Skralt spelmässigt en gång för mycket och Timrå vann välförtjänt

Jonsson

VIK:s kvalserieambitioner hamnade, förhoppningsvis tillfälligt, på ändan denna afton. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

På måndagskvällen var det för många VIK:are som tog ledigt då ett hungrigt Timrå vann med 2-3. Därmed är topp-3-platsen på tunn is för stunden.

VIK har stått för en rad spelmässiga bottennapp där man spelat otroligt defensivt och långsamt stora delar av matcherna. Denna gång lyckades inte Fransson maskera bristerna.

Hemmalaget var inte skärpt från start och Timrå var bra i första perioden. TIK kom lite eftersom i första perioden. VIK fick också 1-0 i power play efter att Marklund vågade stå framför kassen och skyfflade in en retur. Sådana “skitmål” ser man VIK göra alldeles för sällan.

Norja 2014

Returer som slås in framför kassen kallas ofta skitmål, trots att det är frukten av nobelt arbete och mod. VIK gör alldeles för få av dessa. Här visar Marklund hur det ska gå tillFOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Sedan fick TIK ett powerplay vilket gav de rödvita fart och resten av perioden tokcheckande TIK fast VIK:s ganska långsamma backsida.

I andra perioden hade VIK mycket puck men forwards var alldeles för bekväma/svaga för att ta sig in i trafiken framför mål. Det var ledsamt att se många VIK:are spela på utsidan, fiskandes på perimetern till synes utan vilja och aggression.

Efter en orgie i bekväma beslut var det hockeymässigt givet att VIK slarvade i slutsekunderna och fick inte ut pucken. 1-1 kom mycket snyggt av TIK med efter 39.56, fullständigt hockeylogiskt.

Masto

17-årige Christopher Mastomäki gjorde sin allsvenska debut då talangen äntligen fick istid. En signal om hur nöjd Fagervall var med övriga då man jagade från underläge… FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Den som sett sin hockey kunde också se att TIK gick ifrån till 1-3 i tredje perioden mot ett VIK som alltså inte checkat in denna afton, ganska logiskt även det. TIK var bra och gjorde säkert VIK dåliga också.

I slutet kom ett nytt “skitmål” av en annan obekväm VIK:are i form av Jonsson. Visst hopp men en fortsatt iskall Fornataro brände en god chans att kvittera i slutminuten.

Sammanfattning

Efter en rad lyckosamma uddamålssegrar var det nästan lite dags för en uddamålsförlust. Man kan liksom inte i alla oändlighet lira halvdassigt och bara vinna. Nu kom den minnesbetan och vi får hoppas att det kan få VIK-offensiven tända till och kugga i.

Steg 1 i att får fart på VIK är att få fart på Andreas Frisk. Där finns outnyttjad potential så det heter duga. Hur ska man få honom mer engagerad på isen? Vi kan liksom inte kräva att Mitell plötsligt ska åka skridskor som en gud eller att Helmersson och Lindh ska bli Mitell med klubban.

VIK saknar någon back som är tillräcklig snabb och spelskicklig för att kunna göra/hålla bort den första forecheckaren för att sedan kunna slå en bra pass. Nu blir det pass back till back sedan en lång chanspuck i mittzon.

Kommer ihåg hur Micke Renberg beskrev det som forward att man behöver sådana backar så att man kan få pucken på bladet högre upp i banan. Och kan man få VIK:s vassa avslutare som Williams, Caputi och Romano med bra puckar högre upp i banan så kommer det blir mer mål. Nu måste ju exempelvis Williams gå ner djupt och hjälpa backarna vid varje uppspel.

Sedan var det en inställningsfråga. VIK är ett relativt ålderstiget lag på den här nivå med nästan tio 30-plussare. Det är ju allmänt känt att äldre lag oftare har svårare att tända till. Så är det bara och det kanske vi får leva med så länge det är grundserie.

Två saker måste till för att denna säsong ska sluta lyckligt. 1. Backarna måste försöka få till bättre uppspel och Frisk måste bli den ledande allroundbacken. Helst också om det går att spetsa laget med ytterligare en allroundback i slutet.

2. Sedan måste forwards tagga till och våga offra sig framför kassen. Det görs alldeles för få skitmål av detta VIK, det görs nästan bara highlightmål.

Men nu är det bara att vara positiv och ta nya tag. Många räknar nog bort VIK lite nu efter de flera spelmässiga debaclen. Det misstaget har många gjort förr. Senast ifjol…

Västerås tre stjärnor:
1. Marklund – Två poäng, varav ett sådant här skitmål framför kassen som VIK behöver många fler av. Vann också 61 % av sina tekningar.

2. Jonsson – Tänk om de mer talangfulla hade Jonssons vilja, men då hade nog många av dem spelat i SHL. Målskytt med vilja.

3. Fransson – Mycket stabil, chanslös på målen.

xyz_smap:
1
pp_excerpt_img:
a:2:{s:3:"src";a:1:{s:8:"fullsize";s:62:"https://vikfancentral.se/wp-content/uploads/2014/01/Jonsson.jpg";}s:14:"srcWithClasses";a:0:{}}

8 Kommentarer

 1. Lillgurkan

  Strålande Viktor!

