek i sista.

I Jimmie Jansson och Alex Lindelöf har VIK verkligen två unga hemvävda backar vars framtid blir allt ljusare. Lindelöf var briljant i afton och +2.

Tobias Forsberg hyllades på jumbotronen för match, snyggt jobbat VIK även där. #kämpaTobbe

PUCKLIGAN 

5 Fredrik Johansson

4 Mikael Frycklund

3 Sebastian Benker

2 William Wikman

1 Alex Lindelöf

2 svar

  1. Gurkan 63 skriver:

    Att vinna ör alltid härligt . Men för mig har det sättet vik vann på det skapar lugn och ro. 3-1 målet var bland det bättre målen denna säsong . Att se laget kriga rund sarghörnen i bägge zoner det är en fröjd för ögat Ersson var tillbaks och vilken match killen gör. En stor eloge till hela laget.

  2. Emme skriver:

    Underbart att se en riktigt solid match från laget. Som du skriver var Frycklund och Freddan outstanding i dag. Så otroligt kul att se!