  Backpar 1: Mitell/Emmerdahl
  Backpar 2: Bengtsson/Frisk
  Backpar 3: Slangen/(Helmer/Lindh/Larsson)

  Backarna spelade som allra bäst förra säsongen när Helmer var axelskadad.

 2. Viktor

  Dagen efter om Stolthet – Bosses hörna – Backbesättning
  Visst måste vi väl vara stolta över att VIK är bland topptre – åtminstone till Malmö spelat sin hängmatch. Visst ska vi vara stolta över att vi har Fransson som visat att vinster inte hänger på spelet utan på sista utposten. Visst ska vi vara stolta över att NJ lyckats plocka in en massa nyförvärvade individualister som är sköna att se när strutarna sitter – spelsystem är inget för dagens hockey. Jo enligt programbladet, Bosses hörna, är dagens hockey just det sätt Jockes VIK spelar i år.
  För egen del så tror jag att det VIK vi sett efter nyår, med en hel del poäng och vinster, kommer att stå sig slätt när kvalserien väl börjar. Till dess måste VIK, ledningen och spelarrådet, plocka fram ett kraftfullt spelsystem som håller både i ut och skur. I alla spelformer, PP-spelet var ju helt bedrövligt igår igen för att inte nämna fem mot fem. Vad hände egentligen igår i de två pauserna? Vila är tydligen inget VIK;arna behöver utan man blev ju sämre och sämre efter varje paus. Skäller man på varandra i stället för att peppa?

  Så till den stabbiga backbesättningen:
  1) Plocka ner Slangen (hoppas att han redan är kry till BIK borta). Slangen kan det här med uppspel! Slangen kan det här med att vara både offensiv & defensiv. Slangen vet hur man kämpar!
  Låt honom gå i par med Helmer eller Lindh och Slangen ska vara den som håller i taktpinnen.
  2) Emmerdahl och Mitell blir ett spelskickligt backpar och Emmerdahl ska hålla i taktpinnen
  3) Bengtsson ska hålla i taktpinnen och partner blir Frisk, Lindh eller Helmer. Mao en av dessa tre blir över, rent av två om Hampus tar en plats.
  Detta är dock bara en nödlösning för ska VIK ha den minsta chans att nå den ”lovade” SHL-uppflyttning krävs en Härförare där bak! Vem ska då ersätta Slangen i fjärde linen? Varför inte Frycklund som varit bra efter nyår. Även igår med tyngd och genombrottsvilja (gav igår PP och 1-0 målet).
  I morrn väntar BIK borta och jag h o p p a s!
  Hoppas att alla VIK;are ger sitt yttersta och överträffar sig själva och oss förväntansfulla fans.

 3. GL

  Lillgurkans förslag är bra. Det blir garanterat bättre uppspel från backpar 1 och 2.

 4. Lillgurkan

  Ja Helmer/Lindh blir ju då ett rent defensivt backpar.. som bara ska spela sarg ut och hålla 0-0. Hellre det än att motståndarna låser Mitell/Emmerdahl och därmed tvingar Helmer/Lindh att slå uppspel.

  Förra året.. Vad var bra då?
  Under lockouten spelade Mikkelson/Heed och Emmerdahl/Warg i de första två backparen. Björklund/Lindh var det tredje. Helmer var skadad.

  Då såg det stundtals strålande ut!

 5. Mikael Norén

  Lillgurkan, intressanta par. Dock inte bra med Helmer/Lindh, då blir uppspelen ett äventyr. Kanske också ge Linnarud chansen någon match?

  VIKTOR: Du fick rätt till slut! Jag ger mig. Trodde Björklund och Co. skulle komma igång som ifjol, verkar inte så. Plus att Lindh och övriga blir ett år äldre.. Dock är spelskickliga backar oerhört svåra och dyra att få tag i, alla vill ha dem! Har du något rimligt namn VIK skulle kunna värva?

 6. Viktor

  Intressant att fler äntligen fått upp ögonen för att årets backbesättning är stabbig. Inte alls av samma klass som fjolårets. En härförande back skulle ha värvats i stället för tokvärvningen av Fornataro.

 7. Lillgurkan

  Jag vill se Helmersson och Lindh i samma backpar nästa match.. så kan vi ha två spelskickliga backpar i Mitell/Frisk och Bengtsson/Emmerdahl. Möjligen sätter jag Emmerdahl med Mitell, i och med Emmerdahls skridskostyrka.. kan täcka upp bra för den långsammaste backen i laget.

Tweets

Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

RT @vasterasik: Idag köper vi god mat från Maistro pizzeria! 💛🖤 https://t.co/JwPr7FlkgG

SvaraRetweetFavorit
kent johansson - Avatarkentjohansson5kent johansson

@VIKFanCentral @GurkOlle Fick inte Mora en enda utvisning eller vadå?

SvaraRetweetFavorit
Stefan Holmgren - AvatarStiffen80Stefan Holmgren

@VIKFanCentral @firingclose Vanligtvis brukar första 10-12 min av pausen vara till för spelarna. Tejpa om någon klu… https://t.co/x4mcpiPBZx

SvaraRetweetFavorit
Örnie 🦅 - AvatarOrnie1939Örnie 🦅

@VIKFanCentral Med tanke på Wessners negativa utveckling, hur toppstyrda är domarna egentligen? Jag tycker att han… https://t.co/x67tEW1wke

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto